Eredetileg citromos ízesítésű, én most naranccsal készítettem.
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
- 25 dkg liszt
 - 15 dkg ghí vagy jászvaj (lehet sima olvasztott vaj is)
 - 6 nagyobb méretű tojás
 - 30 dkg porcukor (ebből 3 db vaníliás cukor)
 - 1 narancs reszelt héja
 - 1,5 dl narancs leve
 - 1 tasak sütőpor
 - csipet só
 - a tetejére: 15 dkg durvára vágott dió, 3 evőkanál kristálycukor
 
A diót megpirítottam egy serpenyőben. (Óvatosan pirítsátok, mert nagyon könnyen megég, és akkor keserű lest, szóval végig kevergessétek és felügyeljétek.) A tojásokat szétválasztottam, a cukrot szintén. A narancs héját belereszeltem a fehérjékbe, és felvertem habbá a csipet sóval és a fele cukorral. A tojássárgájákat fehéredésig-habosodásig felvertem a cukor másik felével, majd hozzákevertem a jászvajat is és a narancs levét is. A sütőporral elkevert lisztet hozzákevertem a tojássárgájákhoz, majd ehhez a felvert fehérjehabot is. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát és a tetejét megszórtam a 3 evőkanál kristálycukorral elkevert pirított dióval. A 180 fokos előmelegített sütőbe tettem sülni 20 percre. Csináltam tűpróbát, mielőtt kivettem. Mikor kihűlt, egy nagy pogácsaszaggatóval félholdakra szaggattam.
Tipp: Ha van házilag készített kandírozott narancshéjunk, azt vágjuk apróra, és keverjük bele a tésztába. Akkor nem is kell a narancslé bele. Ha citrommal készítjük, akkor csak egy fél citrom leve kell bele.
Tipp2: A dió pirítását nehogy kihagyjátok! Ég és föld a különbség, ha előre pirított dióval sül, mintha csak simán megszórnátok pirítatlan dióval a süti tetejét.

2 megjegyzés:
Köszönöm, hogy képes vagy összetett ötleteket hozzáférhetővé tenni. Jól sikerült!
Igyekszem. :) És örülök, hogy jól sikerült! :)
Megjegyzés küldése