2009. február 2., hétfő

A megvadult pulykacomb esete - avagy dinoszauruszcsülök 'a la duende



"Végül is ketten maradnak
Isten és a bor."


(Hamvas Béla: A bor filozófiája)
 



Ezt az ételt közkívánatra főztem tegnap. ZinczyKa emlegette ugyanis, hogy nagyon szereti a vadételeket, keressek mán neki jó recepteket. Már egyszer készítettem, akkor igazi szarvashúsból. Akartam venni tegnap, de vasárnap elég szegényes a kínálat: csak vadapró hús volt, az is fagyasztava. Viszont megláttam a pultban ezt a szép pulykacombot. Lelki szemeim előtt megjelent ősünk képe, amint ilyen szép méretes dinoszauruszlábikrát majszol a tűz mellett elégedetten, és még jókat csámcsog és cuppog is hozzá... A képzelet nagy teremtőerővel bír: így vadult meg a pulykacomb...
(Nem beszélve róla, mindössze komoly 400 forintomba került eme ízletes darab. Kb 2 nagyétkű férfiembernek elég. Vagy három kisebb étkű nőneműnek.)

Hozzávalók a mártáshoz:
1 nagy sárgarépa,
1/2 normále méretű zeller,
15-16 db kicsi vöröshagyma (vagy két nagyon nagy vöröshagyma),
2 babérlevél,
2 kisebb rozmaring-ág (szó szerint a hó alól bányásztam elő),
pár ágacska kakukkfű,
1 teáskanál méz,
1 evőkanál sűrített paradicsom,
2 dl száraz vörösbor,
só,
őrölt bors,
2 dkg vaj,
ribizli zselé.
A húshoz:
só, őrölt bors,
mustár,
5-6 gerezd fokhagyma.

A húst bevágtam több helyen a csontig, jó alaposan besóztam, borsoztam, bekentem mustárral és a beirdalt részekbe félbevágott fokhagymagerezdeket dugdostam. Vajon egy jó nagy serpenyőben körbesütöttem, majd tepsibe tettem.
A megmaradt vajon a darabokra vágott zöldségeket is elősütöttem sóval, őrölt borssal, a fűszerágakkal, sűrített paradicsommal, babérlevéllel és mézzel.

Mikor szépen megkaramellizálódak, a hús köré rendeztem őket és még az egészet meglocsoltam egy kevés olívaolajjal is, plussz még kb. 2 deka vajat is daraboltam rá.
Aláöntöttem vagy fél liter vizet és kb. 2 dl száraz vörösbort, és az egészet fóliával lefedtem. Feles lángnál kicsit erősebb tűznél sütöttem 2 órán át, végül eltávolítottam a fóliát, majd teljes lángon rápirítottam kissé a húsra.
Mikor elkészült, még mindig jó sok leve maradt, ami kellett is a mártáshoz.




A húst kiemeltem, egy deszkára tettem, a fűszereket eltávolítottam róla. A zöldségek közül is kivettem a babérleveleket, fűszerágakat, majd az egészet egy lábosba öntöttem át és botmixerrel pürésítettem. Jó sűrű és isteni finom mártást kaptam eredményül, még higítanom is kellett egy kis vízzel. Olyan igazi barnamártás íze volt. A legvégén ribizli zselét kevertem még a mártáshoz. (Milyen jó hogy anyu tett el, mint mindig szokott - ribizlizselét. A kedvencem...) Isteni finom lett! A seízű pulykacombból valami nagyon ízletes, porhanyós gyönyörűség alakult.
Burgonyakrokettel tálaltam. Vagyis golyóval, mert ez így gyorsabb volt és gusztább is.
De szerintem párolt rizzsel is finom, vagy dödöllével is. És jó ez marhából is, vadból is, sertésből is, szóval mindenhogy nagyon finom.
Burgonyagolyóbisok: a sós vízben főtt krumplit leszűrtem, áttörtem alaposan és hagytam teljesen kihűlni, megdermedni. Hozzáadtam egy tojást, 1 teáskanál búzadarát és annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjak. Golyóbisokat sodortam a tésztából, zsemlemorzsában megforgattam és bő, gyöngyözően forró olajban hirtelen kisütöttem.

P.s.: Remélem, tetszeni fog. És nincs benne se tejföl, se tejszín! :)

Jaj, egy fontosat majdnem elfelejtettem. Ha vadból vagy marhából készítjük, érdemes előkészíteni a húst. Nekem két módszerem van. 1: annyi olajba teszem a húst, ami ellepi, és 2-3 napra hagyom is benne. Teljesen légmentesnek kell lennie. 2: fölöntöm annyi tejjel, amennyi ellepi, és 24 óráig hagyom állni a tejben. Utána természetesen le kell öblíteni. Legutóbb, mikor vadból készítettem, a tejes variációt csináltam. Elvette a vadnak azt a nagyon jellegzetes ízét és szagát, plussz isteni porhanyós lett a hús. Olajban is szoktam pácolni, ugyanolyan finom az eredmény. Az olajos pácot néha úgy csinálom, hogy mustárral bekenem a húst, és így öntöm fel olajjal.

11 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Nagyon jól néz ki!:)

duende írta...

Köszi! :)

Palócprovence írta...

Hmmm, nem vagyok egy pulykacomb-rajongó, de ez olyan jól néz ki, hogy biztosan kipróbálom! :)

duende írta...

:))

Csak a tábortűz hiányzott... Unga-bunga... :)

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik ez az ötletes dinócsülök (pedig a pulykáért én sem rajongok)! A készítése kicsit emlékeztetett engem a júliusi őzhúsomra, abba is került méz, és bor helyett egy kis must is (a vadas mártásba). Én zsemlegombócot készítettem hozzá, de ezeket a krumpligolyóbisokat bármikor elfogadnám!
A fotók is megint lenyűgözőek!

erős ildikó írta...

Ja, a dödölle: ne is mondd! Mi is imádjuk, és én is serpenyőben csinálom, így ropogósabb.
Vadhús: hát én csak olajos-fűszeres pácba tettem egy nappal előbb az őzhúst, tejet nem használtam. De ehető lett.

duende írta...

Köszi Napmátka!

Musttal nagyon finom lehetett!
Az olaj ugyanolyan jó. Vagy tejben pácolom, vagy olajban, mindkettő jó. Egyébként a vadhús tejben pácolása saját ötlet volt, de nem bántam meg! :)

Kata írta...

Na jelentkezik egy pulykacomb rajongó...nálunk ma a káposztába is az került. Szerintem jó hús, mert lehet igazitani ízét, amilyenre akarjuk.

ez a husi meg megint nagyon jó lehet, úgy látom, nem vagy alkotói válságban:))))

duende írta...

hát nem vagyok... :)

Névtelen írta...

Hú, ez annyira jól néz ki, hogy szerintem hét végén még főzök is végre a vendégségnek :)

duende írta...

Örülök hogy tetszik, ZinczyKa! :-)

Pácold be előtte húst, úgy lesz isteni.