2022. október 17., hétfő

Csirke alaplé olcsón

Maradjunk még kicsit az alapleveknél, húslevesnél.
Mostanában sok kínai főzős videót nézek, mert teljesen rákattantam az ázsiai konyhára. Remek trükkjeik és ételeik vannak. Így lett nekem nagyon egyszerű csirke-alaplém, bár nyugodtan nevezhetem húslevesnek is, mert az íze semmivel sem kevesebb vagy rosszabb, mint a mi húslevesünknek. 
 
 


Végtelenül egyszerű: végy kettő darab farhátat, add hozzá egy kisebb vöröshagymának a felét, 3 nagyobb gerezd fokhagymát félbevágva (hámozni sem kell csak félbevágni), sózd, tegyél a lábosba még kb. 10 szem feketeborsot is, és öntsd fel 1,8 liter hideg vízzel. Forrás után pötyörögtetve főzd egy órácskát. Szűrd le, és kész. Használhatod hagyományos húslevesként is a levét, de főzhetsz bele vagy hozzá zöldségeket is, és természetesen tésztát. Megszórhatod újhagymazölddel, petrezselyem vagy korianderlevéllel, lehet belőle wonton leves (a levesbetét ilyenkor vékonytésztás batyuk darálhúsos töltelékkel), lehet belőle húsgombócleves, májgombócleves, maceszgombócleves, zöldborsó, karfiol, karalábéleves, avgolemono - vagyis citromos rizsleves, és még folytathatnám, mert úgy jártam, mint Forest Gamp katonatársa a folyosó súrolása közben a rákételek végeérhetetlen sorolásával.
Ha ázsiai levest csinálok belőle, akkor szoktam egy nagyon kevés szójaszószt, nagyon kevés cukrot és nagyon kevés fehérborecetet is, és egy szeletke gyömbért is beletenni az alaplébe.
Tehát. A farhát 90 Ft volt, a fél fej kicsi hagyma 5 dkg azaz 20 Ft, a fokhagyma 2 dkg vagyis 40 Ft, a bors mondjuk 10 Ft. Végeredményben van tehát 160 Ft-ból 1,7 l csirkehúslevesünk. Vagyis ha négy főre számolom, akkor 4,25 dl leves, azaz 40 Ft per adag. És macera sincs vele, mert csak mindent beleteszel a fazékba és mikor kész, lezárod.
Nagyon sokszor főzöm, mert sok zöldséges leveshez is remek alap, illetve ha olyan kedvem van, akkor esszük wontonnak vagy húsgombóclevesnek, vagy simán csak tésztával csontlevesnek. Rizottókhoz is tökéletes.
Külön ajánlom azoknak, akiknél a húslevesben főtt zöldségeknek nincs keletje, mert így nem kell sem kínban megenni, sem kidobni őket.
Ha túl zsírosnak találnátok a levest, egy konyhai papírtörlővel le lehet itatni a tetejéről a felesleges zsírt. De én szeretem az aranyló karikákat.

2022. augusztus 7., vasárnap

Tökbél "húsleves"

 


A képen látszólag egy tányér húsleves van. Pedig a látszat csal. 😊
Vettem pénteken két szép méretes tököt, gondolván a télre. Ma mikor megtisztítottam, akkor jutott eszembe, hogy olvastam régebben olyat, hogy tökbélből isteni hamis húslevest lehet főzni. Gondoltam kipróbálom, úgysem volt ötletem ma a levesre, és hát ott volt a sok tökbél, és amúgy sem dobunk ki semmit egy konyhában, ami hasznosítható. Így készült:
A tökbelet magostul feltettem főni vízben (a két töknek a belsejéhez 2,5 liter vizet adtam körülbelül), egy nagyobb fej félbevágott vöröshagymával és három duci gerezd szintén felezett fokhagymával. Sóztam, egészborsot is tettem bele, pár darab szárított vargányát és kevés kurkumát a színe végett (meg mert nagyon egészséges). Forrás után hagytam kis lángon pötyögni egy órát, aztán jó sűrű szűrőn átszűrtem. Közben tisztítottam sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, daraboltam és beletettem őket az alaplébe. Addig főztem, míg megpuhultak. Végül ízesítettem a kész levest két evőkanál világos szójaszósszal, egy mokkáskanálnyi fehérborecettel. Külön főztem ki a cérnametéltet, ahogy a húsleveshez is szokás. Csináltam chiliolajat is, és tálalásnál megpötyögtettem vele a levest, amibe még friss zellerzöldeket is tettem. Így el lehet használni, mostanában mindenhol hatalmas zölddel lehet venni a zellert. Na szóval. Isteni finom, és tényleg nagyon hajaz az igazi húslevesre. A recept nem kőbe vésett, úgy készítsétek, ahogy a húslevest amúgy is szoktátok.

