2012. március 24., szombat

Vaj házilag

.

- Süti, fogalmad sincs arról, mi történik odabenn.
- Nem látok fényeket, nincs semmiféle testen kívüli élményem...
- Döntsd el, mit akarsz: táncikáló fényeket... vagy az igazságot önmagadról?
- Úgy tűnik, akárhányszor megpróbálok meditálni, mást se csinálok, mint önmagammal vitatkozom.
– Ez csak az egód, amint megpróbál nyeregben maradni. Ezt csinálja az egód; fenntartja a különállóság, a kettősség érzetét, és megpróbál meggyőzni arról, hogy selejtes vagy, sérült és magányos, nem pedig ép és egész.
– És ez segít?
– Francokat. Az egódnak nem az a dolga, hogy téged szolgáljon. Egyetlen feladata van: az, hogy hatalmon maradjon. És per pillanat halálra van rémülve, mer' leépítések zajlanak a háza táján. Ha tovább mész ezen az úton, bébi, akkor ennek a csibésznek a napjai meg vannak számlálva. Hamarosan munkanélkülivé válik, mert a döntéseidet a szíved fogja meghozni. Vagyis az egód küzd az életéért, az elméddel szórakozik, igyekszik a tekintélyét fitogtatni, és egy kalickában akar tartani, benn a sarokban, távol a világtól. Rá se hederíts.
- De hogyan tudja az ember figyelmen kívül hagyni?
- Próbáltál már valaha elvenni játékot kisgyerektől? Nincsenek elragadtatva, ugyebár. Elkezdenek rugdosni meg visítozni. Úgy a legkönnyebb elvenni a játékot tőlük, ha az ember ad nekik valami mást, amivel játszhatnak. El kell terelni a figyelmüket. Ugyanez a meditációnál is működik: ahelyett, hogy erőszakkal megpróbálnád a gondolataidat eltávolítani az elmédből, adj az elmédnek valami mást, valami jobbat, amivel eljátszhat. Valami egészségesebbet.
- Például?
- Például szeretet Sütikém. Tiszta, szent szeretetet."

  (Elizabth Gilbert:Ízek, imák, szerelmek)





Ma délelőtt hívott az egyik barátnőm. - Mit csinálsz? - kérdezte ártatlanul. - Vajat köpülök - feleltem ártatlanul. - Áhááá - mondta némi agyleállás után - végül is nálad ez teljesen normális... :)) - Si. Normale - feleltem. :))
Szóval egyrészt Dolce Vita könyvéből már kinéztem, másrészt Beastie-nál is megláttam a múltkor - hát ki kellett próbálnom. Máskor is köpülök vajat azt hiszem. Tényleg nagyon finom, finomabb, mint a bolti. És kb. 5 perc alatt készen volt, ráadásul csak dobozos tartós tejszínem volt itthon és ebből is tökéletes lett. Négy deci tejszínből lett pontosan 15 dkg vaj. A savót majd elhasználom kenyérsütéshez. Egyébként vagy az Aldiban vagy a Lidliben szoktuk venni ezt a tejszínt, kb. 150 forint 2 dl belőle.

Készítés: a tejszínt tegyük vagy késes (dagasztókaros) robotgépbe vagy kézi habverővel verjük fel, vagy tehetjük egyszerűen dunsztos üvegbe is, amire rácsavarjuk a tetejét. Légyeg az, hogy addig kell verni (a dunsztosüveget rázni), míg először tejszínhab lesz belőle, majd túlverődik és a vaj és a savó különcsapódik. Ez nálam a robotgépben cirka 4-5 perc alatt be is következett. Ezután egy vékony vászonanyagot egy kislábos tetejére tettem, a közepébe pedig belekanalaztam a kicsapódott vajat. Aztán többször megtekertem a vásznat a vaj körül, így a maradék felesleges savó ki is csöpögött belőle. Voilá. És készen is vagyunk. :)
Formázzuk és hűtőbe tesszük.

Tipp: nagyon különleges ízű házivajat kaphatunk, ha egy részéből ghít készítünk, s az elkészült karamelles-mogyorós ízű isteni ghíből egy keveset a sima natúr vajhoz keverünk. Utánozhatatlan íze lesz, hasonlítani fog a belga vajhoz. Mondjuk kilenctized rész normál vaj és egytized rész ghí keverékére gondoltam.


11 megjegyzés:

Beastie írta...

Éljen, nagyon jól tetted a próbát. Kis pontosítás - Beastie - bastie helyett :) szép estét.

duende írta...

Szerintem is Beastie, isteni ez a házi vaj! :)
És azonnal javítom, bocsánat!

Beastie írta...

Vajtartóba vele, vagy egy helyes kis bögrébe tapasztani s rá a hideg víz, naponta cserélni.... :)

Beastie írta...

Btw - nagyon megtisztelő, hogy hivatkoztál rám - köszi :) a vaj nevében is.

duende írta...

:) Igazán nincs mit, Te voltál az uccsó löket a vaj felé vezető úton. :)
Képzeld, vannak kis nagyon szép formájú kuglófsütőim, az egyikbe tettem a vajat, kifagyasztottam, aztán egy pillanatra forróvízbe mártottam és kiborítottam egy kis tálára. Nagyon szép lett, gömbölyű és nagyon mintás! :)

Tálaló írta...

De jó!!
Mikor írtad,hogy köpüljek a felesleges tejszínből vajat utánanéztem.De valamiért tartottam az elkészítésétől.Meg ettől jóval nagyobb mennyiséget olvastam,amivel érdemes hozzákezdeni.

4 dl tejszínem viszont hetente összejön,és bátorságot is adtál,hogy nekikezdjek.Mert ha tényleg annyira finom,akkor gyakran kell utána készítenem,s talán ezért is tartottam tőle.Viszont ha tényleg ennyire egyszerű akkor ez sem lesz gond:))

duende írta...

Tálaló: még az egyszerűnél is egyszerűbb. :) Tényleg 5 perc alatt készen van. És isteni íze van. Medvehagymával meg pazar, abba tettem egy kis sót is, valami fenséges. :)

Anikó írta...

Ez nagyon jóóó, fogom csinálni, mert imádom a vajat és az itthon kapható magyar vajak, hát finoman szólva is hagynak kívánni valókat maguk után, az ír meg a belga vaj pedig piszok drága, bár megkóstoltam ezeket nagyon finomak, de rendszert a vételükből nem lehet csinálni sajnos:-))))
Vastagon vajazva szeretem a kenyeret hiába:-))))

duende írta...

Úgy ahogy mondod Anikó. Én is kóstoltam mindkettőt (ír, belga) nagyon finomak. De drágák nagyon. Ez viszont isteni, krémes és lágy és nagyon tejszínes, finom az íze!
És jó hogy említetted a fentieket, ki is egészítem a receptet mindjárt egy ötlettel. :)

Mókus írta...

nekem olcsó és jó tekintetében a teszkós pizsamás tejszín az extra: abból is sikerült már a vaj nekem is! és aaaa...haláli finom! csak lusta vagyok hozzá, hogy hacsak nem "hobbiból", csináljak:)

duende írta...

:) Ugye nagyon finom? Én máskor is készítek, olyan jó tejszínes, lágy íze van! :)