2010. december 29., szerda

Sajtos rúd és valami mexikói - képtelen szilveszteri receptek 2.

.

Ismét két képtelen szilveszteri recept. Ha lesz időm és kedvem, holnap el is készítem és akkor kép is lesz hozzájuk.
Az egyik egy sajtos rúd, amit szomszédasszonyomtól tanultam és mondhatom, a legjobb sajtos rágcsa, amit valaha is ettem. És végtelenül egyszerű.
A hozzávalóknál annyi a lényeg, hogy minden egyforma arányban van benne. Vagyis 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, plussz 15-20 dkg trappista sajt a tetejére. Én vajjal szoktam készíteni, abból elég a 20 dkg is. Kell még a tésztába ízlés szerint só is (ebbe a mennyiségbe kb.1 teáskanálnyi). És jó sok szezámmag is kell. Vagy ha nincs kéznél, akkor szemes mákkal is megszórhatjuk vagy lenmaggal akár.
Összegyúrjuk (épp csak álljon össze a tészta) és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Másnap lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk (1/2 cm-esre), megkenjük felverrt tojással, nagyon bőven megszórjuk szezámmaggal és szintén bőven reszelt trappista sajttal is. Nagyon vékony csíkokra vágjuk derelyevágóval (maximum1 centi szélesre de inkább keskenyebbre), majd a csíkokra vágott tésztát ismét átvágjuk keresztben olyan távolságra, amilyen hosszú rudacskákat szeretnénk. Én olyan 20 centiseket szoktam sütni, minél vékonyabbak és hosszabbak, annál gusztábbak. Aztán vajazott tepsire tesszük őket és közepes lángon készre sütjük. Hamar sül, figyeljünk oda rá. Kissé macerás - vagyis inkább időigényes, de nagyon finom. A tésztájában lévő túrótól olyan nagyonnagyon sajtos és finom íze van. Kiszaggathatjuk formára is, akkor olyasmi lesz, mint a fornetti, csak sokkal finomabb.

A másik is egy svédasztalra való rágcsa, valami mexikói féle valami... Kell hozzá tortillatészta, darált hús és mártogatók, vagyis salsák. A belevalók: 35 dkg darált hús, só, bors, koriandermag, köménymag, pici őrölt fahéj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál sűrített paradicsom, olívaolaj, petrezselyemzöld vagy korianderzöld. Az olajon üvegesre pároljuk a kis kockákra vágott vörös és fokhagymát, majd fűszerezzük, rádobjuk a  darált húst is, a sűrített paradicsomot is hozzátesszük és megsütjük. Zöldfűszerrel is elkeverjük (petrezselyem vagy korianderzöld) a végén. Készen van 10-15 perc alatt.
A tészta receptje itt található (szezámmag nem kell bele most), csináljuk meg a háromszoros mennyiséget belőle. Nyújtsuk nagyobb lappá és fánkszaggatóval nagyobb köröket vágjunk belőle. Töltsünk minden kör közepébe a húsos töltelékből, majd vizezzük kissé be a tészta szélét és hajtsuk rá az egyik felét. A széleket jól nyomkodjuk össze - kis félköröket kapunk eredményül. Vagy bő, forró olajban süssük ki, vagy tepsibe tegyük és forró sütőben süssük szép pirossasra. Készítsünk mellé valamilyen salsát vagy mártogatóst. Forrón és hidegen is kitűnő.

6 megjegyzés:

trinity írta...

Látom, már nagyon készülsz:) Jó kis házibuli van kialakulóban?
Én még a karácsony fáradalmait nyögöm:)

Sallai írta...

Szia Kedves,
mint mindig, nagyon jó ide betérni!
Olyan érdekes, sokszor eszembe jutsz, pedig nem is ismerjük egymást. No, de a legfontosabb: a gázszerelő tudott segíteni? Jó már a sütőd?
Nagyon boldog új esztendőt kívánok!
Szeretettel, I.

Anikó írta...

Ettem ilyen sajtos rudat egy buliban én is, ott is mondták, hogy minden hozzávalónak ugyanannyinak kell lennie, isteni finom, de tojás nem kell hozzá???
Ezt akkor nem kérdeztem meg, azóta sem tudom. De ezek szerint nem kell.Kipróbálom:-))))

duende írta...

Trinity: nem lesz, valahogy nincs kedvem most szilveszterezni... Én is elfáradtam.


Kedves Ildikó!

Köszönöm szépen! :)
Igen, bár a bejglim majdnem áldozatul esett, mert halvány delila gőzöm sem volt, milyen állásban hogy süt a sütő most éppen legújabban... :) De azért szerencsére figyeltem!

Én is nagyon boldog, szerencsés új esztendőt kívánok Neked! :)


Anikó: ha jól rémlik, nem kell bele, csak a kenéshez, a tetejére. És tényleg isteni rágcsa! :)

Ritmus írta...

Sajtos rúdat túróval még nem készítettem, de jó lehet!! Jó pihizést neked is, én is sztrájkolok, max. pogit sütök!! :DD

duende írta...

Köszönöm szépen Ritmus! Nagyon boldog új évet Nektek és jó pihit! :)