2021. december 8., szerda

Vaníliás rétestorta

 


A világ egyik legegyszerűbb sütije. És nagyon finom is. Bár az enyém nem lett olyan látványos, mint TT Konyhájáé, mert volt egy lejáratos túróm a hűtőben, így azt is beletettem a krémbe. Amúgy TT Konyháját szívből ajánlom, szuper a srác! 

Hozzávalók:
1 db 9 lapos réteslap csomag
3 db tojás
2,5 dl tej
csipet só
12-18 dkg kristálycukor ízlés szerint
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj
és az enyémben még van
1 negyed kiló túró és némi mazsola

Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy kevesebb tej is elég hozzá, a megadott mennyiség túl sok. Valamint fel sem forraltam a tejet, fölösleges. 

A tortaformát kibéleltem szilikonos sütőpapírral. Ez fontos, mert nagyon híg a krémnekvaló, amit ráöntünk a lapokra. A réteslapokat egyenként megkentem vajjal és a videó szerint összegyűrve spirálban kiraktam vele a formát. A tojásokat alaposan kikevertem a cukrokkal, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, majd a túrót belemorzsoltam és tettem bele mazsolát is. Ezt a híg öntetet aztán egyenletesen eloszlatva ráöntöttem az 5 percig elősütött lapokra. 
Sütés: alsó-felső 180 fokon az elősütés után még 20-25 perc. 

2021. december 5., vasárnap

Almával, hagymával sült mézes oldalas



Volt öt darab kissé összeaszott almám a gyümölcsös tálban, sajnáltam kidobni. Az oldalast meg már előtte kivettem a fagyasztóból, szóval kombináltam a kettőt és nagyon finomra sikeredett. A hús olyan 70-80 dkg volt, három főnek elég leves után. Az almákat meghámoztam, negyedeltem és kivágtam a magházakat. Két közepes fej vöröshagymát szintén megtisztítottam. A húst megmostam, a csontok mentén daraboltam és jól besóztam. Egy tálkába tettem 3 evőkanál mézet, abba pedig 1 teáskanál őrölt gyömbért, egy teáskanál édesnemes pirospaprikát, egy teáskanál mozsárban frissen összetört koriandermagot. Jól elkevertem a fűszereket a mézzel és az oldalasdarabokra kentem. A tepsibe félkaréjokra vágtam a hagymákat, dobtam még rájuk pár száraz zsályalevelet is. (Ha nincs az sem baj, vagy helyettesíthető babérlevéllel.) Rátettem a húst a hagymára, közéjük pedig az almadarabok jöttek. Aláöntöttem úgy másfél deci száraz rozébort, lefedtem alufóliával és előmelegített, 160 fokos sütőben 2 órát sütöttem, majd levettem a fóliát és teljes fokozatra állítva a sütőt, addig sütöttem, míg szép pirosra sültek a húsok. Arra ügyeljetek, ha elkészítitek, hogy maradjon alatta kevés szaft, nehogy odaégjen a finom alma és hagyma, meg hogy legyen mivel meglocsolni a köretet, ami akár lehet hajában főtt burgonya, vagy rizs, vagy puliszka. Zsiradékot nem is tettem rá, mert az oldalasból kisült épp annyi, amennyi kellett.

