Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szerek valódi citromot.
(Alfred E. Neuman)
Még elkészülhet karácsonyig. A sóban eltett citromot már ismerem, mert készítettem. És tudom, már többször zengtem ódákat róla - az illata és íze felséges, semmihez sem fogható. És igen, tudom, tudom, megrögzött citromfüggő vagyok, de akkor is.
Mivel kifogytam belőle, most kétfélét készítettem. Eltettem sóban is, és tettem el egy üveggel cukorban is. Sütikhez. Ha igazam van, a cukor is ugyanolyan intenzíven kihozza a citrom aromáját, mint a só.
Vastag héjú darabokat válasszunk, mert a só szétmarja a gyümölcs belsejét, így ami használható lesz majd belőle az a héjrész, illetve a citromos aromájú só. Valamint natúr, jódozatlan sót használjunk, mert a citromsav megfeketíti a jódot.
A citromoknak alaposan megmostam dörzsis szivaccsal, meleg vízzel, mosogatószerrel a héját, mert bio citromhoz sajnos nem tudok hozzájutni. A citromokat bevágtam hosszában negyedbe úgy, hogy az aljukat egyben hagytam, aztán jól besóztam a közepüket. Az üvegbe alulra került egy félcenti réteg só, erre a belül sóval telehintett citromok, majd ismét annyi só, amennyi teljesen ellepte és beterítette a gyümölcsöket. Mindenhova szórjunk, közéjük is, az üveg legyen tökéletesen tele sóval. Majd kissé megnyomkodtam az egészet, hogy levet engedjen valamennyire. Végül kifacsart lével felengedtem az egészet, és szorosan lezártam a kupakkal. Három-négy hét érés elég is neki. Ha cukorral tesszük el, ugyanígy járjunk el.
Egész más íz a végeredmény, mintha friss citrommal és külön sóval készítenénk el egy ételt. Ezerszer intenzívebb, aromásabb így. Bármely ételhez vagy desszerthez alkalmazható, amihez egyébként citromot használnánk.
Szóval, a karácsonyi sütikhez szánom a cukros változatot, a sósat pedig halételekhez, húsokhoz, májhoz, pástétomokhoz, csicseriborsóhoz, lencséhez, zöldségételekhez... ööö kiváló, szenzációs, fenomenális? Ezeket adjátok össze és na az a végeredmény. :))
Ó, igen.
P.s.1.: készíthetjük narancsból, mandarinból, zöldcitromból is.
2.: még a házi vaníliás cukor is elkészül karácsonyig.
20 megjegyzés:
Nemrég akadt a kezembe ez az idézet. Vajon mit akar ez jelenteni?! ;)
Miért jobb sóban (ill. cukorban) eltett citromot használni, mint friss citromot?
Mert ezerszer illatosabb, aromásabb, finomabb. A sóban kioldódik a citrom illóolaja is, és valami olyan tömény aromát kapsz végeredményül, hogy az leírhatatlan... Isteni.
Köszi, ki fogom próbálni! :))
Nagyon tetszik! Köszönöm! Mindenképpen ki fogom próbálni :)
Hát erről beszéltél....Meggyőztél, csinálom!!
Ez nálam is el fog készülni karácsonyig! Most kivételesen nem (csak) a képet méltatnám, hanem az írást. Tetszett, nagyon.:)
:) Csak ajánlani tudom, tényleg isteni dolog ez Lányok. :)
Na ezt ki kell próbálnom :)
Érdekes. Anyum csak cukorban tette, de ezt is ki fogom próbálni
Delizioso il tuo blog, ciao :)
Áháááá... :) Múltkor, amikor írtál a sóban eltett változatról, kipróbáltam. És fekete lett... :D Szóval akkor a jód volt a ludas (mindig ilyen sót veszek). Akkor nekiugrok mégegyszer! :)
Anyukámtól tanultam, hogy reszeljem le a citrom (vagy narancs) héját, cukrozzam meg, és öntsek rá egy pici levet, majd tegyem hűtőbe. Ezt aztán sütikbe nagyon jól lehet használni!
De ahogy te készítetted el nagyon tetszik, mert így nagyobb darabokban is lehet akár használni.
És nagyon tetszik a fotó is! :) Ismét! :)
Ami: remek ízesítő. :)
Bianka: a sóban eltett szenzációs, én cukrosat most csinálok először.
Stefania: csao! :) Gracie mille! :)
Ildinyó: akkor én voltam a ludas, nem írtam biztos oda, hogy jódozatlan só kell hozzá, ne haragudj!
Most is majdnem elfelejtettem... :(
Köszönöm szépen! :) Én meg mindig jódozatlan sót szoktam venni. A jódkiegészítst a Jodaqua nevű gyógyvízzel szoktam megoldani.
Jaj dehogy Duende! :) Semmi gond! Nem is azért írtam, csak megvilágosodtam... :D Akkor nem értettem mit vétettem. Nem is gondoltam volna, hogy a jódtól ilyen lehet! Na de majd most veszek jódozatlan sót... :D
:)
Cukrosan még nem próbáltam, de sósan rendszeresen csinálom. Aki nem kóstolta vagy csak szagolta az nem is tudja mit hagy ki. Valami fantasztikussá válik a citrom.
Andi: abszolút egyetértek! :) Isteni.
Az nincs feltüntetve, hogy meddig áll el. Ez azért fontos, mert hamarosan terem a biocitromfa és nehogy kárba vesszen egy is. /biokertész/
Körülbelül az elkészülte után fél évig. (De úgysem éri meg, mert előbb elfogy, ugyanis addiktív. :) )
Sziasztok! Hűtőben kell tárolni?
Szia! Nem, nem kell. Nálam a kamrapolcon van.
Megjegyzés küldése