2009. május 15., péntek

Bodzaszörp és bodzaec(s)et

Vannak kedvenc növényeim, virágaim. Ezek egyike a bodza. Varázslatos növénynek tartom, és az illatát soha nem tudnám megunni, ahogyan az ízét sem... Bizonyára nem véletlenül, hiszen a kelta fa-horoszkóp szerint a jegyem, vagy fám a bodza. Amúgy a boszorkányok fájának is tartották. Úgy hitték, ezek a „rossz” fehérnépek a fát etették, itatták, így e növénytől nyerték erejüket. Az angolok pedig nem engedték bevinni a házba, mert szerintük ezek a rontó vasorrúak képesek voltak bodzává változni, és a szegény halandóhoz, és háza népéhez ily módon közel kerülni...
Hát, rám is rám sütötték már párszor a boszorkányságot. Vajon miért?!
No de mindezen pletykák mellett, kétségtelen érdemeket szerzett a népi gyógyászat terén is. Érdemes tehát most szárításra is gyűjteni a virágját, mert ősszel-télen nagyon jól jöhet... Ugyanis lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. A növény éteri energiája hűtő és harmonizáló, ezért csökkenti a lázat, méregtelenítő és vértisztító hatású: fekete bodza virág - hársfa virág keverékként, 1:1 arányban. Elkészítése: 2 teáskanál szárítmányból 2 dl forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk , amit 5 perc állás után leszűrünk. Ebből napjában többször is fogyaszthatunk. Szívgyengítő hatása miatt idős emberek csak alkalmanként, meghűlés esetén fogyasszák.



Mivel még idén nem sikerült eljutnom egy árva bodzabokorig sem, előástam a gépről a régi bodzaszörpös képeimet. A recept meg megvan, mindig így készítem.
Az idén lehet hogy módosítok, de arról akkor lesz úgyis új bejegyzés is. Ez a bodzaszörp sokáig eláll, én egész télen ezt szoktam iszogatni.

Hozzávalók:
5 liter víz,
20-25 tenyérnyi bodzavirág,
1 egész citrom felszelve,
2-3 kg cukor,
3-5 dkg citromsav (ízlés szerint),
1/2 mokkáskanálnyi szalicil.

A bodzavirágokat kirázogatom, hogy ne legyen benne bogárka. Aztán virággal lefelé egy nagy lábosba teszem az 5 liter vízbe, a felszelt citromkarikákkal együtt. Egy teljes napig állni hagyom, majd leszűröm. Nem szabad tovább, mert beleromlik a virág.



Szűrés után hozzákeverem a cukrot, citromsavat, a citromokat is belenyomkodom. Ekkor megkóstolom. Ha kell még bele cukor vagy citromsav, pótolom. A cukor mennyisége csak annyiban befolyásoló tényező, hogy a többcukrosat nem kell annyira higítani, töményebb szörp lesz a végeredmény. Én általában sok cukorral készítem, hogy "szörpösebb" legyen, mert sokat szoktam eltenni, egész télen is kitart általában. Szalicilt is teszek bele, egy nagyon keveset. Egy újabb napig állni hagyom, hogy teljesen elkeveredjen minden, majd jól kitisztított üvegekbe töltöm. Néha, ha olyan helyen járunk, ahol akácvirág is nyílik (fehér!!! a lilát nem szabad használni csak a fehéret), akkor azt is szoktam tenni bele. Nagyon jó illata lesz tőle a szörpnek.




A bodzából készíthetünk salátákra ecetet is. Akár ajándékként is adható, ha van otthon szép kis formás üvegcsénk. A módszer egyszerű: borecetben pár hétig sötét helyen áztatjuk a bodzát (jó sokat), majd átszűrjük egy szép kis üvegbe. Hogy látványosabb legyen, egy virágot is tegyünk bele.


Még hogy boszorkány... Én?! :))

14 megjegyzés:

DebiGabi írta...

Nagyon jó a poharas kép!!!!

duende írta...

Köszönöm Gabi! :)

ManóAnyó írta...

Ezt a receptet kipróbálom, pedig megvártam volna az új ötleted, de levirágzik a bodzánk. Ha már van tapasztalatod vele, akkor neki merek állni.

erős ildikó írta...

De jó, hogy megint festegettél nekünk! Nagyon szépek a színek - engem mindig az fog meg.
A bodzának tényleg nincs párja!
Az én növényem mi eszerint a kelta-fa-horoszkóp szerint?

Palócprovence írta...

Nem is értem miért tartanak boszorkánynak?! :)))
A szörpöt én is így készítem, csak szalicil nélkül, azt soha nem használok, csak nátrium-benzoátot.
Egyébként mi az a titokzatos "fénygép"???

duende írta...

Mindig így csinálom, ManoAnyó!

duende írta...

Köszi szépen Napmátka!

Megnéztelek: kőris vagy.
http://www.ezoterikus.hu/horoszkop.php?id=13#13

duende írta...

Há én se... :)))

Hát a komoly fényképezőgépem (a legoccsóbb kis automata gép), Palócprovance! :)

Palócprovence írta...

:)))

Wise Lady írta...

Nagyon szép! Látom megjött a bodza :-)

duende írta...

Köszi Whise Lady. :) De még csak képen... :)

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen!

trinity írta...

Fantasztikus érzés lehet, ha elkészül egy kép....Világéletemben csodáltam-mert pocsékul rajzolok:)))
Gratulálok!!!

duende írta...

Tényleg az, Trin. Tényleg az! :)