Az egyik kedvenc salátám. Bár a salátákkal úgy vagyok, hogy nincsenek fix receptjeim rá, a görög saláta mégis kivétel. Egyrészt, mert ez a görögök egyik jellegzetes étele - másrészt, ha nem így készülne, akkor már nem horiatiki lenne.
A görög salátának egy titka van: mindig abszolút frissen készítsük. Ha nagy vendégseregre készülünk, a zöldségeket természetesen előkészíthetjük: összevágva és folpackkal letakarva tarthatjuk hűtőben 1-2 órát is akár, de összekeverni csak fogyasztás előtt ajánlatos. Különben illúzióromboló lesz a végeredmény, levet eresztenek és meglöttyednek a zöldségek. De legeslegjobb abszolút frissen föl is vágni, össze is állítani a salátát.
Mennyiségeket nem írok. Hozzávalói: uborka, lila vagy fehér salátahagyma, paradicsom, olajbogyó, esetleg paprika. Ezek azonos arányban körülbelül. Plussz fetasajt rusztikusan egy nagy szeletben a tetején. Az öntete extraszűz olívaolaj, tengeri só, citromlé vagy fehérborecet és szárított vagy friss oregano. Az olívával ne spóroljunk, jópár löttyintést tegyünk csak rá egész nyugodtan. Erre a salátára kifejezetten ajánlott a bő olaj. A citromlével már bánhatunk csínján - ízlés szerint. A sóval is csínján, mert a feta sós. Az oregano adja meg a jellegzetes ízét. Én nem szoktam összekeverni külön az öntetet ennél a salátánál, hanem egyenesen a felvágott zöldségeket sózom, locsolom meg olajjal, kevés citromlével vagy fehérborecettel, szórom oreganoval és keverem is össze. Aztán a tetejére biggyesztem a fetát.
Pirítóssal felséges, akár önálló vacsorának is megteszi. Csak nyáron és ősszel ajánlom az elkészítését, mert a téli ízetlen melegházi paradicsomból egyáltalán nem lesz az igazi.
19 megjegyzés:
Én is annyira várom már a jóízű paradicsomokat, ezt a salátát meg különösen szeretem.
A görög ételeket én is nagyon szeretem. Ez a saláta egy jó kis pirítóssal tényleg felséges lehet!
Az idézet is találó!
Nálunk is nagy kedvenc! Én néha a hagymát bepácolom előre citromlébe, olivaolajba és oregánóba. Szerintem nagyon jót tesz a hagymának.
Kata, én már egészen finomakat vettem. Magyar paradicsom, és már nem is drága. :)
Igen, nekem is nagy kedvencem.
Meghoztad a nyaralós kedvem:)Addig is együnk egy kis salátát:)
Szép estét!
Napmátka, ki lehet tunkolni a végén a finom olívaolajat... isteni! :)
és köszi. Szeretem Szophoklész, nagyon. A görög tragédiákért úgy általában is rajondok, de Szophoklészt különösen szeretem. :)
Lúdanyó, igazad lehet! :) Néha nem bírja agyomrom nekem sem a nyers hagymát...
Marcipán, ez os volt az egyik cél... :)) Elméletileg itt a nyár. De a hőmérő higanyszála mást mond. Gondolta, idézzünk egy kis meleget és nyárízt, hangulatot! :)
Pont tegnap láttam egy Szophoklész drámát, Philoktétész a címe, én előtte nem hallottam még róla. Ha még esetleg nem ismernéd, ajánlom neked.
Köszönöm, Lúdanyó, nagyon aranyos vagy! Csak sajnos, nem vagyok Pesti... És tetszett?
Én is ilyet ettem ma. :) Vendégek voltak és csináltam görög salit is. Nagyon díjjazták! :) Imádom én is!
Nagyon, bocs tudom, hogy nem vagy pesti, a könyvre gondoltam, csak nem voltam érthető :)
Most értem csak ide...
Hányszor ettem-nagy kedvencem-és szégyen-gyalázat nem is jegyeztem meg a nevét!!!pedig az egész család imádja....
Köszi!
Mian, egy srófra jártunk! :)
Jaj, Lúdanyó, bocsánat, én értettelek félre! :))
Szívesen, Trin. Nálunk is nagy kedvenc. :)
Jaj de imádom :-) Meg a bolgár sopszkát is, nagyon hasonló!
És igen, itt vannak lassan a finom hazai zöldségek hozzá!
Az idézet minden szavával egyetértek! Tökéletes!
Én egyetértek, Viki! Szophoklész bölcs ember volt! :)
Sopszkát még nem csináltam, de utánanézek! :)
Megjegyzés küldése