2010. december 29., szerda

Sajtos rúd


A hozzávalóknál annyi a lényeg, hogy minden egyforma arányban van benne. Vagyis 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, plussz 15-20 dkg trappista sajt a tetejére. Én vajjal szoktam készíteni, abból elég a 20 dkg is. Kell még a tésztába ízlés szerint só is (ebbe a mennyiségbe kb.1 teáskanálnyi). És jó sok szezámmag is kell. Vagy ha nincs kéznél, akkor szemes mákkal is megszórhatjuk vagy lenmaggal akár.
Összegyúrjuk (épp csak álljon össze a tészta) és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Másnap lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk (1/2 cm-esre), megkenjük felvert tojással, nagyon bőven megszórjuk szezámmaggal és szintén bőven reszelt trappista sajttal is. Nagyon vékony csíkokra vágjuk derelyevágóval (maximum1 centi szélesre de inkább keskenyebbre), majd a csíkokra vágott tésztát ismét átvágjuk keresztben olyan távolságra, amilyen hosszú rudacskákat szeretnénk. Én olyan 20 centiseket szoktam sütni, minél vékonyabbak és hosszabbak, annál gusztábbak. Aztán vajazott tepsire tesszük őket és közepes lángon készre sütjük. Hamar sül, figyeljünk oda rá. Kissé macerás - vagyis inkább időigényes, de nagyon finom. A tésztájában lévő túrótól olyan nagyonnagyon sajtos és finom íze van. Kiszaggathatjuk formára is, akkor olyasmi lesz, mint a fornetti, csak sokkal finomabb.



6 megjegyzés:

trinity írta...

Látom, már nagyon készülsz:) Jó kis házibuli van kialakulóban?
Én még a karácsony fáradalmait nyögöm:)

Sallai írta...

Szia Kedves,
mint mindig, nagyon jó ide betérni!
Olyan érdekes, sokszor eszembe jutsz, pedig nem is ismerjük egymást. No, de a legfontosabb: a gázszerelő tudott segíteni? Jó már a sütőd?
Nagyon boldog új esztendőt kívánok!
Szeretettel, I.

Anikó írta...

Ettem ilyen sajtos rudat egy buliban én is, ott is mondták, hogy minden hozzávalónak ugyanannyinak kell lennie, isteni finom, de tojás nem kell hozzá???
Ezt akkor nem kérdeztem meg, azóta sem tudom. De ezek szerint nem kell.Kipróbálom:-))))

duende írta...

Trinity: nem lesz, valahogy nincs kedvem most szilveszterezni... Én is elfáradtam.


Kedves Ildikó!

Köszönöm szépen! :)
Igen, bár a bejglim majdnem áldozatul esett, mert halvány delila gőzöm sem volt, milyen állásban hogy süt a sütő most éppen legújabban... :) De azért szerencsére figyeltem!

Én is nagyon boldog, szerencsés új esztendőt kívánok Neked! :)


Anikó: ha jól rémlik, nem kell bele, csak a kenéshez, a tetejére. És tényleg isteni rágcsa! :)

Ritmus írta...

Sajtos rúdat túróval még nem készítettem, de jó lehet!! Jó pihizést neked is, én is sztrájkolok, max. pogit sütök!! :DD

duende írta...

Köszönöm szépen Ritmus! Nagyon boldog új évet Nektek és jó pihit! :)