2011. november 18., péntek

Házisajt, házilag wokban füstölve

.

Ápolnunk és fejlesztenünk kell magunkban a teljes embert, aki az érzelmeknek minél szélesebb skáláját éli meg: van dühe, ujjongása, szomorúsága és extázisa.

(Popper Péter)





Nagyon szeretem a sajtot. És nagyon szeretem a füstöt is - dohányban is, ételben is. :) De a füstölt sajtok elég drágák, no meg legtöbbje ma már nem is igazi füstölt, csak füstaromás - csakúgy, mint a húsok esetében. Pár hónapja vettük fel a paprikáról A szakács, ha szabadnapos sorozatot. És Chuck ezzel a módszerrel füstölt lazacot. Nagyon guszta volt. Már akkor megfogadtam, hogy ezt házisajton is ki fogom próbálni. Most jött el az ideje. Ő faforgácsot használt, nekem az nem állt rendelkezésemre. De hazafelé jövet a piacról, a házitej mellé szedtem a kosárba pár marék falevelet. Az udvarunkban van egy fácska, most veti le a ruháját. Asszem begyűjtök még pár szatyorral, mert tökéletes volt füstöt képző anyagnak, irtó finom illata volt. Házi savósajtot - indiai nevén panírt - sokszor készítek, mert természetes és nagyon finom, emellett nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és nagyon jól variálható fűszerekkel is az íze, és még grillezhető is. Most már füstölt is sokszor fog készülni belőle. Igazán nem egy nagy vasziszdasz, tényleg. :)

Hozzávalók:
2,5 liter házitej,
3 csapott mokkáskanál citromsav
vagy 2 citrom leve vagy ecet
só,
vászonanyag,
wok,
alufólia,
száraz falevelek.

Ennyi tejből nekem 38 dkg sajtom lett.



Elkészítettem a sajtot a szokásos módszerrel. Annyi módosítással, hogy mikor már a szűrőkanálban és a vászonanyagban volt leszűrve, és már a hidegvizes átöblítést is megcsináltam, akkor kevertem bele sót is - egy füstölt sajt jobb, ha sós kissé. Eztután négy kis folpackkal bélelt formába tettem, és egy órán át súlyokkal préseltem. A wokomat kibéleltem alufóliával, az aljára száraz faleveleket tettem és pár teáskanál sót rászórtam, hogy lesúlyozza, lenyomja a leveleket a wok aljára. Tűzre tettem és megvártam, míg füstölni kezd. A melegszendvicssütő rácsát beletettem a wokba, erre tettem rá a kis sajtgömböcöket. (Legközelebb bambusz tányéralátétből vágok méretre a rácsra, mert kissé meglágyult a sajt és eléggé belenyomódott a rácsba. Nem vészes, de jobban megmarad a forma, ha nem a levegőbe lóg a fele, ugye...) Az egészet lyukmentesen befóliáztam - akinek van fedője a wokjához az azt tegye rá - és kis lángon hagytam 20 percig füstölődni. Ennyi az egész. Nagyon erősen füstös lett, a levelek mennyiségével és az idővel ki lehet kísérletezni a tökéletes ízt. Asszem elég lesz neki legközelebb a 10 perc is. Mikor kibontottam, akkor elől hagytam a kis gombócokat vagy egy órán át, hogy teljesen száradjanak ki, ne maradjanak párásak. Csak ezután csomagoltam őket folpackba. Visszakeményedik, egy tökéletesen vágható sajt lesz belőle. Isteni finom!




Ugyan ezzel a módszerrel füstölhetsz halat is, húst is. Lehet fűszereket is hozzátenni - még izgalmasabb végeredményt kaphatsz. Jó étvágyat hozzá! :)


11 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Ugyan már megvan a sajtjaim füstöléséhez a hely barátainknál, de ezt a variációt is ki fogom próbálni! Már talán holnap:)) Köszi!

bodzablog írta...

Hűha duende! Tisztára odavagyok ettől a sajtos témától! :)) Szüleimnek vettünk egyik évben halfüstölőt. Általában halat füstölünk (csukát, süllőt, mert az a kedvenc, de pisztrángot és lazacot is) benne, de egyszer már csirkecombot is tettünk bele és finom is lett. Terveim szerint pulykamellet is fogunk füstölni, amit előtte fűszeres lében előfőzök majd egy picit. Gondoltam jó lenne egy kis sonka belőle. De hogy sajtot... na ez még nem jutott eszembe sosem, pedig annyira evidens! :) Itthon van wokom - öntöttvas, nem az a félkézzel felemelhető tipus, vagyis jó lenne a célra. De mennyire füstöl a falevél? Mert egy panelban tuti kihívják a szomszédok a tűzoltókat, ha nagy füstöt eregetünk a konyhában :D

duende írta...

Zsuzsa: :)) Nincs mit! :)


Bodza: jó is egy füstölő... Én is gondolkodom rajta hogy telepíteni kéne egyet a hugomékhoz. :)
Semennyire. A fólia teljesen bezárja, szóval ha van fedőd a wokhoz, azt is érdemes aláfóliázni, hogy a füst teljesen a zárt térben maradjon. Csak egy enyhe nagyon finom fás illatot lehet érezni, olyan, mintha füstölőt gyújtottál volna - vagy még annál is enyhébb. :)

Roza írta...

Micsoda ragyogó ötleteitek vannak:)

duende írta...

Roza: :)

chriesi írta...

Húúú ez egy csillagosötös ötlet!!

duende írta...

:)) Köszi Chriesi! :)

Unknown írta...

Tiszteletem.
milyen levéllel tudok füstölni?

duende írta...

:) hát nem tudom, én csak összeszedtem az udavarban a leveleket. :D De szerintem fenyőlevéllel biztos lehet, mert azt szörpnek is szoktak eltenni. És nagyon jó íze-illata van.

Névtelen írta...

A fenyőlevél nem gyantás? Tudtommal az. Így azzal tilos. Eleve a levelet kicsit furcsállom. Egyébként obi/praktiker vagy kisállatkereskedés környékén kapni fillérekért faforgácsot, az lehet tényleg jobb volna. De ez a saját véleményem.

duende írta...

Szíved joga. Életben vagyok azóta is. :)) (amúgy a fenyőlevél szörp évszázados recept. :) )