Ez a süti ugyan nem a gasztronómia csúcsa, de nálunk nagy kedvenc. Sőt, azt kell mondanom, valahányszor vendégeknek csináltam, el voltak ájulva tőle. Pedig csak egy kis pudinggal rétegezett piskóta, némi mazsolával, dióval, csokiöntettel és tejszínhabbal. A sütit egyszer anyu kreálta azt hiszem, és az egyik hugomtól származik a csócsamócsa név, de hogy ez honnan jött neki, arra már nem emlékszem. Az idők homálya fedi, de a recept megmaradt. Egyfajta hamis somló-szerűség, talán.
✍️Hozzávalók a tésztához:
10 dkg liszt,
egy csipet só,
10 dkg porcukor,
2 tojás,
1/2 sütőpor,
2 evőkanál víz,
1 vaníliás cukor.
A tojásokat a cukorral robotgéppel jól kihabosítom, adok hozzá vizet is, majd spatulával összekeverem a sütőporos liszttel, és szilikonos papírral bélelt tepsiben előmelegített, 180 fokos sütőben 10-15 percig sütöm.
✍️Hozzávalók a krémhez:
2 db vaníliás pudingpor,
kb. 6-8 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint, ki milyen édesen szeretné),
1 liter tej.
A hozzávalókból pudingot főzök.
✍️Hozzávalók a csokiöntethez:
6 evőkanál kakaópor,
6 evőkanál kristálycukor,
egy csipet só,
5 dl víz,
3 dkg vaj.
A kakaóport a cukorral együtt folyamatosan kevergetve fölforralom a vízzel. Hagyom kb. 5 percig kis lángon forrni, majd lekapcsolom a lángot. A vajat ekkor keverem el benne.
✍️ Egyéb hozzávalók:
durvára darált dió, rum, mazsola, tejszínhab.
Soknak tűnik a leírás, pedig egyszerű a történet:
Egy nagyobb tálba rétegezem a hozzávalókat. A tésztát kisebb darabokra tépkedem. Alulra egy sor tészta, ezt megcsöpögtetem rummal, megszórom darált dióval, megszórom mazsolával. Aztán egy réteg puding jön, aztán megint tészta, rum, darált dió, mazsola. Amíg a készlet tart... 🙂
A tetejét darált dióval díszítem, hagyom kihűlni, a tálat folpackkal lefedem és hűtőbe teszem pár órára. Ha vendégeket várunk, érdemes előző este elkészíteni.
Vagy kistányérra, vagy üvegpohárban tálalom. Evőkanállal galuskákat szaggatok a nagy tálból, meglocsolom csokiöntettel, tejszínhabot teszek a tetejére, és még egy kis csoki, csak a díszítés kedvéért.