2021. október 16., szombat

Özlábgombával töltött csirkecombok

 

Kaptam a piacon úgy 40 dekányi őzlábgombát. A szebbjét kirántottam azon frissiben, a maradékból pedig töltött csirkecombokat készítettem. 

Egy nagyon pici fej vöröshagymát (diónyi méretűt) apróra kockázva vajon dinszteltem egy kis fej szintén apróra kockázott fokhagymával, és nagyon apróra vágott kevés kolozsvári szalonnával. Aztán hozzáadtam az apróra vágott őzláb-fejeket is. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem, majd kevés száraz fehérbort öntöttem hozzá, és hagytam teljesen elsülni a gombás keverék alól. Végül petrezselyemzöldet is tettem hozzá és egy csipet cukrot, kikerekítette az ízeket. A két combhoz mindössze egy fél zsemlét áztattam csak be, ezt kinyomkodtam, adtam bele egy kisebb tojást és a gombás keveréket. Míg a töltelék sült, a combokon a bőrt fellazítottam és besóztam, aztán kevés pirospaprikával is bedörzsöltem. Szebb színe lesz - gondoltam - ha megsül. (És tényleg.) Betöltöttem a keveréket a bőr alá, kivajaztam egy tálat, beletettem a combokat, a tetejükre is tettem kevés vajat, alá öntöttem cirka 4 cl vizet és lefedtem alufóliával. Egy órán át sütöttem 180 fokon, majd levéve a fóliát még negyed óráig nagyobb hőfokon rápirítottam. Egyszerű olívaolajos-fehérborecetes fejes salátával és párolt rizzsel tálaltam.

Tipp: a maradék őzláb 10 dkg volt. Ez elég akár négy combhoz is, de akkor két zsemlét áztassatok be hozzá.

2021. szeptember 17., péntek

Vargabéles


Maradékhasznosítás: vargabéles. Még sosem csináltam, viszont csontlevest főztem a napokban és sikerült enyhén szólva is eltúloznom a cérnametélt mennyiségét. És én soha semmit nem dobok ki, mármint ételt biztosan nem. 
Így készült: volt 12 dkg főtt cérnametéltem. Ehhez vettem egy 9 lapos réteslap csomagot. Egy tálban kikevertem 25 dkg túrót 30 dkg 25%-os sűrű tejföllel, egy marék mazsolával, egy citrom reszelt héjával, csipet sóval és cukorral, vaníliás cukorral, valamint 2 tojás sárgájával és a főtt cérnametélttel. Mivel keveselltem a cérnametéltet, még kevertem hozzá 8 dkg száraz tésztát is, és így lett jó. Mire megsült, a száraz cérnametélt is tökéletesen bepuhult. A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral sűrű habbá vertem és ezt is a túrós keverékhez kevertem. Egy közepes tepsit (21 cm-szer 25-öst) kiolajoztam, és a réteslapok felét (4 db-ot) lerétegeztem úgy, hogy minden réteget olajoztam. Vissza kellett hajtanom, mert kisebb volt a tepsi, mint a lapok, de ez még jó is volt, így több lett a réteslap-réteg. Aztán elsimítottam rajta a túrós tölteléket, és a tetejére ugyancsak olajozva rárétegeztem a maradék 5 réteslapot. A legfelső lapot is csak olajoztam, így szuper ropogós lett. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem. 
Kiadós, mert 12 kocka lett belőle, így ha kettőt is megeszik valaki egy gazdag leves után, akkor is elég 6 főre. Nagyon finom, a cérnametélt nem igazán érződik, viszont a túrós töltelék nagyon krémes és lágy lett tőle, olyan "remegős". Sokkal finomabb, mint egy sima, fojtós túrótöltelék. 
Tipp: ha nem maradékkal készítenétek, szerintem nem kell előfőzni a cérnametéltet, ezekhez a megadott mennyiségekhez én 15 dkg száraz cérnametéltet tennék.

