Hozzávalók 4 főre:
a gombócokhoz:
- 60 dkg darált sertéshús, (ebből 5 dkg füstölt szalonna lehet, ha van otthon húsdarálótok)
 - 1 nagyobb tojás
 - só, frissen őrölt bors
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 2 cl víz
 
a mártáshoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 2 evőkanál olaj
 - 1 teáskanál pirospaprika
 - 1 teáskanál sűrített paradicsom
 - só, 1 csipet kristálycukor
 - 1 teáskanál kakukkfű
 - 20 dkg csiperke gomba (vagy bármilyen vadon termő gomba)
 - frissen őrölt bors
 - 1 dl tejföl
 - 1 púposkás evőkanál liszt
 - 8 deciliter víz
 - 1 zöldségleves vagy erőleves vagy húsleves kocka vagy ha van, házi alaplé
 
A darált húst befűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, vizet és jól összegyúrjuk, majd kisebb gombócokat formázunk belőle. Olyan 20 darab jön ki ebből a mennyiségből.
Egy serpenyőben a szeletelt gombát kevés olajon pici sóval, borssal megsütjük szép pirossasra, majd kivesszük egy tálba. Újra kevés olajat öntünk a serpenyőbe, és kisebb lángon megsütjük a húsgombócokat. De ha egyszerűsíteni akarunk, szilikonos papírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, kissé megolajozzuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben pirulásig sütjük.
Közben egy lábosban pörköltalapot készítünk: olajon megdinszteljük az apróra kockázott vörös- és fokhagymát, a végén kissé átsütjük benne a sűrített paradicsomot is, pirospaprikázzuk, és felöntjük vízzel. Teszünk bele egy leveskockát, kakukkfüvet, egy csipet cukrot, s ha szükséges, még egy kevés sót is, plusz a sült gombát. Alaposan összerotyogtatjuk, míg sülnek a gombócok. Végül tejfölös habarással besűrítjük, azzal is rotyogtatjuk még 5 percig és beletesszük a húsgombócokat is, s még adunk neki 5 percet, hogy összeálljanak az ízek teljesen. (Én most a végén apróra vágott medvehagymát is tettem bele.)
Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemzölddel frissítésképpen. Körete változatos lehet: tökéletes rizzsel is, hasábburgonyával, hercegnőburgonyával, burgonyakrokettel, csupasz nudlival is, de spagettivel, pennével, szélesmetélttel vagy bármilyen más tésztával is jó, a zsömlegombóc, knédli is kiváló mellé, akárcsak a nokedli.
2 megjegyzés:
Elkészítem! Köszönöm!
Kedves Márta! Nagyon szívesen! :)
Megjegyzés küldése