Ma kedvenc levesemet főztem (tejfölös fejtettbablevest, imádommm), s "másodiknak" sütöttem ezt az egyszerű, pikkpakkkészenvan szilvás sütit.
Ezt a tésztát használtam hozzá, mert finom porhanyós a sok vajtól, és ha azt mondom kettő perc, míg összeállítjuk és 15 perc míg megsül, akkor igazat szóltam.
Hozzávalók 9 darabhoz:
25 dkg liszt,
1 csipet só,
12 dkg vaj,
1 teáskanál 10 %-os ecet,
7 evőkanál hideg víz,
+ kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez.
+ kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez.
A tetejére:
18 db szilva,
2 csapott evőkanál kristálycukor,
1 evőkanál barna nádcukor,
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj (vagy pici szegfűszeg vagy kevés kardamommag).
Végül porcukor a szóráshoz.
A tésztát az itt leírtak szerint robotgépben összeállítottam, hajtogattam és hűtőbe tettem egy órára.
A szilvát feleztem, magoztam, majd jól összekevertem az ízesített kristály- és barnacukorral. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam és körülbelül 12-szer 12 cm-es kockákra vágtam. A négyzeteket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, aztán mindegyikre 4-4 darab fél szilva került. Végül berácsoztam a tetejüket, mert nekem maradt még három kockám a tésztából (ezekből vágtam a csíkokat), de azokat már nem akartam külön másik tepsiben megsütni, ezért lett a süti teteje keresztes. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Végül porcukorral megszórtam.
29 megjegyzés:
Nem szeretem a szilvát, de ez a képek láttán nem érdekel:) Mgkóstolnám:)
:)) Kedves Nyammm, szerintem ízlene, nagyon finom volt! :) (Mondjuk sikerült jófajta szilvát vennem hozzá.)
Szep, szep-es holnap ezt sutjuk ebedhez a kicsi fiammal.
Koszonjuk!
Nagyon szívesen! :) Remélem ízleni is fog! :)
Apukám kedvence a szilvás lepény. A tied gyönyörűséges!!!
Óóóóó!Ez fantasztikus menü,imádom a bablevest is ,meg a szilvás sütiket,gombócót:))
Anyu tejfölös bablevese jutott eszembe a levesedről,amit vagy ezer éve nem ettem.Ő édes-savanyúra ízesítette.
Jövő héten valamelyik nap muszáj lesz elkészítenem.Anyu levesét,meg ezt a szilvás sütit:))
Ja,és nem csak a villámgyors miatt...bár ez igazi varázsszó nálam,a receptekben,főként ha süteményről van szó:))
"hajtogattam"... ez pontosan mit is jelent? Gyors választ kérek szépen, estére elkészíteném:)
Kisildi: köszi szépen! :) Ez is nagyon finom volt és ajánlanék még egyet, ha apukád kedvence. Készítsd el ezt az olasz süteményt, csak szilvával a kékszőlő helyett. És ugyanígy, friss rozmaringgal. Garantáltan siker lesz! :)
http://szellemafazekban.blogspot.com/2011/09/toszkan-szureti-szolos-sutemeny.html
Tálaló: Örülök, hogy besegíthettem a menü összeállításában! :) Nekem állandóan ezen fő a fejem: mit főzzek ma?! :))
Igen, nálam is az egyszerűség-gyorsaság fontos szempont, legalábbis a sütiknél, mert azokhoz nincs türelmem, mert ugye nem szeretek sütni... :)
Fakanál: A link alatt ott van a tészta leírása. Semmi extra, csak kinyújtom vékonyra, megkenem olvadt vajjal és összehajtogatom. Elég egyszer megcsinálni egyébként, és így teszem hűtőbe. Kicsit levelesebb lesz, mintha nem lenne hajtva, de sok különbség nincs, csak tán porhanyósabb lesz a tészta.
Elolvastam természetesen, csak azt nem tudom, hogy a hajtogatáson azt érted-e, amit én: tészta téglalappá nyújt, alsó harmad fölhajt, felső harmad ráhajt, az egészet félbehajt?
Igenigenigen! :)
köszikösziköszi:)
Szépséges kép!!!
és a recept is nagyon tetszik!
Köszönöm drága Babette! :)
Istenien fest és biztosan isteni is, egyszerűen látszik rajta! Meg is fogom sütni valamikor.
Köszönöm Chriesi! :) Gyors, könnyed és finom. :)
Imádok minden fejtettbabos és minden szilvás dolgot, istenien néz ki a sütikéd:-)))
Én mindig előre összegondolom az egész heti menüt.Egyrész,hogy szombaton a piacon be tudjak hozzá vásárolni,másrészt a Sparba is csak egyszer megyek egy héten.
Egy-két apróságért a közeli falu kisboltjába szoktunk elbicajozni.
Valamikor azt a toszkán sütit is megcsinálom,mert az egyik legeslegnagyobb kedvencem:))
Köszi szépen Anikó! :)
Tálaló: sajnos engem mindennap csábít a piac... :))) Sokszor egy dologért megyek le, aztán három teli szatyorral jövök haza. A piac mellett lakásnak is vannak hátrányai. :))
Jaj, én is. Nyár elején csináltam cseresznyével is, akkora sikere volt, mindenki imádta, meg receptet kért. :)
Ha én is a piac mellett laknék,én sem bírnám megállni:))De a mi kisvárosunkban csak szombaton van igazi,nagy piac.
Cseresznyével én is csináltam már a télen,mondjuk véletlen.Valamiért összekevertem(???)a két gyümölcsöt.Gyönyörű gemensdorfi cseresznye volt a fagyasztóban,és mikor rászórtam,akkor jöttem rá,hogy ehhez szőlő kellene.Nagyon finom volt,de azért nekem szőlővel az igazi:))
Igen, feketeszőlővel az igazi. Pikánsabb. :)
Túróval is elkészíthető? Éva
Éva, szerintem igen.
Nagyon jól néz ki a süti, de nekem nincs robotgépem, hogy tésztát összekeverjek, de megoldom, nem is ez érdekel, hanem, az, hogy hajtogatod, erről jól lenne, ha irnál. Köszi Rozali
Szia Rozali! Robotgép nélkül is pillanatok alatt öszeállítható a tészta, csak én vagyok ilyen türelmetlen, hogy robotgépben csinálmom. :)
Itt az eredeti recept: http://nassolo.blogspot.hu/2011/02/leveles-teszta-gyors-hajtogatas-nelkuli.html
Nem is szükséges egyébként hajtogatni, néha szoktam, néha nem. Kinyújtom vékonyra, megkenem olvasztott vajjal, behajtogatom, és kész is. Mint a pogácsát szokás. Kétharmadg, rá a harmadik harmadot, ezt is megkenem, majd az ellentétes irányból detto ugyanígy.
Istenien néz ki, meg is fogom sütni..de nekem most kellene :)
:) varázslat kell akkor, hm? :)
Hát ez valami mesésen néz ki :) Nagyon guszta!
Köszönöm Zsiri! :)
Megjegyzés küldése