2021. július 13., kedd

"Pofozott" uborkasaláta (kínai)

Már régóta meg akartam kóstolni ezt az uborkasalátát, a kedvenc kínai szakácsnőm youtube oldalán jött egyszer szembe. Jól gondoltam, hogy érdemes a kipróbálásra. Ízgazdag, ropogós, csudafinom. Ma panko morzsás rántott karajt csináltam, és elég is volt hozzá köretként, tökéletes párosítás volt. Megtartom, sokszor asztalra fog még kerülni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 kisebb-közepes salátauborka
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kínai ecet (én fehérborecettel helyettesítettem)
  • 1 evőkanál chiliolaj*
  • 1/2 evőkanál cukor
  • 1/2 evőkanál szójaszósz
  • 1/2 evőkanál szezámmag
  • és a recept ír fél evőkanál szezámolajat, de szerintem az nem kell rá, elég a chiliolaj is

Az uborkákat megmossuk, végeit levágjuk, ha magos fajta, akkor félbevágva kimagozzuk, majd bárddal vagy sodrófával jól megütögetjük az uborkadarabokat, ahogy a videóban is látható. Besózzuk, és állni hagyjuk 15-20 percig, majd leöntjük róla a levet, és a felsoroltakkal ízesítjük az uborkát. alaposan elkeverjük, s már fogyasztható is. 


* Chiliolaj: 1,5 dl jobbfajta olajat (hidegen sajtolt napraforgó vagy repce vagy szőlőmag vagy ezek keveréke) jól felmelegítünk, vagyis forróra, és egy tálkába teszünk 3 teáskanál cayenne borsot (Lidlben kapható nagyon jó minőségű), amire ráöntjük a forró olajat. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni.

2021. június 24., csütörtök

Sopa de lima (mexikói zöldcitromos csirkeleves)


A mexikói Yukatán-félsziget híres csirkehúslevese. Isteni finom, és nagyon üdítő.

Hozzávalók 6 főre:

  • 3 egész csirkecomb
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem egészbors
  • a szofrítóhoz:
  • 2 szál újhagyma a zöldjével együtt
  • 3 paradicsom lehéjazva
  • 2 hosszú hegyes erős zöldpaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • plusz a levesbe:
  • 1 egész lime felkarikázva
  • a tálaláshoz:
  • 1 lime cikkekre vágva
  • 6 frissen készült tortilla felcsíkozva és bő olajban ropogósra kisütve
  • korianderlevelek (vagy petrezselyem)
  • friss vagy szárított chilipaprika
  • újhagyma zöldje

A combokat feltesszük főni alaplének hideg vízben a félbevágott vöröshagymával és a három gerezd fokhagymával, sóval, szemesborssal. Forrás után kis lángon főzzük egy órán át. Közben elkészítjük a szofrítót: apróra vágjuk az újhagyma fejrészét (fejesebb legyen), a zöldjét is felaprítjuk, de azt majd csak a legvégén adjuk a kész leveshez. A paradicsomot forró vízbe tesszük fél percre és lehéjazzuk, majd kis kockákra aprítjuk. A zöldpaprikát is kis kockákra vágjuk. 

Tortillát készítünk fele-fele kukoricalisztből és sima fehér lisztből, 10-10 dkg legyen mindkettő. Adunk a lisztekhez egy mokkáskanál sót és annyi vizet, amennyivel összeáll a tészta, kellően lágy legyen, de ne ragadjon. Ez körülbelül 1,5-2 dl víz. Formázzunk belőle 6 db gombócot, hevítsünk fel egy serpenyőt, nyújtsuk ki az első gombócot 1 milliméter vékonyra és süssük meg a forró serpenyőben. Míg sül, nyújtsuk is a második gombócot, süssük egyből azt is. És így tegyünk, míg az összes gombócból tortillát nem sütöttünk. Mikor langyosra hűlnek, vágjuk félbe a tortillákat és csíkozzuk fel őket fél centi szélesen, majd süssük ki bő forró olajban piros ropogósra. 

