2009. január 22., csütörtök

Tejfölös bableves


Volt egyszer egy asszony. Nem is asszony volt, hanem ember. Illetve maga sem tudta és így senki sem, hogy ember-asszony vagy lány. Néha azt hitte, hogy öreg, máskor meg azt, hogy gyermek. Azt sem tudta pontosan, mikor született. És ezért azt sem, hogy hány éves. Mások sem. Aztán rájött, hogy ez nem is fontos.


(Polcz Alaine)





Ezt a levest anyósom szokta főzni, tőle tanultam. Egyszerűsége ellenére, a világ egyik legfinomabb levese, egyébként igazi zalai tájétel. Anyósom szegény ember bablevesének is hívta, mert maximum egy darabka szalonnabőrt főztek a levesbe, de sokszor még azt sem. Olyan ez a leves, mint azok a nagyon egyszerű, ugyanakkor szenzációsan finom olasz ételek, amikért úgy rajongunk. Pár hozzávaló, és mégis hihetetlen íze van: csak bab, babérlevél, só, hagyma-fokhagyma, tejöl és pici ecet kell a fazékba. Egyszerűen imádom. Aki gazdagabban enné, főzhet bele valamilyen jóféle házitésztát is, de mi nagy karéj kenyérrel szoktuk enni, vagy köménymagos sörkiflivel. De a legfinomabb talán úgy, hogy szikkadt, igazán jóféle házikenyér darabokat tépkedek a tányérba, és rászedem a forró levest. A kenyér megszívja magát, megpuhul, és a babbal együtt nagyon tartalmas, egyszerű és finom fogást produkál. Ebben a tekintetben is hasonlít az olaszok által oly kedvelt kenyérlevesekre.

Hozzávalók 4 főre:
1/2 liter szárazbab,
1 darabka szalonnabőrke,
2 babérlevél,
1 jó nagy fej vöröshagyma,
2 nagy gerezd fokhagyma,
só,
1/2 teáskanál 10 %-os ecet (el is maradhat),
2 dl tejföl,
1 púpos evőkanál liszt.

Ahogy anyóskám főzte: a babot előző este beáztattam, másnap leöntöttem az áztatóvizet és megmostam a babot szűrőkanálban, folyó vízzel. Hideg vízben föltettem főni a csak félbevágott vörös- és fokhagymával, babérlevéllel, sóval, szalonnabőrkével. Ha nincs félretéve bőrkém, kis kockákra vágott kolozsvári szalonnát szoktam még beletenni, nem sokat, csak hogy ízt adjon.
Mikor megpuhult a bab, a tejfölből és lisztből habarást készítettem, hozzáadtam a leveshez és forrás után még öt percig főztem. Végül az ecetet is hozzáadtam, s kissé azzal is forraltam.
Ha szárazbabból készítjük, azt előző este áztassuk be feltétlenül!
És tényleg nem kell bele sem vegeta, sem semmilyen alaplé higgyetek nekem, és nem, zöldségek sem (ez nem zöldséges bableves!), mert így, ennyire egyszerűen is olyan finom, hogy el nem tudom mondani...




A legfinomabb fejtett babból, de szárazból is tökéletes, viszont mindenképpen tarkababból készítsük, mert annak van a legfinomabb íze.
 

És még egy tipp: mostanában a vöröshagymát nagyon apróra kockázva teszem a levesbe, mert szét szokott főni, és akkor nagyobb darab hagymák úszkálnak benne. Így viszont gyakorlatilag eltűnik a hagyma benne. A fokhagymagerezdeket csak félbe vágom, úgy kerül a fazékba.S a végén az ecet mellett egy csipet cukrot is szoktam beletenni, még harmonikusabb lesz az íze.

67 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Ahogy már említettem, a hűtőmben várakoznak már egy kiadós bableves kellékei. De tejföllel még sosem próbáltam. Kicsit más ízvilág, de biztosan finom lehet.

sedith írta...

Hát, én is "picit" másképp készítem... Általában mindig hússal. De volt, hogy csak disznóbőrrel vagy egy darabka szalonnával, valóban! A csombor és babérlevél szintén új, sőt, fokhagymát sem teszek bele, ellenben tárkonnyal ízesítem. És tárkonyecettel savanyítom. Nagyon világos rántást és paradicsomlevet teszek bele, bár ez utóbbit nem mindig, és tejfölt csak tálaláskor teszek az asztalra. Általában ecetes-olajos, apróra vágott lilahagymával esszük. Nemrég volt nálunk is terítéken, szándékszom a blogban is leírni.
Azt hiszem, legközelebb kipróbálom így is, mert biztos nagyon finom lehet.

