2010. november 7., vasárnap

Rukkolás, rikottás hústekercsek



Sietek.
Nem érek rá
leckét írni,
kivinni a szemetet,
kitakarítani.
Be kell majszolnom az egész világot,
mint egy paradicsomot,
mielõtt megöregszem,
mielõtt meghalok.

(Ingrid Sjöstrand : Svéd gyerekversek)



Felavattam a vadiúj öntöttvas serpenyőmet. Jelentem: remekül szuperál! :)
Ez a karajtekercs a látszat ellenére nagyon egyszerű és nagyon gyorsan készen is van. Ráadásul egy igazán finom és különleges fogás sikeredett belőle.


Hozzávalók 4 főre:

80-90 dkg karaj (csont nélkül),
25 dkg ricotta túró vagy sima mezei hazai zsírdús túró,
15-18 szem olajbogyó,
5-6 darab aszalt paradicsom,
ruccolalevelek,
1 doboz hámozott, kockázott paradicsomkonzerv,
4 dkg vaj,
2 evőkanál olívaolaj,
1 dl száraz fehérbor,
2 dl alaplé vagy 1/2 erőleveskocka,
2 csapott teáskanál kristálycukor,
só,
frissen őrölt bors.


A karajt úgy vágtam vékony szeletekre, hogy a hártyájánál kettőt-kettőt egyben hagytam. Így ebből a mennyiségből lesz 6 nagy szelet hús kinyitva. Kiklopfoltam vékonyra, sóztam és borsoztam kissé. A túrót összekevertem karikára szelt olajbogyóval és apró kockákra vágott aszalt paradicsommal. A hússzeleteket beborítottam ruccolalevelekkel, majd tettem rá a túróból is. A két szélén kissé behajtottam a húst és felgöngyöltem. Erős cérnával (horgolócérna) megkötöztem hogy ne essen szét a göngyöleg.
A vaj és olívaolaj keverékén erős lángon jó pirosra körbesütöttem minden oldalán a tekercseket. Aztán hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam nagy lángon elrotyogni. Ezután tettem hozzá a darabolt paradicsomkonzervet, némi vizet, egy kevés húsleveskockát, és cukrot. Először kevesebb cukrot tegyünk bele, mert nem egyformán savanykásak a paradicsomkonzervek, szóval kóstoljunk!
Fedőt tettem rá és hagytam kis lángon párolódni 20 percig. Enyni idő elég is volt neki, a tekercsek omlóspuhák lettek. Tálalás előtt kivettem a húsokat és a madzagokat eltávolítottam a húsokról.
Tipp: Ha van otthon pár szelet papírvékonyra szelt nyers, füstölt sonka is, azt is beletehetjüka  töltelékbe. Hús, sonka, rukkola, olajbogyás-aszalt paradicsomos túró akkor a sorrend.


Tálalhatjuk egyszerűen párolt rizzsel is, de szerintem tökéletes valamilyen jóféle olasz tésztával is, hiszen van a hústekercsek alatt bőven finom paradicsomszósz. De talán a legtökéletesebben a polenta illene hozzá. Vagyis a kukoricakása. Na. legközelebb azzal jövök - még nincs fenn a blogon.
Készíthető csirke- vagy pulykamellből is vagy marha fehérpecsenyéből is. Sőt, hidegtálra is kitűnő maga a hústekercs, de akkor nem szükséges hozzá a paradicsommártás. Csak fehérbor-alaplé keverékében pároljuk meg. 

P.s.: Na nagyon nem ájlávjú. Á, nem is vagyok ideges.... Egy kicsit sem. A blogspot új bejegyzésablakja olyan szuper lett, hogy nem tudom szerkeszteni a bejegyzésemet, csak ha átmásolom egy másik ablakba, mint új bejegyzést. Gratulálok a programozóknak. Őszintén remélem, kijavítják ezt a nem is kis hibát.

13 megjegyzés:

duende írta...

Köszi Padparadsa! :) Előző - harmadik előző - bejegyzésemmel hozzáaszólásod is odalett. Fel tudnék robbanni.

Ritmus írta...

Gyere a blog.hu-ra!! Ott néha az egész bejegyzésem is elszáll, miután megírtam :DDD

Ritmus írta...

Amúgy meg nyugi, már megint nagyon szép képek sikerültek Nálad!!!

Padparadsa írta...

Mi történt?

duende írta...

Egyszerűen nem töltődik be a bejegyzésablak, mögötte meg nagy leporellóban ott a a bejegyzés. De szerkeszteni - azt nem tudom. Egyszerűen nem enged be az ablakba.

duende írta...

Ritmus: ez komoly? :)) Már csak nevetni tudok rajta...

Köszi szépen amúgy.

flatcat írta...

Remekül néz ki a hús is és a serpenyő is, a bosszúságok ellenére. :)

duende írta...

:)) Köszi Flatcat! :)

trinity írta...

Na szóval:)) Azzal kezdem, hogy mivel a mai ebéd elfogyott, mielőtt kommenteltem volna, muszáj volt csinálnom egy szendvicset:DD Ugyanis eszméletlen éhes lettem, ahogy ránéztem a fotókra. Kell ennél nagyobb dícséret? Szuper ebédet hoztál megint!

duende írta...

Trinity: :)))

Köszönöm, aranyos vagy!

Névtelen írta...

Nagyon szimpatikus a serpenyő is és a tartalma is.
Én is tönkre teszem kb. 2 év alatt a teflon sütőket, pedig vigyázok rá, de nyilván ha sűrűn van használva több rá az esély, hogy éri valami. És nem is a legolcsóbb kategóriát szoktam venni. A nyáron nézegettem az egyik üzletben egy öntöttvas serpenyőt, ami pluszként még zománcozott volt, de hát eszméletlen árat írtak rá. Úgyhogy otthagytam... Egyébként megnéztem az általad ajánlott oldalt, és a grill serpenyő jó árban van, mert én aluminíumot láttam, bevonatosat, ennél drágábban.

Thrini

Bianka írta...

Fenségesen guszta

duende írta...

Köszönöm Bianka, és nagyon finom is volt... :)