Mikor megfőtt a levesünk, egy nagy lábosban egy evőkanál olajon süssük a szofrítót úgy 5 percig, majd vegyük ki a levesünkből a combokat és szűrjük át a levét a szofrítóra. Tegyünk a levesbe még egy felkarikázott limeot is. Főzzük még úgy 10 percig, közben a csontokról fejtsük le a húst és kis darabokban adjuk a leveshez és készen is van.

Tálaljuk plusz zöldcitrommal, korianderzölddel, újhagymaszár karikákkal, chilivel és a sült, ropogós tortillacsikokkal.

2021. március 16., kedd

Sörösdobozon sült kürtös kalács


Frankfurti levest főztem, és épp azon tanakodtam, mit készítsek utána, mikor szembe jött a Street Kitchenen a kürtőskalács. Megnéztem a sörösdoboz gyűjtőhelyét emberemnek, és volt is pár darab félretéve. A kérdés eldőlt. 

Én most csak 3 darabot sütöttem, mivel kettőnknek az bőven elég, így feleztem a receptet.

Hozzávalók 3 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1,6 dl langyos tej
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
  • 2 dkg lágy vaj
  • A külsejére:
  • 6-8 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • a lekenéshez kevés olvasztott vaj
  • és 3 üres sörösdoboz és némi alufólia

A tésztához a lisztet egy tálba szitáltam, elkevertem benne a sót, cukrot, szárított élesztőt, hozzáadtam a tejet, tojássárgáját, vajat is és lágy, de rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Letakarva 1 órát hagytam kelni, úgy körülbelül a duplájára is kelt. Közben a sörösdobozokra tekertem szorosan az alufóliát, előmelegítettem 220 fokra a sütőt. A megkelt tésztát 3 egyforma darabra vágtam, és hosszú csíkokká nyújtottam őket. Csak úgy kézzel, nem sodrófával. Végül megvajaztam az alufóliázott dobozokat, és rájuk tekertem a tésztákat. Azokat is vajaztam és megforgattam mindet fahéjas kristálycukorban. Jó bőven kerüljön rájuk a cukorból. Én egy lapos tányérra öntöttem vastagon a fahéjas cukrot, így könnyű volt hempergetni. Aztán egy tepsire állítottam őket és a forró sütőben kb. 15-20 percig sütöttem. Kivétel után újra meghempergettem őket a fahéjas cukorban. Mikor kicsit kihűltek, kivettem a közepükből a sörösdobozokat. Arra kell ügyelni, hogy a tetején a befelé hajló szegélyre kezdjük tekerni a tésztát és jól csípjük össze, és akkor nem fog lecsúzni a dobozról a csigabiga sülés közben.

Hát mit mondjak. Sokszor fogom még sütni, mert egyszerű, és isteni. Köszönetem a receptért!


Tipp.: Szerintem, ha szép világosra sütjük, és kivétel után egy kis sárkánytűzzel (az a kézi szakácsfáklya, tudjátok) meglángoljuk, akkor rákaramellizálódna a cukor, és akkor egészen hasonló lenne a parázs felett sülthöz.

2021. február 4., csütörtök

Káposzta sertéshússal kínai módra

 

Mostanában, ha egyedül vagyok itthon, sokszor eszem kínait. Mert gyorsan megvan, egészséges, finom, és lehet egy főre is készíteni - a legtöbb fogásuk ilyen. Ezt a receptet most ebből a videóból lestem el, a végén, az utolsó pár percben látható. Amilyen egyszerű, olyan jóízű, arról nem is beszélve, hogy imádom a káposztás ételeket, meg arról sem beszélve, hogy igazi téli fogás.

