2012. március 2., péntek

Rakott krumpli



Hozzávalók 4 főre:

12 db kisebb krumpli,
6 db főtt tojás,
1 és fél hosszú szál füstölt parasztkolbász,
0,5 liter tejföl,
8 evőkanál olaj,
1 kisebb fej vöröshagyma,
só.

A burgonyát hajában megfőzöm, és egyből hideg víz alatt le is hűtöm. A tojásokat szintén. Mikor kihűltek, megtisztítom, és karikákra vágom mindkét alapanyagot. A parasztkolbászról lehúzom a bőrét, és karikákra vágom. (Ha szárazabb, hideg vízben kicsit mossuk meg, úgy könnyebben lejön.)
Egy kislábosban a nagyon apró kockákra vágott vöröshagymát az olajon kevés sóval üvegesre dinsztelem. Egy jénaiba rétegezem a hozzávalókat: alulra teszek a hagymás olajból, erre jön egy réteg burgonya, só, főtt tojáskarikák, és kolbász. 
A maradék hagymás olajat összekeverem a tejföllel, és az első rétegre csurgatok belőle. Megint burgonya, só, tojás, kolbász, hagymás-olajos-tejföl. Ha van még hozzávaló, még egy réteg következik. A tetejére tejföl jön. 




Előmelegített sütőben 30 perc alatt összesütöm. Friss fehérkenyérrel, káposztasalátával, vagy savanyú uborkával tálalom.   

       


A hagymás olaj a titka az egésznek. Anélkül fele olyan finom sincs! Kolbász nélkül, hagymás-paprikás olajjal is finom.

19 megjegyzés:

Anazar írta...

De gusztusos kis képek!!

Anazar írta...

Hagymás olajjal még nem próbáltam, de remekül hangzik, biztos nem árt neki ;-))))

duende írta...

Köszi szépen Anazar! :) Próbáld ki, mert ezer pontot dob rajta. :)

Jaj, már régen fönn volt ám a blogon, csak nekiálltam nagyra szerkeszteni a képeket, és megint hülyül a blogger és nem engedett be a bejegyzésbe. Így újra föl kellett tennem, mint új bejegyzést. :(

Anikó írta...

Hát ez nálunk is szinte hetente van, mindenki imádja.
Ha látnád én miben sütöm, van egy nagy fém lábasom, na annak tele kell lennie, máskor meg kenyeret sütök ugyanebben a lábasban.
Már csukott szemmel is tudom, miből mennyi kell, hogy tele legyen.
Ugyanígy készítem,mint te, de én a sokhagymás olajban a kolbászkarikákat is átsütöm, csak úgy hirtelen és minden réteget ezzel locsolok be, plusz minden réteget tejfölözök is, ettől jó sűrűn szaftos lesz az egész, és persze a sok-sok tojáskarika.
Egyszer kipróbáltam a tetejére a tejfölborításra reszelt sajtot is szórtam, hát úgy is szuper volt.
Világbajnok egy kaja:-)))))

Alexa Christi írta...

Csodás! A képek is és a recept is!

Tegnap éppen én is elkészítettem egy hagyományos változatot - persze néhány, tőlem megszokott "csavarral" - de nem tudom, hogy a Te verzióddal versenyre mernék-e kelni! :)

Én is gyakran készítem hagymás vajjal, vagy szalonnazsírral és osztom a véleményedet, hogy az egyik legnagyszerűbb ízesítés a rakott krumpliba.

Olyan csodás Nálad, ahogyan az átható lényedet bele tudod vinni a képekbe és a receptekbe. Csodállak!

Babette írta...

Jó látni a tojásszeletelőt:))) Amikor gyerek voltam, és ipari mennyiség készült a főtt tojásból, mindig én voltam a szeletelőfelelős:))) Kár, hogy már nincs meg ez a szerkentyűm....

Gizi írta...

Nagyon guszta, és én nagyon szeretem!!! Tehát biztosan nem ketten lennétek a "klubba" mert én is csatlakoznák hozzátok.:)
Kifogom próbálni ezt a hagymás verziót, mert eddig ez az én rakott krumplimból kimaradt.

Daisy írta...

De jó! A hagymás olajos, tejfölről még nem hallottam, de jól hangzik.