Amúgy köszönöm, hogy állandóan benézel hozzám, a dicsérő szavakat meg annál inkább. Igaz, sokszor nem is érdemlem meg, úgy érzem, főleg, amikor valamilyen jó nagy bakit követek el. :P
Puszillak: Edith

Névtelen írta...

Én is másként csinálom! Édes fehér borral, az illik a procedúrához és abban is a koromhoz. Ítélkezni nagyon nem kívánok. Ez tényleg ad valamilyen szabadságélményt.

duende írta...

Csülkös bableves, na az sem rossz! :-)
Én sem ismertem ezt a változatot, mert az anyu csak zöldséges vagy csülkös bablevest szokott főzni. Anyóskánál ettem először, és tényleg nagyon finom. Az egyszerűsége fordítottan arányos az ízének finomságával! :-)

duende írta...

Hú, Edit, köszi szépen a tippet! Tutira kipróbálom, nagy bablevesrajongó vagyok.
És tárkonyosan még soha nem kóstoltam bablevest, pedig a tárkonyt nagyon szeretem.
Jé... :-))
Az ecetes-olajso lilahagymát mi a bab-, a krumpli-, és a lencsefőzelékhez szoktuk enni. Isteni! :-))

És jaj, ne tessék már ilyeneket mondani! Olyan finomakat főzöl, és azok a torták! Gyönyörűek! :-)
Mert megérdemlem! Gyakorold kimondani. :-) Mert megérdemlem. Mert megérdemled. :-)
Bolondos vagy... :-)

duende írta...

Lucifer, a bor a levesbe is hozzávaló, vagy csak csak hozzád való? :-)

Kata írta...

Na, én majdnem ugyanígy főzöm, csak teszek bele még répát és zöldséget is. Imádom a bablevesben főtt, édeskés ízű gyökereket... Ja, és még jár bele 1 szál zellerzöld is, a többi stimmel:)

duende írta...

Úgy is nagyon finom, Kata! Én is szeretem a zöldséges bablevest is. Ezt én igazából szegényember bablevesének szoktam hívni, mert teljesen egyszerű. Mégis isteni! Egész más ízű, mit a zöldséges bableves. Próbáld ki egyszer! :-)

Éva írta...

Egyezik a véleményünk, ez a leves nagyon-nagyon finom. Én csak zöldségekkel bolondítom még, amúgy ugyanez a metódus. És ZELLERZÖLD! Próbáld ki egyszer úgy is, meglátod, ízleni fog.

duende írta...

Ugye?!!! :) Szoktam egyébként zöldséges bablevest is főzni, de az már más. És zellerzöldet is főzök bele. :) De ez két különböző bableves.
Inkább én mondom: próbáld ki ezt az egyszerűbbet, így, ahogy írtam. Max. télen szokatam belefőzni jóféle szalonnadarabokat vagy füstölt oldalast.

Aislinn írta...

Az én családom nagyon szereti ezt a fajta bablevest. Pont így készül nálunk is! :)

duende írta...

Kedves Aislinn, nálunk is örök kedvenc. Benne van az első 5-ben! :)

Muskátli Büfé írta...

Apukám nagy kedvence volt, Ő is zalai gyökerekkel bírt. Mióta már nincs velünk, elmaradt ez a bableves is, pedig Öcsémmel nagyon szeretjük. Most van egy kis hüpp-hüpp, de köszönöm Neked!

duende írta...

Szívesen. :) Főzd meg!

Muskátli Büfé írta...

Megpróbálom, bár "olyan" íze - soha, semminek .....

duende írta...

Igen, tudom mire gondolsz... Én az én nagyim zöldséges bablevesével és babos tésztájával vagyok így (mert nem vagyok "zalai" lány)

Alma írta...

Nagyon jó! Ismerem egy másik változatát ami puha babból készül és csak fokhagyma van benne . Először a zsiradékon kicsit lepiritva a fokhagyma aztán staubolva míg világos zsemleszínű nem lesz.Felengedni vízzel , bele a bab és még fokhagyma só. Amikor puhára főtt jöhet a tejfeles laza habarás. Isteni finom!

duende írta...

Bizony az... :) Köszi szépen.
És a másik receptet is, mindenképpen kipróbálom, mert nagyon szeretem a leveseket, a bablevesért meg egyenesen rajongok, és még egy plusz: az egyszerűséget is nagyon szeretem! Köszi szépen, jegyeztem kipróbálásra! :)

Cherika írta...