Hozzávalók 2 főre:

  • 25 dkg sertéshús (lapocka vagy császárhús vagy comb)
  • 5-8 dkg füstölt szalonna
  • 10-12 db káposztalevél (attól függ, mekkorák)
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 púpos teáskanál cayenne bors (Lidliben nagyon jóféle kapható)
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 szeletke friss gyömbér
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • köretként párolt rizs (nyers rizsből 6-8 dkg kell fejenként)

A húst fél centi vastagra és olyan 5-8 centi széles kockákra vágtam, a szalonnát pedig csíkokra. A gyömbért nagyon vékony csíkokra vágtam hámozás után, a fokhagymát pedig vékony szeletekre. A káposztaleveleket nagy darabokra szaggattam kézzel, ahogy a videóban is látható. A wokban felforrósítottam az olajat, beledobtam a húsdarabokat, sóztam, borsoztam, majd rögtön a szalonnacsíkok következtek. Jól átpirítottam folyamatosan kevergetve, aztán kevés vízzel felöntöttem, hozzáadtam a cayenneborsot, fokhagymát, gyömbért is, és lefedve pároltam, míg a hús megpuhult. Mindig elámulok, a wokban milyen hamar elkészül minden, elég volt negyed óra párolás és omlós volt a hús. Még volt alatta kevés víz, mikor hozzátettem a káposztadarabokat is. Nagy lángon sütöttem, kevergetve, míg a káposzta összeesett, majdnem teljesen puha lett és minden víz eltűnt alóla - kis roppanóssága maradt, és így volt jó. Azonnal tálaltam rizzsel.

Ez az étel szerintem marhahússal is készíthető.


2020. december 26., szombat

Kávés-kókuszos sütemény

Anyu szinte minden karácsonyra megsütötte ezt a sütit. Sajnos az ő receptjét nem találtam meg, de a neten megvolt több helyen is. Viszont változtatni kell rajta, mert az alja túl tömör és kemény, a krém pedig kevés ahhoz képest, amilyenre emlékszem. Azt a változatot írom le most, ahogy legközelebb csinálnám. Egyébként egy tömörgyönyör édességről van szó, az alja olyan, mint a bounty, a teteje pedig extra kávés és krémes finomság, pár falat elég is belőle.

Hozzávalók egy 37-szer 24-es tepsihez:

A tésztához:

  • 5 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 4 dkg liszt
  • csipet só

A krémhez:

  • 2,5 dl főzött és kihűlt kávé
  • 7 tojás sárgája
  • 4 púposabb evőkanál liszt
  • 25 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 22 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • csipet só

A tetejére a csokimázhoz:

  • 5 dkg porcukor
  • 2 púposkás evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál víz
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj

 

Kibéleljük a tepsit szilikonos sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A fehérjéket a csipet sóval, és a porcukorral kemény habbá verjük, úgy, mintha habcsókot készítenénk: először felverjük habosra a fehérjéket, majd többször adagolva hozzá a porcukrot, jó kemény habbá verjük. Végül spatulával - vigyázva, hogy a habot ne nagyon törjük össze - hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet is. Beleöntjük a tepsibe, és kb. 20-25 percig sütjük. Maradjon szép világos.

A krémhez a sárgájákhoz adjuk a kihűlt kávét, a lisztet és kis lángon állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Nagyon vadul kell keverni, egyrészt hogy ne legyen csomós, másrészt hogy a sárgájából ne legyen rántotta, tehát túlfőzni sem szabad. Ahogy besűrűsödik, le kell venni a tűzhelyről, és hidegvízfürdőben kihűlésig kevergetni. Ha kihűlt, a vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét is. Végül a kávés és vajas krémeket összekeverjük sé a kókuszos alapra simítjuk.

A kakaóport és a porcukrot felfőzzük a kevés vízzel (ha nem keveredik rendesen a sűrűség miatt, kevés vizet még tehetünk hozzá, csak óvatosan, ne higítsuk túl), majd levéve a tűzről, hozzákeverjük a vajat is. Amikor langyosra hűlt a máz, de még kenhető, elterítjük a krém tetején.

Legalább 8 órát pihentessük a hűtőben szeletelés előtt.