2010. december 30., csütörtök

A bejgli metamorfózisa: bejglitorta (bejglipuding)




Hát kérem... Az óévvel együtt elbúcsúztatom méltón a bejglit is. Béke poraira! :)
Szóval volt még egy nagyon kevés maradék belőle, és kissé már száraz volt a tésztája. Ősszel készítettem egy nagyon jó kis angol kenyérpudingot, akkor gyümölcsökkel. Úgy gondoltam, bejglivel sem lesz ez rossz. Ráadásul így megvan a holnapi szilveszteri asztalra az édesség is.
Tudjátok. Egy konyhában minden hasznosulni tud, a maradékok is. Sőt. Imádom átvarázsolni az ételeket, szerintem ez egy külön művészet. Ráadásul. Kedves Emberem azóta is nyúz azért a kenyérpudingért, annyira ízlett neki. Minden jó ha a vége jó, meg fuss el véle kurta farkú malacocska - izé. Szilveszter közeleg... :))

Hozzávalók:
16-18 szelet bejgli,
2,2 dl tej,
2 cl rum,
1 csapott evőkanál kristálycukor.
A belsejébe:
1 gesztenyemassza,
2 dl tejszín,
1 habfixáló,
2 evőkanál porcukor,
2 cl rum,
turbózáshoz: aszalt szilva, mazsola.
A tálaláshoz tejszínhab.

Egy kisebb salátástál oldalát kiraktam bejgliszeletekkel, jó szorosan egymás mellé. A tejet összekevertem rummal, cukorral és körülbelül a felét rákenegettem-locsoltam a szeletekre. Felvertem 2 dl tejszínt 2 evőkanál porcukorral és habfixálóval kemény habbá, majd a gesztenyemasszát és a rumot hozzákevertem. Csak úgy, habverővel, nem finomkodtam. Aki turbózni akarja, tehet bele mazsolát is vagy aszalt szilvát.
Ezt a tejszínnel lazított gesztenyemasszát tettem a bejglis tálba. Aztán a tetejét is lezártam a sütiszeletekkel és a maradék rumos-cukros tejet rákenegettem-öntöttem. Nem baj ha tocsog, be fogja szívni a száraz tészta. A tetejére folpackot tettem, rá egy kistányérat, arra pedig a jó nehéz gránit mozsaramat és így tettem hűtőszekrénybe.
Állnia kell 5-6 órát, aztán fogyasztható. Vegyük le a mozsarat, a folpackot, tegyünk rá egy nagy lapostányérat és az egészet fordítsuk meg. Tááádááám! A tányéron ott lesz egy szép bejglitorta! :) Ugyanúgy szeleteljük, mint egy tortát. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Még elkészülhet holnap estig!

6 megjegyzés:

Thrini írta...

Duende, rengeteget lehet Tőled tanulni, irigylem, hogy ennyire takarékos, ötletes, újrahasznosító háziasszony vagy. Ha a lelkem rendben lenne, akkor sem jutna eszembe egy ilyen remek ötlet. Hiába, igazi művész vagy!!! :)

Egészségben, boldogságban, receptekben gazdag új esztendőt kívánok teljes szívemből!

duende írta...

Thrini: Most egészen elpironkodtam... Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy!

Én is kívánok Neked és szeretteidnek nagyon-nagyon boldog új évet, egészségben, szeretetben, gazdagságban telit! :)

Wise Lady írta...

Nagyon ötletes! Maximálisan egyetértek veled, ételt kidobni csak akkor, ha romlott. Mindenből lehet varázsolni.
BÚÉK!

duende írta...

Köszönöm Wise Lady! :) Éljenek a Varázslók! BUÉK Neked is, boldog, szerencsés, szép új esztendőt! :)

trinity írta...

Szuper vagy megint, Varázslónő:) ( Mert az vagy, én csak tudom...)
Én is kipróbálom! Köszi!

duende írta...

Trinity: tegnap megkóstoltuk és nem azé mer' én találtam ki, de: zseniális, isteni, szenzációs! :)