Téli szellők fújjatok csak
játszatok a hajamon.
Olvassz havat, melengető
márciusi szép napom.
Fagyos folyó megáradjon,
vessen bimbót minden ág,
Szebb a somfa gyenge szirma
mint a szürke jégvirág.
(Szécsi Margit: Március, részlet)
Zsanuáriánál
láttam meg a múltkorában, ma pedig éppen megint a "mit főzzek?"
megválaszolhatatlansága kerengett az agyamban... Így tél végén, tavasz
legelején ez a kérdés igen kínzó tud lenni. Unjuk a nehéz téli ételeket,
de még nincsen igazán semmi, de semmi friss zöldségféle, amit persze
már nagyon várunk. Én legalábbis. Körülnéztem a hűtőben, és a
káposztafejet látván eszembe jutott ez a félretett, majdmegcsinálomegyszer-recept.
Levettem a mennyiséget, és kissé módosítottam is, csak a könnyebb elkészíthetőség kedvéért. (Megtaláltam egyébként a TV Paprika oldalán is.)
Hozzávalók 2 főre (egy jó tányér leves után):
- 40 dkg káposzta
- 30 dkg liszt
- 1 nagyobb tojás
- 1,5 dl víz
- só
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5-10 dkg húsos szalonna
- 10-12 levél medvehagyma
- 2 evőkanál zsír vagy 4-5 evőkanál olívaolaj (én bevallom olívaolajjal készítettem, így könnyebb az étel, mint zsírral)
- a tálaláshoz: tejföl és frissen őrölt bors
A káposztát nem túl vékonyan felszeleteltem, majd a szeleteket még
háromba vágtam, hogy ne hosszú szálak legyenek. Megszórtam 1 csapott
teáskanál sóval, jól átkevertem és hagytam állni fél óráig, hogy levet
eresszen és bepuhuljon.
Közben a szalonnát kis darabkákra vágtam és a félkarikákra vágott
vöröshagymával a zsiradékon megsütöttem. Mikor levettem a tűzről, a
felaprított medvehagymát is hozzákevertem.
Föltettem egy nagy fazékban vizet forrni sóval. A káposztát
kinyomkodtam, de rajta hagytam a levét. Hozzászitáltam a lisztet,
beletettem a tojást is és a vizet, és összedolgoztam. Tulajdonképpen
nokedlitészta, sok káposztával. Megkóstoltam, kell-e bele még só, mert
ilyenkor még lehet hozzáadni.
Begyújtottam a sütőt. Amikor felforrt a víz, két evőkanállal hosszúkás
gombóckákat készítettem, vízbe tettem. (Lehet kézzel is formázni, akkor
készítsünk a pultra egy hideg vízzel teli kis tálkát is a kezünknek,
mert ha vizezzük a tenyerünket, nem ragad rá a tészta.) Miután feljöttek
a víz tetejére, onnantól még 7 percig főztem, majd egy tűzálló tálba
szedtem ki, a hagymás-szalonnás zsiradékra. Átkevertem, hogy mindenütt
egyenletesen legyen a gombóckákon a szalonna és a hagyma is, majd 10-15
percig forró sütőben készre sütöttem.
Sok tejföllel és frissen őrölt borssal kínáljuk, nagyon jól illik hozzá a
sok friss bors. Nagyon finom, nem is gondoltam, hogy a káposzta íze
ennyire érződik majd a gömbölegeken. Szuper kis recept, köszönetem érte.
Nagyon szeretem ezeket az egyszerű parasztételeket.