2011. március 3., csütörtök

Babfőzelék szalonnába tekert kolbászkákkal

.
  
A karám a pásztor nép hajléka: fecskerakású fal, nád födél, kívül kirúgó eresz, az alatt áll a polcra elrakva az egész hétre való kenyér, s nagy fabödönben az étel, amelyet a csikósnak, gulyásnak a városban lakó felesége hoz ki vasárnaponként. Csupa savanyú lére készített ételek: fehér ecetes kaszáslé, töltött káposzta, espékes, savanyú paszuly. Ez a puszták szakácskönyve.

(Jókai Mór)




Ez nagyon furcsa. Mármint az hogy még sosem főztem babfőzeléket. Pedig nagyon szeretem. Anyu istenien csinálta... Tegnap aztán sorra került mert babot áztattam be előző este, lesz belőle ami lesz alapon. A babfőzelékre szavaztunk mindketten. Horváth Ilona szakácskönyvéből néztem ki de nem olyan lett, mint anyué szokott lenni. Nem vagyok megelégedve vele. Anyu szerintem nem tett a rántásba apróra vágott vöröshagymát sem és fokhagymát sem. Szerintem ezeket csak belefőzte a főzővízbe. És nem tett bele pirospaprikát sem. Nem volt így sem rossz, de nem az az íz.
Ti hogy főzitek a babfőzeléket?!
És most melyiket írjam le? Amit gondolok, vagy amit megfőztem?

És a kép sem jó, mert a látszat ellenére rengeteg bab van a tányérban, csak mind az alján, az összes lé meg a tetején...
Leírom mindkettőt, az a biztos.

A Horváth Ilonás változat:

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg tarka szárazbab,
1 babérlevél,
só,
1 darab szalonnabőrke,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál olaj,
3 púpos evőkanál liszt,
1 mokkáskanál pirospaprika,
1 teáskanál 10%-os ecet,
1 dl tejföl (20 %-os).

A babot előző napon beáztatjuk. Másnap átmossuk és babérlevéllel, sóval, szalonnabőrkével megfőzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Az apróra kockázott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd a reszelt fokhagymát is hozzáadjuk és azt is átfuttatjuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a lisztet is és rántást készítünk. Végül pirospaprikát is keverünk hozzá, majd felengedjük hideg vízzel. Vagy ha a főzés elején készítjük és közben kihűl, akkor a bab főzővizével. Az ételhez adjuk, kissé kevergetjük míg újra felforr. Forrás után még pár percig rotyogtatjuk, hogy a rántás lisztíze eltűnjön és belesimuljon az ételbe. Végül tejfölt is adunk hozzá hőkiegyenlítéssel, hogy ne legyen csomós.
Mikor lezárjuk alatta a tüzet, kevés ecettel pikánsabbá tesszük.

Ahogy (szerintem) anyukám főzte 4 főre:

40 dkg tarka szárazbab,
só,
1 babérlevél,
1 darab szalonnabőrke,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dl tejföl,
4 evőkanál olaj,
3 púpos evőkanál liszt,
1 teáskanál 10 %-os ecet,
1 csipet cukor.

A babot előző nap beáztatjuk majd babérlevéllel, szalonnabőrkével, a negyedbe bevágott vöröshagymával, az egészben hagyott fokhagymagerezddel, sóval puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Ha közben nagyon lefőne róla a víz, pótoljuk.
Rántást készítünk lisztből és olajból, majd a főzés végén a főzelékhez adjuk. Hagyjuk főni még 5-10 percig, majd hőkiegyenlítéssel a tejfölt is hozzá adjuk. Végül ecettel és kevés cukorral kiegyensúlyozzuk az ízét.
Anyué sima volt, nem voltak benne apró hagymadarabok és nem volt erőteljesen fokhagymás ízű, mint a Horváth Ilonás főzelék. Nekem a fokhagymaíz nagyon nem illett bele. Elvitte azt a jó babos ízt amit a finom tarkabab tud produkálni - nagyon harsogó volt az ételben. Ha csak egészben főzzük a főzelékbe, nem érződik ki csak teltséget, jó ízt kölcsönöz.
Fontos hogy a babon tényleg csak annyi víz legyen amennyi ellepi, mert akkor a bab sűríti a főzeléket és nem a rántás.
Viszont a kolbászkák nagyon finomak lettek, amit hozzá készítettem. Mert szerintem a babfőzelékhez legjobban a jó sült házikolbász illik. Csak most nem volt itthon bél, és nem volt kedvem húst sem darálni és tölteni sem. Nem mintha nagy fáradság lenne csak a grissinik sütésével foglalatoskodtam, szóval darált húst vettem és bél helyett bacon-be tekercseltem.

Hozzávalók 4 főre (feltétként):


60 dkg darált sertéshús,
bacon szalonna (kb. 25 dkg),
só,
frissen tekert bors,
1 csapott teáskanál pirospaprika,
1 gerezd lereszelt fokhagyma,
diónyi nagyságú vöröshagyma,
1 evőkanál olaj,
3 evőkanálnyi víz,
egy csipet cukor.


A darált húst befűszerezzük sóval, borssal, paprikával, hozzáadunk nagyon apró kockákra vágott vöröshagymát, reszelt fokhagymát, olajat és vizet és egy csipetnyi cukrot. Jól összedolgozzuk, majd egy fém tálcán (így könnyű) kis kolbászkákat formázunk-sodorgatunk. Hamar megy, és a fémhez nem ragad hozzá a darált hús.




