Tejfölös bableves


Volt egyszer egy asszony. Nem is asszony volt, hanem ember. Illetve maga sem tudta és így senki sem, hogy ember-asszony vagy lány. Néha azt hitte, hogy öreg, máskor meg azt, hogy gyermek. Azt sem tudta pontosan, mikor született. És ezért azt sem, hogy hány éves. Mások sem. Aztán rájött, hogy ez nem is fontos.


(Polcz Alaine)





Ezt a levest anyósom szokta főzni, tőle tanultam. Egyszerűsége ellenére, a világ egyik legfinomabb levese, egyébként igazi zalai tájétel. Anyósom szegényember bablevesének is hívta, mert maximum egy darabka szalonnabőrt főztek a levesbe, de sokszor még azt sem. Olyan ez a leves, mint azok a nagyon egyszerű, ugyanakkor szenzációsan finom olasz ételek. Pár hozzávaló, és mégis hihetetlen íze van: csak bab, babérlevél, só, hagyma-fokhagyma és pici ecet kell a fazékba. Egyszerűen imádom. Aki gazdagabban enné, főzhet bele valamilyen jóféle házitésztát is, de mi nagy karéj kenyérrel szoktuk enni, vagy köménymagos sörkiflivel. De a legfinomabb talán úgy, hogy szikkadt, igazánjóféle házikenyér darabokat tépkedek a tányérba, és rászedem a forró levest. A kenyér megszívja magát, megpuhul, és a babbal együtt nagyon tartalmas, egyszerű és finom fogást produkál. Ebben a tekintetben is hasonlít az olaszok által oly kedvelt kenyérlevesekre.

Hozzávalók 4 főre:
1/2 liter szárazbab,
1 darabka szalonnabőrke (nyugodtan el is maradhat, e nélkül is fantasztikus íze van),
2 babérlevél,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
só,
1/2 teáskanál 10 %-os ecet (el is maradhat),
2 dl tejföl,
1 púpos evőkanál liszt.

A babot előző este beáztattam, másnap leöntöttem az áztatóvizet és megmostam a babot szűrőkanálban, folyó vízzel. Hideg vízben föltettem főni a csak félbevágott vörös- és fokhagymával, babérlevéllel, sóval, szalonnabőrkével. (Ha nincs félretéve bőrkénk, kis kockákra vágott kolozsvári szalonnát szoktam még beletenni, nem sokat, csak hogy ízt adjon.) Mikor megpuhult a bab, a tejfölből és lisztből habarást készítettem, hozzáadtam a leveshez és forrás után még öt percig főztem. Végül az ecetet is hozzáadtam, s kissé azzal is forraltam.
Ha szárazbabból készítjük, azt előző este áztassuk be feltétlenül!
És tényleg nem kell bele sem vegeta, sem semmilyen alaplé higgyetek nekem, mert így, ennyire egyszerűen is olyan finom, hogy el nem tudom mondani...




A legfinomabb fejtett babból, de télen is készíthető, csak akkor áztassuk be a főzés előtti estén a szárazbabot. Mindenképpen tarkababból készítsük, mert annak van a legfinomabb íze.

Megjegyzések

napmátka üzenete…
Ahogy már említettem, a hűtőmben várakoznak már egy kiadós bableves kellékei. De tejföllel még sosem próbáltam. Kicsit más ízvilág, de biztosan finom lehet.
sedith üzenete…
Hát, én is "picit" másképp készítem... Általában mindig hússal. De volt, hogy csak disznóbőrrel vagy egy darabka szalonnával, valóban! A csombor és babérlevél szintén új, sőt, fokhagymát sem teszek bele, ellenben tárkonnyal ízesítem. És tárkonyecettel savanyítom. Nagyon világos rántást és paradicsomlevet teszek bele, bár ez utóbbit nem mindig, és tejfölt csak tálaláskor teszek az asztalra. Általában ecetes-olajos, apróra vágott lilahagymával esszük. Nemrég volt nálunk is terítéken, szándékszom a blogban is leírni.
Azt hiszem, legközelebb kipróbálom így is, mert biztos nagyon finom lehet.

Amúgy köszönöm, hogy állandóan benézel hozzám, a dicsérő szavakat meg annál inkább. Igaz, sokszor nem is érdemlem meg, úgy érzem, főleg, amikor valamilyen jó nagy bakit követek el. :P
Puszillak: Edith
lucifer üzenete…
Én is másként csinálom! Édes fehér borral, az illik a procedúrához és abban is a koromhoz. Ítélkezni nagyon nem kívánok. Ez tényleg ad valamilyen szabadságélményt.
duende üzenete…
Csülkös bableves, na az sem rossz! :-)
Én sem ismertem ezt a változatot, mert az anyu csak zöldséges vagy csülkös bablevest szokott főzni. Anyóskánál ettem először, és tényleg nagyon finom. Az egyszerűsége fordítottan arányos az ízének finomságával! :-)
duende üzenete…
Hú, Edit, köszi szépen a tippet! Tutira kipróbálom, nagy bablevesrajongó vagyok.
És tárkonyosan még soha nem kóstoltam bablevest, pedig a tárkonyt nagyon szeretem.
Jé... :-))
Az ecetes-olajso lilahagymát mi a bab-, a krumpli-, és a lencsefőzelékhez szoktuk enni. Isteni! :-))

