"Nagyjából 3 évezred hagyományai sűrűsödnek össze a Google mai, különleges grafikával prezentált logójában. Ma van a kimchi napja - ez a világ egyik legegészségesebb étele.
Kínai kel, zöldhagyma, halszósz vagy garnélarákszósz, őrölt
chilipaprika, rizsliszt, só, gyömbér, retek, répa és fokhagyma.
A gasztrotörténeti kutatások szerint az étel nagyjából 2600-3000 éves
múlttal rendelkezik, ma ismert formáját pedig valamikor a 18. században
nyerte el, ugyanis azóta tesznek bele őrölt pirospaprikát, chilit. Ez
persze csak a mesterrecept, mert a kimchinek rengetegféle variánsa létezik,
még az anyaországot jelentő Koreán belül is más-más helyeken egy kicsit
máshogy készítik.
Egyes becslések szerint a dél-koreaiak napi átlagban számolva 50-200
grammnyi kimchit fogyasztanak el. Ehhez persze rengeteget kell
előállítani is, ennek pedig éppen most van itt az ideje: a november
kimcshikészítés szezonja, a kimdzsang. A népi hagyomány szerint ha
valaki ekkor, különösen a november 22-ei kimchi napon sózza meg a télire
elrakott kimchijét, akkor
lesz a legfinomabb a koreai savanyúság."
A teljes cikket a HVG.hu-n olvashatjátok erről az ikonikus ételről, amelyet az UNESCO felvett a szellemi kulturális örökségek listájára.
Akik pedig szeretnék elkészíteni, azoknak hoztam egy feliratozott videót Maangchi konyhájából. Nem ördöngösség, egy próbát megér. Rossz nem lehet, amiben chili, fokhagyma és gyömbér is van.
A magyar feliratot a videón megjelenő kis kerékre (ami a "beállítások"-at takarja) kattintva tudjátok kiválasztani.