Tisztelt zöldségekről (répa, gyökér, zeller stb) írók! Ez a recept úgy jó, ahogy van! Semmi répa, semmi zeller, hisz épp ez a lényeg! Kis ecet, kis tejföl és ennyi. A zöldséges bableves egy teljesen más étel, a babon kívül semmi köze az itt leírt recepthez. Ízvilágukban és elkészítésükben is különböznek.

duende írta...

Kedves Cherika, teljesen egyetértek veled! :)

Unknown írta...

Sziasztok!

Én anyukámtól és nagyikámtól úgy tanultam,hogy a tarkababot előző este beáztatom. Másnap a sonkát (ami a padról leesik)megfőzöm. A vízbe rakok egész borsot,vöröshagymát.Majd ebbe a vízbe főzöm meg a babot hagymával,fokhagymával.Rakok bele kolbászt-itt említem meg, hogy nagyi rakott bele burgonyát is, majd behabarom jó sok tejföllel és egy pici ecetet is löttyintek hozzá :D Jó főzést :)

Szép napot mindannyiótoknak

duende írta...

Viszont kívánom a szép napot! :) Sonkával sem rossz. :)

Éci írta...

egy ideje már a te recepted alapján készül a bablevesem - nekem tökéletesen visszahozta nagyanyám ízeit. örök hálám érte!

duende írta...

♥ ♥ ♥ :) örülök! :)

Unknown írta...

Itt az idő (január) bablevest főzni! Az én bablevesemben nincsen hús (esetleg füst szalonnabőr), ámde én az elkészült bablevest rántom is és habarom is. A világ legjobb ízű levese lesz! Próbáljátok ki!

duende írta...

László, köszi a tippet! Anyukám régebben így csinálta azt hiszem a bablevest, ő nem volt zalai. :)

Névtelen írta...

A nagymamám csinálta mindig így a bablevest, fogalmam sincs, hogy zalai volt-e eredetileg. Azóta sem ettem sehol ilyet, úgyhogy örülök, hogy rátaláltam erre a receptre! Már fő is... :)

duende írta...

Én örülök! :) :) :)

Unknown írta...

Jajjjj de jó ! No megvan a mai ebédem :) Nagyanyám - aki Zala megyei születésű de Veszprém megyében élt többet,- bár soha nem költözött :) - mindig ezzel várt ha bekukkantottam hozzá ! Ő még a vöröshagymát és fokhagymát is kihagyta bebőle, de úgy is isteni finom volt a bőséges tejfellell nyakon öntve , mármint a leves :) Üdvözlettel Bakom Zoltán

duende írta...

Remélem, sikerült együtt megidézni a nagymamit! :) <3

Unknown írta...

Csak úgy beleolvastam :) Tudjátok én mit teszek még a habart bablevesbe??? Mustárral keverem össze a habarást! Nagyon pikáns ízt ad! Én szeretem a zöldségest is, de a férjem ezt szereti, de pörkölt maradékot is teszek bele :) :)

duende írta...

Biztos finom, mert a lencséhez is nagyon jól illik a mustár! :) Anyu is csak zöldségest és füstölt csülköst főzött, mert nem zalai. Ezt anyósomtól tanultam, és bevallom, bár nem rajongok a tejfölös ételekért, mégis a bablevesek közül ezt szeretem most már a legjobban! :)

Névtelen írta...

Zalától nagyon messze vagyok, az ország Északkeleti csücskében, de mi is így főzzük a tejfölös (habart) bablevest. Igaz, egy kis kockákra vágott krumplit is főzünk bele. A zöldséges és a csülkös egészen más ízvilág.
Marika

duende írta...

Ó, köszönöm! Nem is tudtam, hogy arrafelé is ismerik! :)

kata írta...

Nálunk holnap lesz tejfölös bableves de Én paprikás pogácsát készítek hozzá!

duende írta...

Kata, azzal is nagyon finom! :)

Névtelen írta...

Én magam is borsodi vagyok. Drága nagymamám nem bele főzte a hagymát hanem apró szálakra szeletelve kellet a hideg leves tetejére szórni -isteni friss kenyérrel, meleg nyári napokon ( kapálás urán)

duende írta...

Nahát. Mi a krumpli és babfőzeléket szoktuk nyers hagymakarikákkal enni. :) De ez a leves is kitűnő lehet így, legközelebb kipróbáljuk!

Vierre írta...

Rég keresem a receptet, somogyi család csinálta pontosan így, semmi más, csak bab, azóta sem ettem, pedig szerettem volna :), elnentettem, köszönöm.

duende írta...

Nagyon szívesen! :)

Unknown írta...

