2012. szeptember 16., vasárnap

megint paradicsomos... :) ... most karfiol


Miért kiabálunk amikor dühösek vagyunk?
Egy hindu szent, aki elment a Gangesz folyóhoz megfürödni, egy családot látott a folyóparton, akik mérgesen kiabáltak egymásra. Odafordult a tanítványaihoz, mosolygott és megkérdezte: "Miért kiabálnak
az emberek, amikor idegesek egymásra?"
A tanítványok gondolkodtak egy ideig, majd az egyikük ezt mondta: "Azért, mert ilyenkor elveszítjük a nyugalmunkat."
"De miért kiabálunk, amikor a másik személy ott áll mellettünk? Mondhatnánk neki sokkal halkabban is" - kérdezte a szent.
A tanítványok tanakodtak még, de nem találták a megfelelő választ.
Végül a szent elmagyarázta: "Mikor két ember mérges egymásra a lelkük eltávolodik egymástól. Hogy leküzdjék ezt a távolságot kiabálniuk kell, hogy meghallják egymást. Minél mérgesebbek, annál hangosabban kiabálnak, hogy leküzdjék a nagy távolságot.
Mi történik a szerelmeseknél? Ők nem kiabálnak egymásra, hanem halkan beszélnek, mert a lelkük nagyon közel van egymáshoz. Köztük lévő távolság nincs is vagy nagyon kicsi."
A szent folytatta: "Amikor még jobban szeretik egymást mi történik? Nem beszélnek, csak suttognak és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Végül már suttogniuk sem kell, csak egymás tekintetéből megértik egymást. Ez mutatja meg milyen közel áll két ember egymáshoz, amikor szeretik egymást."
Ránézett a tanítványaira és ezt mondta: "Ezért amikor vitáztok ne hagyjátok, hogy lelketek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan dolgokat, amik eltávolítanak egymástól, különben egyszer eljön a nap, mikor akkora lesz a távolság köztetek, hogy lelketek többé nem talál vissza egymáshoz."

(Forrás: Divine Evolution, Tóth Kornélia fordítása)





Csak egy kis egyszerű finomság. Karfiolszezon van, így elcsábultam egy minifejre, mert nálunk csak én eszem. Most nem akartam tejszínesen készíteni, és isteni édes kerti paradicsomhegyek vannak a hűtőmben. Ilyenkor szeptemberben mégtöbbet eszem ebből az ellenállhatatlan gyümölcsből, mint nyáron, pedig akkor is naponta terítékre kerül...

Hozzávalók úgy nagyjából 1 főre:
1 pici fej karfiol (vagy 5-6 normále karfiolrózsa),
1 pici fej (diónyi méret) vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,
2 nagy girizd fokhagyma,
1 dobozos pradicsomkonzervnyi kerti pari (kb. 30-40 dkg),
só,
frissen őrölt bors,
frissen őrölt koriander, szegfűbors, frissen reszelt szerecsendió, őrölt fahéj,
friss piros csili ízlés szerint,
Tálaláshoz díszítésként: menta vagy petrezselyemzöld.

A hagymákat apró kockákra vágtam, olajon sóval üvegesedésig pároltam. Közben a karfiolt sós vízben előfőztem.
Amikor a hagymák már puhák voltak, hozzáadtam a lehéjazott, ki kockákra vágott paradicsomhúst és a fűszereket is. Jól összerotyogtattam, végül beletéve a karfiolrózsákat is, még egyszer összerottyantottam. Mikor tálaljuk, szórjuk meg díszítésként petrezselyem vagy mentalevelekkel.
Rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal tökéletes. Vagy pitakenyérrel.
Szobahőmérsékletre hűlve bármilyen tésztával keverve egy jó tésztasalátának is alkalmas, de megfelel köretnek is hús mellé, vagy akár előétel is lehet.


15 megjegyzés:

Neon Rider írta...

NYAMII.IMADOM A KARFIOLT MINDEN FELEKEPP ELKESZITVE.:)

Névtelen írta...

Finomnak tűnik a karfiol, újszerű, megcsinálom, és a többit is köszi.

duende írta...

:) Én is Beauty! :)


Kedves Ismeretlen, nagyon szívesen! :)

Hankka írta...

Igazán guszta, nagyon fincsi lehet ezzel a fűszerezéssel! :)

Böbe írta...

Szuper kis recept!

A hindu szentnek,milyen igaza van,(volt).Ha nem baj viszem az idézetét!

Mági írta...

De jó, holnap ez lesz az ebédem:)
Köszönöm.

duende írta...

Nagyon szívesen Lyánykák! :) Az idézetet természetesen vidd csak, én is úgy "loptam". :)

Sallai írta...

Zseniális! Mint mindig:-) Fotó is, Duende is :-) Ezt a történetet éppen ma kaptam egy hírlevélben :-)Elgondolkodtató... és a mindennapokban beépíthatő! A recipiét viszem, mert Endrémmel úgy döntöttünk, hogy az elkövetkező időszakban gyümölcs, ill. gabona-zöldség párosításon fogunk élni, egy darabig :-) Amikor már a férfi ember is ezt mondja, és magától (na jó, enyha ráhatással) felismeri a tönkölybúza, a köles, a hajdína, brna rizs, stb. áldásos hatását... és a nyárom még ő főzte a marha ill pacal "perkeltet", hogy egy klasszikust idézzek :-) És elhagyunk mindenféle tejterméket ... Jó éjt, szép álmokat :-)Puszi: I.

duende írta...

Hű, elpironkodtam... :) Köszi szépen Ildikó és váljék egészségetekre! :)

erős ildikó írta...

Köszönöm! Valamelyik nap jól fog esni.

duende írta...

Szívesen Ildikó, kedves egészségedre váljék! :)

aranyos fodorka írta...

Jól néz ki az a karfiol - szó se róla - de az idézet, amit találtál, (még ha nem is te találtad ki) - POMPÁS! Mindenkinek el kellene olvasni !

duende írta...

:)

Szemi írta...

Finom étel, szép fotó, és mellé egy találó idézet... Ezért szeretek hozzád jönni! ♥

duende írta...

Köszönöm Szemi! :)