2009. május 19., kedd

Húsgombócok vörösboros paradicsomszószban




Amikor úgy érezzük, itt a világ vége, és ismeretlen terepre jutottunk, a bátorság próbája az, ha meg merünk maradni ezen a senkiföldjén, és nem keresünk magunknak fogódzókat. A spirituális utazás végén semmiféle üdvösség és mennyország nem vár ránk.

(Pema Chödrön)





Ez az étel is az egyik olasz szakácskönyvemből való. Tegnap hely híján a fagyasztóból elő kellett vennem egy darálthúst, ahhoz kerestem reggel ötletet.

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darálthús (lehet marha és lehet sertés vagy akár szárnyas is),
1 és 1/2 zsömle,
tej,
5 dkg házi, füstölt nyers parasztsonka,
pár szem kapribogyó,
1 kisebb csokor petrezselyemzöld,
6-8 levél zsálya,
1 hámozott paradicsomkonzerv vagy egy nagyobb dobozos sűrített paradicsom vagy natúr paradicsomlé,
1 teáskanál kristálycukor,
2 csapott evőkanál reszelt parmezán,
1- 2 dl vörösbor,
1 tojás,
1 kisebb sárgarépa,
1 fél teniszlabdányi zeller,
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
frissen őrölt bors,
3-4 evőkanál olívaolaj.

A zsömlét tejbe beáztattam. A sonkát kis kockákra felvágta és a darált húshoz tettem egy tálba. A petrezselymet is aprítottam, ez is a darált húshoz került, a kinyomkodott zsömlével, a parmezánnal, sóval, borssal és a tojással együtt. Kézzel jól összedolgoztam, majd kis, pingponglabda méretű gombócokat formáztam a masszából.




Aztán megtisztítottam a zöldségeket és vékony csíkokra, majd kockákra vágtam. A vöröshagymát is kockáztam. Egy nagy, magasabb falú serpenyőben elősütöttem a gombócokat olívaolajon, majd félretettem őket egy tálba. A vöröshagymát és a zöldségeket megpároltam a visszamaradt olajon fedő alatt, aztán felöntöttem a paradicsomlével és hagytam 5 percig rotyogni. Ekkor botmixerrel rusztikusra pürésítettem a szószt. Beleaprítottam a zsályaleveleket, sóztam, cukroztam és vörösbort öntöttem hozzá. Aztán beletettem a gombócokat és fedő alatt még 25 percig főztem. Spagettivel tálaltam.
Nagyon finom, és viszonylag gyorsan el is készül.

13 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

A paradicsomos húsgombóc a legkendvencebb ételem, ezt a változatot biztos kipróbálom. Nagyon jól hangzik.

Wise Lady írta...

Érdekes, hogy zöldséhet is főzöl bele. Zellert, azt igen, de a többit nem. A parmezán is újdonság, de biztosan fincsi lehet, nem idegen tőle. Lehet, én is kísérletezek vele

Wise Lady írta...

Na, egy csomó hibát gépeltem.
Szóval helyesen így hangzik: ...zöldséget. Zellert, azt igen, én is szoktam, de a többit nem.

Palócprovence írta...

Nagyon jól néz ki! :)

sedith írta...

Hű, mennyi mindenről lemaradtam az utóbbi napokban! Nem semmi, amiket kreáltál. Magam is főzögettem, de semmi extrát. A paradicsomos húsgombócot nagyon szeretem, ez volt az egyik kedvencem a középiskolai menzán. Bár ott inkább fasírt volt és persze, teljesen másízű, másképp elkészítve, mint amit te leírtál. De én azt is szerettem!
A te változatod istenien hangzik!

Elkészült a tárkonyos bejegyzésem!
Puszi

duende írta...

Fini is volt, ManóAnyó, bátran ajánlhatom!

duende írta...

Whise Lady, teljesen a könyv receptje szerint dolgoztam, így volt írva, és nagyon finom lett! Egyébként több receptben is olvastam sárgarépát, és mindkettő, amikben olvasgattam, olasz szakácskönyv.

duende írta...

Jó is volt, Palócprovance! :)

duende írta...

Köszi Edit! Meg is nézem! :)

erős ildikó írta...

Ezt is szeretem, olyan jókat főzöl!
(Pedig nem is vagyok húsos...)

duende írta...

Azt hiszem, olasz konyha rajongó leszek, Napmátka. Minnél többet forgatom azt a két könyvet, annál inkább rájövök, milyen szuper receptek vannak benne!

trinity írta...

Duende,
szerintem Nálad a pont: én a bolognait főzöm olyan olasz reciből, amiben szintén van reszelt sárgarépa és zeller!!!Nagyon finom!
Ebben meg még a vörösbor is rátesz egy lapáttal-hmmm, nagyon finom lehetett!!!
(Én is kibírnám olasz ételeken....na jó, jöhet hozzá egy kis, görög, meg mexikói, meg....még sokféle:)))))

duende írta...

:) Majd még gyártok ezekből a könyvekből étkeket. :)))

Én is a mediterrános konyhákat szeretem a legjobban Trinity.