És jaj, ne tessék már ilyeneket mondani! Olyan finomakat főzöl, és azok a torták! Gyönyörűek! :-)
Mert megérdemlem! Gyakorold kimondani. :-) Mert megérdemlem. Mert megérdemled. :-)
Bolondos vagy... :-)
duende üzenete…
Lucifer, a bor a levesbe is hozzávaló, vagy csak csak hozzád való? :-)
KataKonyha üzenete…
Na, én majdnem ugyanígy főzöm, csak teszek bele még répát és zöldséget is. Imádom a bablevesben főtt, édeskés ízű gyökereket... Ja, és még jár bele 1 szál zellerzöld is, a többi stimmel:)
duende üzenete…
Úgy is nagyon finom, Kata! Én is szeretem a zöldséges bablevest is. Ezt én igazából szegényember bablevesének szoktam hívni, mert teljesen egyszerű. Mégis isteni! Egész más ízű, mit a zöldséges bableves. Próbáld ki egyszer! :-)
fakanal üzenete…
Egyezik a véleményünk, ez a leves nagyon-nagyon finom. Én csak zöldségekkel bolondítom még, amúgy ugyanez a metódus. És ZELLERZÖLD! Próbáld ki egyszer úgy is, meglátod, ízleni fog.
duende üzenete…
Ugye?!!! :) Szoktam egyébként zöldséges bablevest is főzni, de az már más. És zellerzöldet is főzök bele. :) De ez két különböző bableves.
Inkább én mondom: próbáld ki ezt az egyszerűbbet, így, ahogy írtam. Max. télen szokatam belefőzni jóféle szalonnadarabokat vagy füstölt oldalast.
Aislinn üzenete…
Az én családom nagyon szereti ezt a fajta bablevest. Pont így készül nálunk is! :)
duende üzenete…
Kedves Aislinn, nálunk is örök kedvenc. Benne van az első 5-ben! :)
Muskátli Büfé üzenete…
Apukám nagy kedvence volt, Ő is zalai gyökerekkel bírt. Mióta már nincs velünk, elmaradt ez a bableves is, pedig Öcsémmel nagyon szeretjük. Most van egy kis hüpp-hüpp, de köszönöm Neked!
duende üzenete…
Szívesen. :) Főzd meg!
Muskátli Büfé üzenete…
Megpróbálom, bár "olyan" íze - soha, semminek .....
duende üzenete…
Igen, tudom mire gondolsz... Én az én nagyim zöldséges bablevesével és babos tésztájával vagyok így (mert nem vagyok "zalai" lány)
Alma üzenete…
Nagyon jó! Ismerem egy másik változatát ami puha babból készül és csak fokhagyma van benne . Először a zsiradékon kicsit lepiritva a fokhagyma aztán staubolva míg világos zsemleszínű nem lesz.Felengedni vízzel , bele a bab és még fokhagyma só. Amikor puhára főtt jöhet a tejfeles laza habarás. Isteni finom!
duende üzenete…
Bizony az... :) Köszi szépen.
És a másik receptet is, mindenképpen kipróbálom, mert nagyon szeretem a leveseket, a bablevesért meg egyenesen rajongok, és még egy plusz: az egyszerűséget is nagyon szeretem! Köszi szépen, jegyeztem kipróbálásra! :)
Cherika üzenete…
Tisztelt zöldségekről (répa, gyökér, zeller stb) írók! Ez a recept úgy jó, ahogy van! Semmi répa, semmi zeller, hisz épp ez a lényeg! Kis ecet, kis tejföl és ennyi. A zöldséges bableves egy teljesen más étel, a babon kívül semmi köze az itt leírt recepthez. Ízvilágukban és elkészítésükben is különböznek.
duende üzenete…
Kedves Cherika, teljesen egyetértek veled! :)
Unknown üzenete…
Sziasztok!

Én anyukámtól és nagyikámtól úgy tanultam,hogy a tarkababot előző este beáztatom. Másnap a sonkát (ami a padról leesik)megfőzöm. A vízbe rakok egész borsot,vöröshagymát.Majd ebbe a vízbe főzöm meg a babot hagymával,fokhagymával.Rakok bele kolbászt-itt említem meg, hogy nagyi rakott bele burgonyát is, majd behabarom jó sok tejföllel és egy pici ecetet is löttyintek hozzá :D Jó főzést :)

Szép napot mindannyiótoknak
duende üzenete…
Viszont kívánom a szép napot! :) Sonkával sem rossz. :)
Éci üzenete…
egy ideje már a te recepted alapján készül a bablevesem - nekem tökéletesen visszahozta nagyanyám ízeit. örök hálám érte!
duende üzenete…
♥ ♥ ♥ :) örülök! :)
László Koscsó üzenete…
Itt az idő (január) bablevest főzni! Az én bablevesemben nincsen hús (esetleg füst szalonnabőr), ámde én az elkészült bablevest rántom is és habarom is. A világ legjobb ízű levese lesz! Próbáljátok ki!
duende üzenete…
László, köszi a tippet! Anyukám régebben így csinálta azt hiszem a bablevest, ő nem volt zalai. :)