2010. június 21., hétfő

Házi tarhonya

Gyakran járkáltam piacon, s a legszívesebben ott álldogáltam, ahol a háztartás tárgyait árulták. Szép tiszta cirokseprőt, étvágygerjesztő, símára gyalult gyúródeszkát, sodrófát, fakanalat. El voltam ragadtatva e tárgyak szerény egyszerüségétől, hogy mennyire a haszon látszatába tudták rejteni szépségüket. Az emberek százszámra rohannak el mellettük, és mindegyik így szól magában: Milyen ordináré eszköz, fakanál!
Kedves fakanál, fehér kőrisfából készült nemes, karcsú kanál, te tudod, hogy alázatod engem sohasem tévesztett meg, amellyel oly egyszerű munka elvégzésére hűségesen felajánlottad magad. Mindig csodáltalak finom vonalaidért, kedves fejedért, amely olyan, mint egy virág. S hogy hasznos vagy, nem vezet félre, csak növeli hozzád való megmagyarázhatatlan ragaszkodásomat.

(Hamvas Béla)



Mi van, ha az ember lánya jó kis zuzapörköltet főz, aztán úgy jár hogy csak hitte: van itthon tarhonya? És nincs kedve boltba menni 11 fokban, orkán erejű szélben és szakadó esőben?
Igen, kitalálta! Ön nyert egy hangszórót: ember lánya nekiáll házi tarhonyát gyártani.
Míg fő a zúzaperkelt, addig meg lehet csinálni.

Hozzávalók:
személyenként 12 dkg liszt,
annyi tojás, ahány 12 dkg liszt,
kevés só,
és annyi kis víz, amitől összeáll a tészta.

A lisztet tálba szitáltam, majd elkevertem egy kevés sóval. Beleütöttem a tojásokat és elkezdtem összedolgozni. Apránként kevés hideg vizet adtam hozzá. Ne legyen lágy a tészta, olyan legyen, mint amit más tésztákhoz is gyúrnánk, vagyis viszonylag kemény tésztáról van szó. Mikor összeállt, lisztezett deszkán jól átgyúrtam, majd kisebb darabokra gombócoltam. Akkorákra, amik kényelmesen elfértek a tenyeremben, így könnyebb reszelni. A reszelő tökgyalu részén végezzük a műveletet. Sűrűn kell leütögetni róla az apró szemeket, különben ragad és alaposan be is kell lisztezni mindig a kézben lévő tésztát is, és a már ledarált tarhonyát is.
Jól szétterítettem a deszkán mikor elkészült és hagytam egy órát szikkadni. Igazából az a legjobb, ha előző nap készítjük, hogy tudjon száradni, de így sem volt vele semmi bajság. 




A házi tarhonya hasonlóképpen készül, mint a rizs.
Elég sok zsiradékon meg kell pirítani, de úgy igazán. Tényleg barnásak legyenek a szemek. Én úgy csináltam most, mivel lágy volt még a tészta, hogy forró olajba tettem bele, így nem ragadt össze, egyből pirult.
Mikor kellően megbarnultak a kis szemek, felöntjük vízzel. Friss tésztánál nem kell a dupla mennyiség, csak lepje el. Sózzuk és kis lángon fedő alatt főzzük, míg majdnem az összes vizet beszívja. Aztán lekapcsoljuk alatta a lángot, de hagyjuk még 20 percig fedő alatt.
Ha száraz tarhonyát készítünk, akkor a tarhonya mennyiségének a duplája kell a vízből.
A friss tarhonya - vagy reszelt tészta nagyon finom húslevesbetétnek is, én a cérnametélt mellett még ezt a fajta tésztát vagyok hajlandó megenni egy jó levesben. De akkor természetesen nem pirítjuk, csak kifőzzük, mint ahogy más tésztákat szokás.
Nem csak zúzapörkölt mellé finom, de jó csípős lecsóval is, amit kevés tejföllel még meg is koronázhatunk.

15 megjegyzés:

Thrini írta...

