2009. március 7., szombat

Vega rakott kel


Megértettem mennyire igaza volt don Juannak, amikor egyszer azt mondta nekem, hogy azok a praktikák, amik a tudósokat érdeklik azt segítik elő, hogy egyre bonyolultabb és bonyolultabb gépeket hozzanak létre. Nem olyan praktikák, amik az embernek belülről változtatják meg az életútját. Az elképesztő gépek, amik léteznek, vagy amiket készítenek, kulturális ügyek, olyan eredmények, amiket közvetve kell élvezni, még maguknak a gépek megalkotóinak is. Számukra az egyetlen haszon anyagi.


(Carlos Castaneda: A végtelen aktív oldala)




Most két kelkáposztás étel következik - aztán hosszú időre elfelejtem ezt a zöldségfélét. Szeretem, de már tavasziasabb étkekre vágyom.
Ezzel a rakott kellel úgy voltam - megmondom az őszintét - , hogy ha nem lesz finom, nem teszem fel. De minden várakozásomat felülmúlta, mert nagyon ízletes lett, annak ellenére hogy reformos étel. Ez most barnarizzsel készült, de fehér rizzsel is készíthető - ugyanolyan finom, és talán kicsit lájtosabb is.

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg barnarizs,
1 közepes fej kelkáposzta,
1 nagydobozos tejföl,
1 tubus tejszínes krémsajt,
2 nagy fej vöröshagyma,
4 nagyobb gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
1/2 mokkáskanál köménymag,
1 mokkáskanál őrölt koriander,
1 teáskanál majoránna,
frissen őrölt bors,
1 teáskanál sűrített paradicsom,
só,
4 evőkanál olívaolaj.

A barna rizst sós vízben megfőztem. A kelkáposztát laskákra vágtam és az olívaolajon a fűszerekkel és az apró kockákra vágott másfél fej vöröshagymával megpároltam. Kicsi vizet öntöttem alá, miután a vörös- és fokhagyma megüvegesedett és rátettem a kelcsíkokat. (A fokhagymát vékony szeletekre vágva dinszteltem meg a vöröshagymával együtt.)
Kevés szaftja maradjon.
A tejszínes krémsajtot teljesen elkevertem a tejföllel, pici sót tettem hozzá és fél dl-nyi vizet.
Picit kiolajoztam a jénait, és a rizs felét rásimítottam. Erre jött a kelkáposzta, majd a sajtos tejföl fele. A rizs másik felével takartam be, és a sajtos tejföl másik felét ráöntöttem. A maradék fél fej vöröshagymát vékony karikákra vágtam, és elrendeztem a tetején - ezzel díszítettem. Alufóliával lefedve erős tűzön összesütöttem 1/2 óra alatt.

Túrós pogácsa


Ebédnél érezte az ember igazán, hogy itthon van az áldott hazában, az asztal a legszegényebb ember számára is megterül valahogyan e csodálatos országban, ahol mindennek más, igazibb, emberhez méltóbb íze van, mint bárhol a világon.
(Márai Sándor)



Tegnap gazdag, sűrű levest főztem, amellé készült ez a már klasszikusnak számító túrós pogácsa. De nem volt időm rendesen kiszaggatni, így most kocka pogi lett belőle.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 csapott teáskanál kristálycukor,
kb. 1 teáskanál só,
25 dkg tehéntúró,
15 dkg vaj,
2-3 dl tejföl.
A hajtogatáshoz:
10 dkg vaj.
A tetejére:
1 tojás a kenéshez,
10 dkg reszelt sajt.

Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben a kristálycukorral elkevertem. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, összekevertem a sóval, hozzáadtam az olvasztott margarint, a tejfölt, a túrót és a fölfuttatott élesztőt, majd összegyúrtam. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Aláliszteztem, a tetejét is megszórtam, és hagytam a tálban kelni tiszta nylonzacsi alatt egy órát.
Ekkor deszkára tettem és kinyújtottam egy centi vastagra, alaposan megkentem olvasztott vajjal, és behajtogattam. Fölülről behajtottam a harmadáig, majd az alsó részt ráhajtottam, aztán a bal szélét is behajtottam a harmadáig, és rá a jobb szélét. Alaposan margarinoztam minden hajtást! Hagytam állni 10 percet, aztán kinyújtottam másfél cm vastagra. Megint hagytam állni negyed órát, majd bekockáztam késsel a tetejét, megkentem tojással és meghintettem reszelt sajttal. Pizzavágóval kockákat vágtam belőle. Tepsikbe tettem a kis kockákat, hagytam helyet a növekedésnek is közöttük. A tepsiben is hagytam még negyed órát kelni, aztán 3/4-es lángon megsütöttem.
Nagyon ropogós, ugyanakkor vajpuha, repülős-könnyű. Isteni finom, a túrótól olyan íze van, mintha rengeteg sajt lenne a tésztájában is. Az egyik legfinomabb pogácsa.
Lehet zsírral is készíteni, jó minőségű házizsírral.




A tulipántokat Napmátkának küldöm, szülinapjára.
Isten éltessen sokáig! :)



(CaffeCup kép)

2009. március 6., péntek

Karibi napfénycsalogató



Időnként érdemes egy-egy gyümölcsnapot is beiktatni étrendünkbe - főleg ilyenkor tavasz elején, mikor amúgy is vitaminhiányosabbak vagyunk. Véleményem szerint, a művitaminok nem pótolnak semmit. Hiányoznak belőlük azok a varázserejű enzimek, amik az élő táplálékban - a nyers zöldségekben és gyümölcsökban - megvannak. Bármit is hirdessenek a jó sok pénzt bezsebelő gyártóik...




A finom gyümölcsöket fogyaszthatjuk csak al'a natúre, vagy akinek van gyümölcscentrifugája, készíthet belőlük nagyon finom gyümölcsleveket. Akár zöldségekkel is keverve. A narancslé például isteni sütőtökkel, vagy almával és sárgarépával. Vagy céklával.
Én például nem mindig tudom megenni a gyümölcsöt csak úgy magában. Kenyeret szoktam mellé enni, szikkadtabb magos rozskenyeret. Isteni hozzá.
Akiknek nem igazán ajánlottak a nyers gyümölcsök, készítsenek belőlük kompótot. Kímélőbb így fogyasztva. Vitamintartalmuk csökken ugyan, de nem teljesen tűnik el. Nagyon finom gyümölcssalátákat is készíthetünk belőlük. Mézzel megcsorgatva, dióval, mandulával mennyei finom étkek.




Milyen gyümölcsök elérhetők most?

Ananász: segít a fogyásban és a méregtelenítésben. Zsírlebontó enzimeket tartalmaz, emellett rengeteg rostanyagot, vitamint - kalóriatartalma mégis hihetetlenül alacsony: kb. 60 Kcl van 10 dkg ananászhúsban. Magas a folsav, a kálium és a C-vitamin tartalma.

Banán: nagyon könnyen emészthető, a gyomorból rendkívül hamar kiürül, viszont telt, laktató ízű, magas kalóriatartalmú. A és E vitamin található benne, valamint az ásványianyag tartalma kiemelkedő még: vasat, foszfort, rezet, jódot, és mangánt is tartalmaz.

Narancs: gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, immunerősítő. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Citrom: Erősen méregtelenítő, tisztító hatású gyümölcs. Magas a C-vitamin tartalma. Kiváló meghűléses betegségek esetére, mézzel limonádénak fogyasztva. Gyomorerősítő hatású is.

Kiwi: ásványi sókban és C-vitaminban nagyon gazdag. Magja kiváló székrekedés ellen, nagyon jól tisztítja a beleket.

Alma: Betegségek közül a hasmenés és a cukorbetegség gyógyszere az ayurvéda szerint. Szabályozza a vese és a máj működését, az agyra is kedvező hatású. A köszvény gyógyszere is - erősen méregtelenítő hatású. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, nyomelemeket, valamint A- és komlex B-vitamin forrás is.

Körte: magas az ásványianyag tartalma: kálcium, magnézium, kálium, jód, cink, vas találhat ebben a finom gyümölcsben. Alkalmas tisztítókúrákhoz, emellett számos betegségre is javallott természetes gyógyszer: hasmenésre, köszvényre, depresszióra, vérszegénységre, és TBC-re.