- a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tasak sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg vaj
- 5 tojás sárgája
- a habcsókos réteghez:
- 5 tojás fehérje
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 dl olaj (el is hagyható)
- 0,5 kg áfonya vagy málna vagy meggy, vagy feketeszeder vagy sárgabarack vagy ribizli vagy josta vagy egres vagy akár két-három féle gyümölcs keveréke
2021. július 15., csütörtök
Reszelt omlós tésztás, habcsókos, gyümölcsös süti
2021. július 13., kedd
"Pofozott" uborkasaláta (kínai)
Már régóta meg akartam kóstolni ezt az uborkasalátát, a kedvenc kínai szakácsnőm youtube oldalán jött egyszer szembe. Jól gondoltam, hogy érdemes a kipróbálásra. Ízgazdag, ropogós, csudafinom. Ma panko morzsás rántott karajt csináltam, és elég is volt hozzá köretként, tökéletes párosítás volt. Megtartom, sokszor asztalra fog még kerülni.
Hozzávalók 4 főre:
- 6 kisebb-közepes salátauborka
- 1 csapott teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kínai ecet (én fehérborecettel helyettesítettem)
- 1 evőkanál chiliolaj*
- 1/2 evőkanál cukor
- 1/2 evőkanál szójaszósz
- 1/2 evőkanál szezámmag
- és a recept ír fél evőkanál szezámolajat, de szerintem az nem kell rá, elég a chiliolaj is
Az uborkákat megmossuk, végeit levágjuk, ha magos fajta, akkor félbevágva kimagozzuk, majd bárddal vagy sodrófával jól megütögetjük az uborkadarabokat, ahogy a videóban is látható. Besózzuk, és állni hagyjuk 15-20 percig, majd leöntjük róla a levet, és a felsoroltakkal ízesítjük az uborkát. alaposan elkeverjük, s már fogyasztható is.
* Chiliolaj: 1,5 dl jobbfajta olajat (hidegen sajtolt napraforgó vagy repce vagy szőlőmag vagy ezek keveréke) jól felmelegítünk, vagyis forróra, és egy tálkába teszünk 3 teáskanál cayenne borsot (Lidlben kapható nagyon jó minőségű), amire ráöntjük a forró olajat. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
2021. június 24., csütörtök
Sopa de lima (mexikói zöldcitromos csirkeleves)
A mexikói Yukatán-félsziget híres csirkehúslevese. Isteni finom, és nagyon üdítő.
Hozzávalók 6 főre:
- 3 egész csirkecomb
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- só
- 10-15 szem egészbors
- a szofrítóhoz:
- 2 szál újhagyma a zöldjével együtt
- 3 paradicsom lehéjazva
- 2 hosszú hegyes erős zöldpaprika
- 1 evőkanál olaj
- plusz a levesbe:
- 1 egész lime felkarikázva
- a tálaláshoz:
- 1 lime cikkekre vágva
- 6 frissen készült tortilla felcsíkozva és bő olajban ropogósra kisütve
- korianderlevelek (vagy petrezselyem)
- friss vagy szárított chilipaprika
- újhagyma zöldje
A combokat feltesszük főni alaplének hideg vízben a félbevágott vöröshagymával és a három gerezd fokhagymával, sóval, szemesborssal. Forrás után kis lángon főzzük egy órán át. Közben elkészítjük a szofrítót: apróra vágjuk az újhagyma fejrészét (fejesebb legyen), a zöldjét is felaprítjuk, de azt majd csak a legvégén adjuk a kész leveshez. A paradicsomot forró vízbe tesszük fél percre és lehéjazzuk, majd kis kockákra aprítjuk. A zöldpaprikát is kis kockákra vágjuk.
Tortillát készítünk fele-fele kukoricalisztből és sima fehér lisztből, 10-10 dkg legyen mindkettő. Adunk a lisztekhez egy mokkáskanál sót és annyi vizet, amennyivel összeáll a tészta, kellően lágy legyen, de ne ragadjon. Ez körülbelül 1,5-2 dl víz. Formázzunk belőle 6 db gombócot, hevítsünk fel egy serpenyőt, nyújtsuk ki az első gombócot 1 milliméter vékonyra és süssük meg a forró serpenyőben. Míg sül, nyújtsuk is a második gombócot, süssük egyből azt is. És így tegyünk, míg az összes gombócból tortillát nem sütöttünk. Mikor langyosra hűlnek, vágjuk félbe a tortillákat és csíkozzuk fel őket fél centi szélesen, majd süssük ki bő forró olajban piros ropogósra.
Mikor megfőtt a levesünk, egy nagy lábosban egy evőkanál olajon süssük a szofrítót úgy 5 percig, majd vegyük ki a levesünkből a combokat és szűrjük át a levét a szofrítóra. Tegyünk a levesbe még egy felkarikázott limeot is. Főzzük még úgy 10 percig, közben a csontokról fejtsük le a húst és kis darabokban adjuk a leveshez és készen is van.
Tálaljuk plusz zöldcitrommal, korianderzölddel, újhagymaszár karikákkal, chilivel és a sült, ropogós tortillacsikokkal.
2021. március 16., kedd
Sörösdobozon sült kürtös kalács
Frankfurti levest főztem, és épp azon tanakodtam, mit készítsek utána, mikor szembe jött a Street Kitchenen a kürtőskalács. Megnéztem a sörösdoboz gyűjtőhelyét emberemnek, és volt is pár darab félretéve. A kérdés eldőlt.
Én most csak 3 darabot sütöttem, mivel kettőnknek az bőven elég, így feleztem a receptet.
Hozzávalók 3 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1,6 dl langyos tej
- 1 csapott mokkáskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
- 2 dkg lágy vaj
- A külsejére:
- 6-8 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj
- a lekenéshez kevés olvasztott vaj
- és 3 üres sörösdoboz és némi alufólia
A tésztához a lisztet egy tálba szitáltam, elkevertem benne a sót, cukrot, szárított élesztőt, hozzáadtam a tejet, tojássárgáját, vajat is és lágy, de rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Letakarva 1 órát hagytam kelni, úgy körülbelül a duplájára is kelt. Közben a sörösdobozokra tekertem szorosan az alufóliát, előmelegítettem 220 fokra a sütőt. A megkelt tésztát 3 egyforma darabra vágtam, és hosszú csíkokká nyújtottam őket. Csak úgy kézzel, nem sodrófával. Végül megvajaztam az alufóliázott dobozokat, és rájuk tekertem a tésztákat. Azokat is vajaztam és megforgattam mindet fahéjas kristálycukorban. Jó bőven kerüljön rájuk a cukorból. Én egy lapos tányérra öntöttem vastagon a fahéjas cukrot, így könnyű volt hempergetni. Aztán egy tepsire állítottam őket és a forró sütőben kb. 15-20 percig sütöttem. Kivétel után újra meghempergettem őket a fahéjas cukorban. Mikor kicsit kihűltek, kivettem a közepükből a sörösdobozokat. Arra kell ügyelni, hogy a tetején a befelé hajló szegélyre kezdjük tekerni a tésztát és jól csípjük össze, és akkor nem fog lecsúzni a dobozról a csigabiga sülés közben.
Hát mit mondjak. Sokszor fogom még sütni, mert egyszerű, és isteni. Köszönetem a receptért!
Tipp.: Szerintem, ha szép világosra sütjük, és kivétel után egy kis sárkánytűzzel (az a kézi szakácsfáklya, tudjátok) meglángoljuk, akkor rákaramellizálódna a cukor, és akkor egészen hasonló lenne a parázs felett sülthöz.