Majd betekergetjük őket szorosan bacon szalonnába. Ezt is könnyebb a fém tálcán csinálni: csak leterítjük a szalonnacsíkot, rá a kolbászkát és végighengergetjük.
Körülbelül 1/2 cm-nyi olajon, közepes lángon megsütjük.




A babfőzelék (feltétként lesózott lilahagyma karikákkal vagy lisztbe forgatott, ropogósra sütött hagymakarikákkal) kitűnő böjti fogás. Ezek a kolbászkák pedig remekül beválnak parti-ételnek is.

16 megjegyzés:

chriesi írta...

Hetek óta akarok babfőzeléket főzni vagy levest, de még mindig nem kértem el anyutól a receptet. A kolbászkák nagyon jól néznek ki.

duende írta...

Pedig megfőzhetnéd! Hátha az meg egy harmadik változat lesz! :)

Köszi! :)

4Gyerek írta...

bab nálunk sűrű látogató. aztán amilyen jó puffasztó tud lenni...

ellenben a tekergetett kolbászkáid látványa...én is kérek ilyent.

Ritmus írta...

Én is kérek kolbászkákat, nagyon jó ötlet baconbe tekerni!!

Anikó írta...

Én úgy készítem a főzeléket, ahogy anyukád, fehéren, sok babérral és egyben főzöm a hagymát bele, a végén tejfölözve, ecetezve.
A kolbászkák szuperek, nagyon jó ötlet, nem csak feltétnek, nyári hússütésnél meg fogom csinálni én is:-))))

Anikó írta...

Ja, majd elfelejtem a főzésnél a vízhez kevés tejet is adok hozzá, só, bors.

Bokor Boglárka írta...

Szia Duende!
Köszönöm a tökmagliszttel kapcsolatos ötletet, annak az oldalnak a linkjét. Készségesek voltak, bár lisztet nem tudtak küldeni, de egy kg-os tökmagpogácsát, ami a sajtolásból visszamrad igen, ezt majd kipróbálom.
A babfőzelék az egyik kisfiam abszolút kedvence és legelőször én fejből főztem, az alapján, amelyien ízre emlékeztem. A babot áztatás után felteszem főni, teszek mellé 2 babérlevelet, valamilyen füstölt húst (sonkát többnyire), natúr ételízesítőt (amiben nincs só), egy hagymát és néhány gerezd fokhagymát. Mikor a bab megfőtt, tejföllel, pici liszttel és piros paprikával habarom be, miután a hagymát, babérlevelet és fokhagymát kivettem belőle.
Nagyon élvezem a főzési stílusodat, és a receptjeid közül sokat megfőzetem már. Még a férjem is elkészített néhány ételt, ő főleg a májas receptjeidet szereti.
Üdvözlettel:
Margaretta

Padparadsa írta...

Nyami! Épp egy hete emlegettük a szomszédasszonyommal a babfőzeléket. Gondoltam, megkérdezlek, hogyan is készül, és tessék! Gondolatolvasónak teccik lenni?! ;))

Bianka írta...

Isteni lehet és a feltét mesés rajta

Thrini írta...

Nálunk inkább bableves szokott lenni, mint főzelék. Én rántást nem szoktam, inkább habarom. A hagymát egészben főzöm bele és adok hozzá babér levelet, ecetet. Éppen holnap, vagy szombaton főzök levest, sertéskörömmel.
A kolbászka ötletes!

duende írta...

4gyerek, Ritmus: sajnos már csak hűlt helye van...

Anikó: hálás köszönetem, ez lesz az igazi!!! :)


Kedves Margaretta: köszönöm a főzelék készítésének menetét, igen, anyukámé is ez a változat volt, nem a Horváth Ilonás - és mennyivel, de mennyivel finomabb!
Örülök, hogy sikerült beszerezned a liszthez valót! :)
És nagyon szépen köszönöm! :)


Padparadsa: valami olyasmi... Boszorkányosnőszemélyfélefajta levék... :))

Anikó és Margaretta változatát főzd szerintem, mert sokkal finomabb, mint a Horváth Ilonás változat!

Bianka: köszi szépen!


Thrini: köszönöm! A te változatod is az anyuméhoz áll sokkal közelebb! :)

Wise Lady írta...

A babfőzelék nálunk is nagy kedvenc. Rántással.

duende írta...

Whise Lady: Igen, azt hiszem, anyumé a kettő ötvözete volt. A hagymát, fokhagymát csak egészben belefőzte a főzelékbe, viszont nem habarta, hanem rántással sűrítette, a végén kissé tejfölözte. A rántás ad egy plussz ízt neki, és ha jól emlékszem, anyu főzelékében benne volt ez az íz is. Viszont a nagyon durván fokhagymás és hagymás íz nem.

Praliné Zsuzsi írta...

Ezek a kolbászkák... mesések! Muszáj lesz megcsinálnom! Ja, és az a gombaleves, amit csak csináltál volna, az is nagyon tetszik, úgyhogy most jól ittragadtam nálad :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ja, egy kérdés: szerinted nem lehetne tepsiben sütni a kolbászkákat? Csak mert a lustaság fél egészség :)

duende írta...

:))

Dehogynem! :) Tedd be jól előmelegített sütőbe, hamar megsül!