Ma jól jött volna nekem ebből a házi finomságból, ugyanis tarhonya levest főztem. És valljuk be, a boltinál a házi tészta mindig messze jobb.
Nagyon ügyi vagy, hogy elkészítetted. Néha szoktam én is húsleves betétnek.

Ja, és a zúzapörkölt szintén kedvenc.

Padparadsa írta...

Ezer éve nem ettem tarhonyát, a többiek nem szeretik. Apukám egyik kedvence volt, krumplival... Ha közelebb laknánk egymáshoz,már iratkoznék is fel Hozzád menzára! ;)

(Ja, és a fotóid... Eszméletlenül szépek!)

Aliz írta...

A nagymamám mindig friss tarhonyát készített. Néha én is rászánom magam. Eszméletlenül finom, finomabb, mint a készen vett házi tarhonya. Talán a frissessége miatt. Én csak úgy magában is szeretem.

Alíz, Erdélyből írta...

Mi, székelyek ezt reszeltnek nevezzük. :) Régebb irtam is egy posztot róla: http://fakanalforgato.blogspot.com/2010/03/undok-morrrzsolt-kiborultal.html

L.Krisztina írta...

Apám, de hü... vagyok :)) ezer éve/ még a férjem nagyikája tanított meg rá/ ezt teszek a karfiol levesbe, és még nem esett le hogy ebből tarhonya is készíthető . Köszi hogy mondtad legközelebb mint tarhonya fog a színre lépni a jó öreg reszelt tésztám :)

duende írta...

Thrini, köszi szépen! Küldtem volna fénypostával! :)


Padparadsa, én is krumplisan szeretem nagyon! Tényleg, jó hogy említetted! :) KÖszi, és igen... ha közelebb laknánk! :)


Alíz, én is! :)) Valóban sokkal jobb ízű, mint a száríztészta!


Alíz Erdélyből - mi is! :) Reszelt tészta, anyu is így hívta.
Megolvastam, és köszönöm! Aranyos történet! :)


Nagyon szívesen Krisztina! Jó pap is holtig tanul! :)

trendo írta...

A reszelt tészta olyan, mint anya meg a lánya :) Az én fogalmaim szerint a reszelt tésztából akkor válik tarhonya, ha félárnyékban, többször megforgatva szárítgatjuk meg igen gondosan. (A közvetlen napsütés nem jó, mert elveszi a tészta szép sárga színét!) Más ételeket készíthetünk a "reszeltből" és mást a tarhonyából. És ha friss reszelt tésztából készítünk pl. pásztortarhonyát, az nem pont olyan lesz. (No, ezen lehet vitatkozni... :)

Gabriella írta...

Fantasztikus!! Már most elöre köszönöm a receptet.

duende írta...

Trendo, milyen igaz, nagyon tudod Te ezt! És köszönöm a kiegészítést! :)


Gabriella, nagyon szívesen! :)

Turák Kinga írta...

hogy nem láttam én ezt meg nálad, előbb?! nem is értem! :) de a lényeg, h megvan, úgyh rakom is el a kedvencekhez!!! :)

duende írta...

Kinga: :)) Isteni, én is imádom! :)

Turák Kinga írta...

gondoltam, gyorsított verzióban megcsinálom, de ahogy írtad, idő kell hozzá, úgyh tolom a témát. Pedig ezt is szerettem volna tenni az egységcsomagba :)

duende írta...

Kinga: a reszelés még viszonylag gyorsan megy, csak meg is kell száradnia, az pedig legalább 3-4 nap.

mariskai írta...

Szeretném tudni az összetevőket a házi tarhonya készítéshez. Sajnos sehol nem találom. Én 5 kg lisztből szeretnék rostával készíteni! Köszönöm a receptet.

duende írta...

Öt kg liszthez kell vagy 50 db közepes tojás és semennyi víz, vagy 40 db tojás és annyi víz, amennyivel egy gyúrható, de kemény tésztát kapsz. A rosta nem tudom mit takar, de reszelni kell a tésztát, azzal a reszelővel, amivel a tököt is szoktuk. Vagy késes robotgéppel is meg lehet próbálni, van, aki azzal készíti.