Nálunk besamellel rétegezve készül és azért szeretjük így, mert nem lesz száraz. A tetejére, meg néha a rétegek közé is reszelt sajtot teszek.
Mikor alakul a klub?

Tálaló írta...

A leges-legnagyobb kedvenc:))Úgyhogy jelentkezem a klubba.

Én sem próbáltam hagymás olajjal,sőt még nem is hallottam róla.Ha tényleg sokkal finomabb ki sem merem próbálni.Mert akkor hetente kétszer ennék rakott krumplit.

duende írta...

Anikó: Az bizony. :) Egyébként is imádom a krumplit, de a rakott krumpli egy külön kategória. Egy baja van: nem lehet abbahagyni. :))


Alexa Christi: köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! :) Szerintem bátran versenyre kelhetsz, fantasztikus ételeid vannak. De tudod mit? A csodás kovászos kenyeredből kérnék hozzá, a szaftot kitunkolni. Én olyan kenyereket sosem fogok tudni sütni mint amilyeneket Te. :)


Babette: :)) Én is imádok ezzel a szeletelővel vágni. Gyerekkorunkban összevitatkoztunk a hugaimmal, ki vághatja vele a tojást. :)


Gizi, Isten hozott a klubban! :)
Majd írd meg, hogy ízlett a hagymás olajjal (zsírral)!


Daisy: saját ötlet - bár ahogy Anikó írta és Alexa is, másnak is eszébe jutott már. Én azért tettem bele, mert valahogy mindig olyan hiányérzetem volt a rakott krumplinál, anyu hagyma nélkül csinálta. Egyszer kipróbáltam és azóta csak így csinálom.
A rakott krumpli valóban nem jó ha száraz, mert nem jönnek ki az ízei. A trükk az - a besamel is jó ötlet! - , hogy nem szabad sajnálni belőle a zsiradékot és a tejfölt. Hogy úgy mondjam, tocsognia kell. Nem baj, ha jócskán marad az edény alján a sütés után zsiradék, mert ki lehet tunkolni kenyérrel. Szóval ez nem egy update étel. :)
Most alakul! :))


Tálaló: hellohello! :)
Hát. Én szeretek veszélyesen élni. :))

trollanyu írta...

Sokan tartozunk ebbe a klubba:) Hagymás olajjal még sosem készítettem, de csodásan hangzik. Kolbász nélkül is finom, de azért ha van igazi magyar kolbászom, a világért ki nem hagynám:)

Éva írta...

Ez a hagymás téma nagyon finom lehet. Eddig csak margarint tettem a rakott krumpliba , de lehet hogy egyszer kipróbálom így mert ez biztosan még jobb ízt ad neki! Nagyon guszta a krumplid!

duende írta...

Trollanyu: igen, azért kolbásszal az igazi. :)


Éva: köszi szépen! :) Próbáld ki egyszer, tényleg finom. Nem kell bele sok, csak egy nagyobb diónyi hagymácska, mégis más lesz az íze. :)

Szemi írta...

Jöttem jelentkezni a klubba! :)
Mi is jó szaftosan szeretjük, sok tejföllel. A hagymás zsírt még nem próbáltam, de biztos finom, a sült hagyma íze csak javíthat rajta. Legközelebb így fogom csinálni, köszi a tippet! :)

duende írta...

Szia Szemi! Üdv a klubban! :)
És nagyon szívesen, remélem ízleni fog!

Bridge írta...

A hagymás olajat én sem hallottam rakott krumpliba, de szombatra itt is az készült. Ugyan kolbász nélkül, és nyers krumpliból.
Tejjel szoktuk felengedni, a tetejére megy a tejfölös olaj. Ha ügyes az ember, nem szárad ki.
Ez a hagymás olaj azért gondolkoztatott el, mert hajába krumplival is finom...

duende írta...

Bridge, én készítettem már csak hagymás-pirospaprikás olajjal is, vega módra és nagyon finom úgy is. :)

trendo írta...

Arany Szívem! Ne mástól értesülj a galádságról! Inkább magadtól nézz be a Gastrodamusba! :)

Ölel Trendo

duende írta...

Menek is Trendo. :)