A világ legfinomabb levese, főleg nyáron , jó hidegen. Az én Nagymamám ezerszer főzte meg nekünk, ha nem volt tejföl, tejjel habarta. Imádjuk!

duende írta...

Egyetértek és hasonlóképpen! :)

Unknown írta...

Baranyában és Somogyban is készítik ezt a levest ugyanígy. Nagyanyámtól böjtös bablevesként tanultam meg a készítését majd 60 évvel ezelőtt.

duende írta...

A legfinomabb bableves. :) Gondoltam, hogy nem csak zalában ismerik.

Piedone írta...

Ez a kedvenc receptem!
Koszonom

duende írta...

:) Nagyon szívesen! :)

dióstészta írta...

Tudom, hogy ezer éves a bejegyzés, de nekem pont most kellett egy tejfölös bableves recept és isteni. Pontosabban jobb, mint isteni, mert olyan lett, amilyet nagyon régen a nagymamám főzött Vasszentmihályon ;) szóval “Vasban” is ismerték néhányan. Köszi

duende írta...

:9 :) :) Nagyon örülök!!! :) Szívesen! :)

Édua írta...

Ez az egyszerű bableves mákosgubával a Vajdaságban tradicionális Szent estei étel.

duende írta...

Kedves Édua! Nem is tudtam, köszönöm az infót! :)

Enikő írta...

Én is ismerem ezt a bablevest, pont így. Édesanyám tanított meg rá. Ő Mezőcsáton született, ott tanulta a receptet az édesanyjától. Nagyon finom!

duende írta...

akkor nem csak zalai :)

Unknown írta...

Legalább 50 éve kerestem ezt az egyszerű ám mégis fenséges ízű levest, kisgyermek korom kedvenc ételét. A nagymamám készítette nyaranta és én évről évre megkérdeztem tőle, "mi ez a finomság, Nagymama"? Az értékét a fejtett bab sajátságos, semmivel össze nem téveszthető finom íze adja (számomra) :-)

duende írta...

:) Örülök, hogy segíthettem! :)

Sanna írta...

Gyerekkoromban minden születésnapomra tejfölös bablevest kértem mákos tésztával. Pont így főzte nagymamám :) (semmi húsleves vagy rántott csirke :) )

duende írta...

:) :) :)

Unknown írta...

Kedves Duende! A világ legegyszerűbb és tényleg nagyon finom levesét írtad le. A gyerekkorom kedvence volt, nagymama pici tejjel, tejföllel habarta és kicsi cukor-ecet kominációval adta meg az aromáját. Nyáron hidegen minden pénzt megért. Mi nagyon szegények voltunk, a bableves a kedvenc ételem volt, most is szeretem, már feltettem főni, csak mindig utánaolvasok, leöntsem a levét, vagy ne....

duende írta...

Örülök, hogy újra főzöd! :) Ha arra gondolsz, hogy az áztatóvizet leöntsd-e, azt igen, én le szoktam, és friss vízzel teszem fel főni. Ha arra gondolsz, hogy az első forrás utáni vizet, azt véletlenül se! :)

mariam írta...

Nekem is nagy könnycsorgatós recept ez: észak-dunántúli imádott nagymamám készítette így. Ma is ezt főzöm, böjtös karácsonyi vacsorának, mákos gubával.

Unknown írta...

Én is évek óta keresem azt az egyszerű, mégis finom receptet, ahogyan a nagymamám készítette.
Ez a receprt áll hozzá a legközelebb. :-)

duende írta...

Kedves Mariam!

Örömmel olvastam a sorait! :)

duende írta...

Kedves Ismeretlen!

Nagyon örülök, hogy megtalálta azt, ami visszahozza a gyerekkor ízét! :)

Réti Anikó írta...

Sokat kerestem, mire megtalálták ezt a receptet, végre! Köszönöm! Nagymamám készítette, de már nem tudom tőle megkérdezni. Nagyon finom étel, az íze az egyszerüségében rejlik.

duende írta...

Kedves Anikó! Örülök, hogy megtalálta! :)

Névtelen írta...

Kárpátalján már nagyon régen készítik. Gyerekkorom egyik kedvenc étele! (Jó kis habart paszuj)

duende írta...

Na, akkor nem csak Zalában volt ez régen paraszt-étel. :)

Kádas Kata írta...

Sziasztok ! Én is szoktam csinálni ,agyerekeim és az unokáim is imàdják ! Nálunk ez kék bableves néven fut ! Egy kis füstölt comb apróra vágva ,fagyasztott fejtett bab ,babèrlevél ,só ,pici bors ès 1 gerezd fokhagyma .Ha megfőtt bőséges tejfölös habaràs ! Nálunk így szeretik !