.
Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,
Nem cifraság a szűrön,
Nem sujtás a magyarkán,
Nem hívságos ünnepi lobogó
Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,
Nem pompázom, de szükséges vagyok.
(Reményik Sándor: Mindennapi kenyér - részlet)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqvD35roG52gWibD9Gr6jkIREAnxhXR6ByZDR-zpiW4ghtWkKtnGtwkiVi7QFqGXg7essV8kgeHWBrAAUBurMAt89uqGwlykyYaoIxrE8ZCDQZMeqRD2spqjgM83CWofUhWXLkImmKo2k/s400/komlos+kenyer+060.jpg)
Komlós kenyeret már régóta készülök sütni. A hegyen van és apu le is szedte még mikor virágzott, csak mindig elfelejtettem elhozni. Na most végre itt van nálam a komlóvirág és el is készült az első kenyér. A komlót többféleképpen is használták és nem csak kenyérhez. Elolvashatod - ITT már írtam róla.
Ami nagyon érdekes volt: fogtam a növénnyel teli zacskót és szabályosan forrónak éreztem. Egy nagyon meleg kisugárzást érzékeltem. Mondtam is a páromnak, hogy szinte süt ez a virág. Ma teát főztem belőle a kenyérhez és legnagyobb meglepetésemre egy idő állás után ilyen tűzvörös színű folyadék lett belőle. Tényleg tűz-természetű! Varázslatos növényként kategorizáltam. Egyébként a kenderfélék családjába tartozik... Gyógyászati jelentősége is van: a komló nyugtató, altató hatású, étvágynövelő, valamint fito-ösztrogéneket is tartalmaz, ezért a változókor tüneteit is enyhítheti.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA4b51ZzE1zR0n9epny5FI66M1muo7NMiKMJhdBl9rDItmqCefCAizfi_IVgZlkxYDad2VEZLHmncO-ueOEVoV3Dk2Szk49NqnPeqYTElaqA34OEhWh1L0DFYospX-tNK70w9ZFiYnJXs/s400/komlos+kenyer+079.jpg)
A dagasztás nélküli kenyér receptjét használtam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilyoso9kCdUUlzy9k7L8N2nvLjSP4PK8H0Tygaoco5YwjKUGYXVL0CjmghwUD81cHxW0TuiQeF76CAyor8yKudhAIpKi1Joriwn0Y3cqsijjpTEbZFALWDOTTdd_qk0GF_1Frete_jv00/s200/komlos+kenyer+012.jpg)
A liszt is keverék lett most, egy csésze lisztet felesben teljes kiőrlésű liszttel, illetve
réteslisztel helyettesítettem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHlBWBZ3Cdvjrk-J8J3buBJNUrVcvIvZ8FBKq6k9pmTJTaCygPf01Yc-bZ7rzL3ZMNYuEIJYKbbdf49OSV7u-puyjqplxdbztxNYF7T17Dj5G4hw5HXaK034BlAPOLHPIR34nRjJtWOuA/s200/komlos+kenyer+034.jpg)
fehérliszt volt.
A tea úgy készült, hogy 3 evőkanálnyi komlóvirágot másfél bögrényi forrásban lévő vízbe tettem és 5 percig forraltam is, majd hagytam kihűlni langyosra - ekkor kevertem a sikérrel, sóval, élsztővel, búzaszemekkel elkevert liszthez. Ha langyos vízzel készítem a dagasztás nélküli kenyeret, akkor 3 óra kelés elég is neki. Ha hideg vízzel keverjük ki, akkor kell neki a 12 óra.
Különösebb ízét nem éreztem a komlónak, de a kenyér olyan nagyon KENYÉR ízű lett. Olyan igazinagyonkenyér. Finom. Meg bűbájos - az a tűz benne van a kenyérben...