2013. december 31., kedd

Citromos-kolbászos lencse újévre


Harctéri sebek doktora,
Hazátlanoknak otthona,
Mézes bor, édes babona,
Gyönyörűm, te segíts engem!

Piaci csarnok álmosa,
Nyomorúságnak táncosa,
Szilveszter-éji harsona,
Gyönyörűm, te segíts engem!

                                                   (Nagy László: Himnusz minden időben, részlet)



Tudom, kissé azt hiszem, megkésve, de mégis. Életem legfinomabb lencsés étele lett...

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg lencse,
75 (inkább 1 kg körülbelül) dkg nyers sütőkolbász,
2 kisebb-közepes fej vörshagyma,
6 nagy gerezd fokhagyma,
1/2 -1 kezeletlen citrom karikázva (attól függ, mennyire nagy vagy savanyú a citrom, kóstoljunk),
só, frissen őrölt bors,
4 nagy levél babérlevél,
1 teáskanálnyi méz (ízlés szerint),
4 evőkanál olívaolaj.
Tálaláshoz: friss házkenyér szeletek, finom bor vagy pezsegó.

Vettem a hentesnél frisss sütőkolbászt, amit kis darabokra alakítottam: lesz maradék, mert túltöltött, ki kell nyomni a kolbázhúst a végeken. Vagyis körülbelül 1 kiló kolbász kell, hogy 75 dkg apró kolbászkát tudjunk készíteni.(A kinyomott maradék külön megsüthető kis gömböcökben, vagy levesbetétnek házi ravioliba töltve.)
A lencsét alaposan megmostam többször váltott vízben. Föltettem főni háromszoros mennyiségű kissé sós, babérleveles vízben. (Az összes babért beletettem a főzővízbe.) Hamar megfő, cirka 25-30 perc.
A kolbászkákat olívaolajon erős tűzön átsütöttem, majd kivettem a zsiradékból. A félkarikákra vágott vöröshagymát és az apró kockákra vágott fokhagymát kevés sóval üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a lencsét is főzővízzel, babérral együtt. Magas lángon rotyogtattam, beletettem a kolbászkákat is. Sóztam, frissen őrölt borssal, citromkarikákkal fűszereztem, úgy hogy a karikákat alaposan megnyomkodtam kézzel, hogy a levük jól kicsurogjon az ételbe. Körülbelül 10-15 percig hagytam nagy lángon rotyogni és észen is volt. Ha túl savanykás lenne, kevés mézzel igazíthatunk az ízén, de nem szükséges, csak ha úgy ítéljük. Kenyérrel, borral, pezsgővel vagy sörrel fogyasztandó. Valami isteni.
Vegák is elkészíthetik: hajában főtt, majd fűszeres (pirospaprikás-borsos-fokhagymagranulátumos-köményes) olívaolajon átsütött burgonyadarabokkal helyettesíthetik a kolbászkákat.

B   U   É   K!    :)

4 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon-nagyon finom lehet! :) Boldog Új Évet! :)

duende írta...

Köszönöm szépen Hankka, Nektek is nagyon boldog újesztendőt! :)

Névtelen írta...

Megelőztél egy gondolattal :) Apró kockákra vágott füstölt sonkával szoktam készíteni, hozzád hasonlóan, citrom nélkül. A sonka már kissé uncsi, legközelebb kipróbálom a Te verziódat. A kolbit a vásárcsarnokból szerezted be? (Én is Zeg-i vagyok )A virsli vásárlással kissé megjártam...jó lecke volt...
Boldog új évet kívánok Neked!
Juc

duende írta...

Igen, ott vettem, a középső hentesnél, de valami fóliába csomagolt kolbi volt, de nagyon fincsi. Vékonyabb is, mint a szokásos sütőkolbász, úgyhogy bbe az ételbe pont jó volt. De ha vastagabbat veszel, pl. hátul a sarokban a sütödében (nyerset is árulnak), az is jó, de azt is érdemes minikolbászkákká alakítani, mert nagyon nagyok, nem férnének el a lábosban vagy serpenyőben. A citromot ne hagyd ki, attól olyan fergeteges. :) Neked is boldog új évet! :)