Itt a nyár, ez kétségtelen. Tegnap nagyüzemben ment a sütöm egész délelőtt, s közben 31 fok volt árnyékban - gondolhatjátok. Épp ezért, ilyenkor már lemondok a kenyérsütésről is, helyette heti rendszerességgel sütök tortillát. Serpenyőben megoldható nagyon egyszerűen és gyorsan. Az áráról nem is beszélve. Egy 8 darabos tortilla csomag 650-900 forint közötti áron kapható. Ezzel szemben házilag 40-70 forintból kihozható. A nyolc darab, nem egy. Aligmunkával.
Tortillát süthetünk búzalisztből is, kukoricalisztből is (tisztán kukoricalisztből csak Mexikóban, mert nálunk nem kapható az a kezelt liszt, amiből tisztán készíthető lenne), pontosabban búza és kukoricaliszt keverékéből is. Sokféleképpen tölthetjük, ráadásul szabadtűzön, tárcsán is kitűnően süthető.
Ezt a kis mexikói gasztroszótárt Keve Gábortól vettem át, hálás köszönetem érte, a Mindennapi gondolatmorzsák blogról. A képek a Pinterestről vannak.
kemény taco |
A kemény tacot az USA-ban kezdték el gyártani. A tésztát félbe hajtják U formájúra, majd forró olajban megsütik. Így egy könnyen tölthető merev falú sült tésztát kapunk, amibe bele lehet pakolni a fenti összetevőket.
puha taco |
Taco: Tradicionális mexikói étel. A tortillát kukoricalisztből készítik, bármilyen friss alapanyaggal (saláta, avokádó, kukorica, paradicsom), továbbá sertéshúsból készült carnita -val, tradicionális mexikói salátával a pico de gallo -val tálalható. Gyakran tejfölt, vagy olvasztott cojita sajtot csorgatnak rá. A taconál megkülönböztetünk puha-, indián és kemény változatot. A puha változatnál a tortillát változatlanul hagyják, a tölteléket becsavarják.
navajo taco |
Az indián
(vagy másnéven Navajo) taco a magyar lángoshoz hasonlít, csak sütőporral készítik a tésztáját és nem élesztővel. Ugyanúgy bő, forró olajban sütik, mint mi a lángost. Erre pakolják rá a
tölteléket.
fajita |
Fajita: A fajita és a taco közötti legnagyobb különbség az, hogy mindig puha tésztából készül, és a belepakolt dolgokat grillezik. A Tex-Mex tipikus példája, az eredeti taco elamerikásított verziója. Tipikus hozzávalók a grillezett zöldségek, grillezett csirke-, marha- vagy disznóhús csíkok, illetve gyakran tesznek bele grillezet rákot is. A felcsavarás előtt salsával vagy guacamole szósszal ízesítik.
nachos |
Nachos:
Bő olajban, ropogósra sült kukoricatortilla háromszögek. Kínálják
salsákkal, szószokkal mártogatni is, de főfogások alapja is. Ez esetben a
sült tortilladarabokat megpakolják babpürével, húsdarabokkal, sok
sajttal, jalapeño paprikával. Mexikóban
született az első változata, amely csak tortilla chipsből, sajtból és
paprikából állt - épp a határnál, egy mexikói vendéglőben, de amerikai
katonák éhségét csillapítandó. Így nevezhetjük Tex-Mex ételnek is.
quesadilla |
Quesadilla: A tésztája búzalisztből készül. Két
tortilla tésztára van szükség, egyikre sajtot, húst, zöldségeket
halmoznak, majd a másikat mint egy tetőt ráhelyezik. Ezután az elkészült
“mexikói szendvicset” megsütik, így a belsejében lévő sajt megolvad, és
egybefogja a belepakolt összetevőket. Általában négy részre vágva
tálalják, ritkán tejföllel locsolják meg.
burrito |
Burrito: Nagyméretű búzalisztből készült tortilla,
amit sült darált marhahússal, rizzsel, pirított fekete babbal, sajttal
és csípős szósszal töltenek meg, majd felcsavarva tálalják.
chalupa |
Chalupa: Kinézetre hasonlít a kemény tacora, egy speciális lisztkeverékből készítik, amit apró tálformára sütnek. A sütést követően nagyon ropogós tésztát kapnak, amibe könnyen belepakolhatóak a hozzávalók: vörös vagy zöld salsa, aprított vöröshagyma, darált, sült csirkehús, zöldségek. A chalupa kicsi, amiből többet is tesznek a tálaló edényre.
enchilada |
Enchilada: A tésztáját szigorúan kukorica lisztből
készítik, amibe a hozzávalókat (sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli,
sajt) felcsavarják. A felcsavarást követően csilis, paradicsomos
szósszal nyakonöntik, és sütőben sütik meg. Ezután sajttal, feketebab-krémmel, mexikói rizzsel és guacamole szósszal tálalják.
tostada |
Tostada: A tésztája kukoricalisztből készül, amit
kör alakúra nyújtanak, majd így is sütik ki forró olajban. A sütést
követően egy merev tálcára hasonlít. Erre szervírozzák
a hozzávalókat, zúzott vöröshagymát, tengeri rákokat, polipot, salsa
szószt, salátát, sajtot.
chimicanga |
Chimicanga: Hívják még Chivichanganak, vagy Chimmy
chonganak is. Speciális burrito, amit a feltekerés után forró olajban
sütnek ki. A többi tésztás ételtől eltérően így készítenek édes
verziót is, almával, körtével, egyéb más puha gyümölcsökkel töltve.
guacamole |
Guacamole: A guacamole azték eredetű, avokádóból
készült pikáns étel. A mexikói konyha mindennapos fogása, de egész
Amerikában és a világ több részén is kedvelik. Az étel neve az azték navatl nyelvjárásból származik. Az „ahuacamolli” összetett szó az „ahuacatl” (avokádó) és „molli” (mártás) tagokból alakult ki. Különféle receptek szerint készítik. Az alap- és egyben leggyakoribb változatban a kimagozott avokádó húsát, apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, (kimagozott)
paradicsomot és citrom vagy lime levét pépesítve hűtőben pihentetik,
hogy az ízek összeérjenek. Két avokádóhoz körülbelül 40 gramm hagyma, 80 gramm paradicsom, 1 csilipaprika és egy fél citrom szükséges. Mexikóban legtöbbször a tortilla (kukoricalepény) darabjaival mártogatva fogyasztják, Mexikó északi területein tejjel, tejszínnel, vízzel stb. hígítva húsok és köretek mellé mártásként tálalják.
2 megjegyzés:
Kicsit regebbre visszanyulva: a riciottadhoz a nagy tejfol mennyit jelent? 4 dl, 2 dl, esetleg tobb? Egyebkent nagyon klassz a blogod, es jo, hogy nem hagytad abba. - Imecseva
Kedves Imecs! A nagy poharas tejfölre gondoltam, asszem 330 gr-os.
Köszönöm szépen! :)
Megjegyzés küldése