2012. március 12., hétfő

Spanyol omlett (tortilla)

.




Ma dolgos napom volt, így egyszerűt ettem csak. Többször készítettem már csak mindig vacsorára, ezért nem is tudtam fotózni. Mondjuk amilyen éjszakai sötétség volt ma, épp csak sikerültek a képek. Egész nap esik... ami jó, mert már nagyon kellett az eső.

Hozzávalók 1 főre:
3 tojás,
2 cl tej,
1 nagyobb burgonya,
1 nagyobb fej lilahagyma,
só,
4 evőkanál olaj.

A burgonyát és hagymát vékony karikákra vágtam, sóztam és teflonserpenyőben az olajon, fedő alatt kis lángon pároltam. Mikor elkészült a krumpli, a tojásokat kevés sóval és a tejjel jól felvertem, és a serpenyőbe öntöttem. Kis lángon sütöttem, míg a teteje is már majdnem megszilárdult. Rátettem egy nagy tányért és egy lendületes mozdulattal fejtetőre fordítottam serpenyőstől. Így a tortilla a tányérra kerül és megfordul. Visszacsúsztattam a serpenyőbe és a tetejét is hagytam megsülni - ez cirka fél perc. Újra rátettem a tányért és újra felfordítottam. Így most a tojáslepény visszakerült eredeti felállásába.
Azonnal fogyasztandó.
Éva írta a kommentben, hogy Spanyolországban másképp csinálják. Megpárolják a fentiek szerint a krumplit, hagymát, hagyják kissé kihűlni. Kissé összetörik a fakanállal kisebb darabokra. Felverik a tojást és ebbe teszik a párolt burgonyát, hagymát. Kevés olajjal felforrósítják a serpenyőt és az egészet beleöntik. A sütése ahogy leírtam fent.
Spanyolországban nagyon népszerű, tölteléke gyakorlatilag bármi lehet. Adható mellé fejes saláta vagy savanyúság is akár. Más az állaga, mint egy rántottának: valahogy olyan könnyű, légies.
Friss kenyérrel, habzó sörrel kitűnő gyors ebéd vagy vacsoraétel.

9 megjegyzés:

Eva írta...

Próbáld meg legközelebb úgy, hogy a tojásokat felvered egy tálban és amikor kész a krumpli, félrehúzod a tűzről, fakanállal kissé szétdarabolod (de hagyhatod úgy ahogy van), vársz pár percet hogy picit kihűljön és hozzáadod a tojáshoz, majd összekevered. Ezután felforrósítod a serpenyőt benne egy kevés olajjal és beleöntöd a tojásos-krumplis keveréket. Itt Sp.országban ugyanis soha nem a tojást adjuk a krumplihoz, hanem a krumplit a tojáshoz és ezután megy a serpenyőbe. Egészen más lesz, majd meglátod. :-)

Babette írta...

Nagyon gusztusos!!! Épp most vacsoráltunk:)))

Tálaló írta...

Ó,ez nagyon tetszik:))

Megsütöttem a sconét tegnap.Az sem semmi...Legközelebb előbb lefényképezem,mielőtt az asztalra teszem.Naívan azt gondoltam,úgyis maradnak fotóalanyok két tepsiből...tévedtem.

És szívből gratulálok(bár kicsit megkésve)az első millióhoz:))

duende írta...

Éva: köszi szépen, kipróbálom. :) Valójában úgy írta a recept, ahogy Te is mondod, csak egyszerűsítettem. De ezek szerint ettől a nüansznyi eltéréstől is egészen más lesz.. Hiába, a főzés alkímia, nem mindegy, mit hogyan. Köszönöm. :)


Babette: egészségetekre váljék! :)

duende írta...

Tálaló: Ugye milyen egyszerű és finom a scone? Nekünk is nagyon ízlett, sokszor fogom sütni. Sósan is majd, a mi pogácsánkhoz hasonlóan, mert nem kell várni a kelésre. Bableves, székelykáposzta után tökéletes. Mindjárt magyarosítottam is, mert mi nem ötórai teázunk. :)

Ó, köszönöm szépen. :)

Anikó írta...

Guszta lett nagyon, ötletes és komplett vacsora vagy ebéd.
Nálunk nem esett, viszont egész nap fúj a szél, ezáltal hűvösebb érzet van, mint ahány fokot mutat a hőmérő, de így is, úgy is itt a tavasz, hála az égnek:-))))

N.D. írta...

ezt nem parasztreggelinek hívják itthon? :) szintén variálható kolbásszal, szalonnával, sajttal, és amit otthon találsz...

erős ildikó írta...

Mostanában alig tudok főzni, és nem is vagyok tojásos, de ezzel levettél a lábamról, megkívántam. Szeretem az egyszerű dolgokat, tudod. Azt hiszem, holnap ezt készítem el ebédre. Köszönöm, és minden jót Neked!

duende írta...

Anikó: ma már nálunk is süt a nap és kobb az idő! :) Állítólag hétvégén már igazi tavasz lesz!


N.D.: :)) de, azt hiszem igen, ez a mi parasztreggelink tulajdonképpen. :)


Szia Napmátka! :)
Igen, tudom. Én is... Kívánok Neked egy kis időt erre a hosszú, ünnepi hétvégére. Hogy csak azzal tölthesd, amihez kedved van! :)