2012. január 8., vasárnap

Házi crème fraiche

.

Tegnap éjjel nem tudtam aludni. Szemben van egy bár/diszkó/népbutítóésnyomorbadöntögető, és az idióta cigarettatörvény miatt aminek semmi de semmi értelme és megint adtak egy pofont a sz@rnak csak hogy finom legyek és nőies folyamatosan vagy 30 ember üvöltözött, dajdajozott és a kocsikból teljes hangerőn nyomatta a zenének legcsekélyebben sem nevezhető tuctuc-ricsajt az utcán, a város közepén. Megszoktam a nagy forgalmat, de ez azon messze túltett. Megjegyzem a diszkó fölött lévő szálloda vendégei sem tudtak aludni még hajnali fél háromkor sem, mert égtek a villanyok és szerencsétlen vendégek nézegettek lefele, hogy mi ez az iszonyatos csimbum és üvöltözés.... Annyira zavaró volt, hogy be kellet kapcsolnom a tévét, muszáj volt elnyomni a folyamatos kiabálást. Az egyik műsorban a paprikán láttam ennek a házi krémfressnek hogy magyarítsak a receptjét. Kép most nincs - amúgy is csak egy köcsögben látnátok egy szép nagy fehérséget. Szóval.
A fél liter tejszínt felmelegítjük kézlangyosra, negyven foknál nem melegebbre. Aztán hozzákeverünk 3 evőkanál írót/kultúrát. (Ha nincs kultúra, jó a joghurt is.) Lefedjük és elől hagyjuk, hogy lassan hűljön ki. Hat-nyolc óra elteltével hűtőbe tesszük. Kereken egy nap múlva készen van a krémfress. Minden jó valamire. Még a nemalvás is. :)

Mihez használhatjuk? Például gyümölcsös desszertekhez öntetként. A tejszínnél savanykásabb, sűrűbb, krémes. Pohárdesszertekhez. És persze sós ételekhez is, amikhez tejfölt vagy tejszínt használnánk.

És azért is visszautcazenélek nekik! Irgummegburgum mindjárt kettőtisss!. :)





És még mindig imádom Bob Marleyt. Van ami nem változik...

16 megjegyzés:

Kati írta...

Tényleg minden rosszban van valami jó, köszi, hogy megosztottad ezt a receptet, őppen egy ilyet kerestem egy ételhez, mert nálunk még hírből sem ismerik az üzletek ezt.:)

duende írta...

Kati: :)) Ugye? :)

Ciripbogár írta...

dejó, hiányzik a tejföl itt Olaszhonban, ki is próbálom!

duende írta...

Ciripbogár: remélem, jó lesz! :)

Hobbychef írta...

A crème fraiche a tejfől francia változata, csak sokkal magasabb - 28%-os - zsírtartalommal. Nagyon selymes és finom.
Iránban a sima tejfölt, s a tejszínt sem ismerik, ott joghurtot használnak, szerencsére volt egy orosz kereskedő Teheránban, nála kapható volt tejföl. Ő súlyra mérte.

Tálaló írta...

Én részben örülök ennek a rendeletnek,mert sok helyen nem oldották meg,hogy a nem dohányzókat elkülönítsék,és ne kelljen szívniuk a füstöt.Ezért még egy kávéra sem tudtunk beülni az ünnepek közt egy győri,belvárosi cukrászdába a kislánnyal.Ugyanakkor mégis úgy érzem,hogy ez megint a ló túlsó oldala...

A receptnek viszont örülök.Nekem szokott itthon lenni creme fraiche és gyakran használom is.Krémsajt vagy tejföl helyett,és krélevesekbe tejszín helyett.Itthon tényleg nem kapható,Ausztriából hoztuk.S bár nem drága ilyen euró ár mellett már nemigen érdemes kinnt vásárolni.Úgyhogy fogok házit készíteni:))

duende írta...

Hobbyscef: úgy látszik a tejföl igazi hungarikum! :)


Tálaló: Igen, a ló túlsó oldala. Én például idéntől nem vagyok hajlandó egy vendéglátó helyre sem beülni. A vendéglátósok is rengeteget vesztenek, meg azok is, akik hozzám hasonlóan innentől nem járnak sem enni, sem kávézni sehova. Rendőrállamban élünk. És bölcsödésnek nézik az állampolgárt. Ugyan hagy döntsem már el, beülök-e valahova ahol nincs vagy van dohányzás. Szerintem minden vendéglő és kocsmatulajdonos dönthesse el, dohányzó vagy nem dohányzó helyet üzemeltet. És ezt írja ki nagy bötűkkel a boltjára, osztán a kedves vendég majd eldönti, bemegy-e vagy kinn marad. Ez a rendelet a legtöbb helyet tönkrevágja, és persze lehet feljelentgetni a szomszédot, kollégát, stb. hogy cigizett. Tisztára mint a dedóban. De ilyet rendeletet csak idióta kormány hoz - hogy Hamvas Bélával értsek egyet.
És ennyi eredménye van: akik eddig egy zárt helyen ricsajozhattak és senkit sem zavartak, azok most az utcán randalíroznak és szórakoznak. Remek, éljen a hülyeség kora.

Képzeld, én még sosem kóstoltam, de most készítek egy adagot majd a héten! Biztosan nagyon finom. A tv-ben a hölgy szirupban főzött körtéhez adta, isteni lehet. :)

Tálaló írta...

Sok mindenben igazad van,de az előbb említett helyen sem volt kiírva,hogy nem dohányzók minket kerüljenek el,mert mi szarunk a törvényekre.Pedig elvileg eddig is kellett volna,hogy legyen nem dohányzó helység.
És szerintem még ez a rendelkezés okozza az utóbbi időkben a legkevesebb kárt az országnak.Sajnos.Hiszen étteremre,meg vendéglátóhelyekre már szinte egyáltalán nem futja legtöbbünknek.Köszönhetően sok,más elb..-ott törvénynek,és a nem létező gazdaságpolitikánknak.

Tényleg finom,a házi pedig még jobb lehet:))

Anikó írta...

Örülök ennek, vittem is a receptet, kipróbálom.
A dohányosokat kifejezetten sajnálom, páriák lettek, miért nem lehet ez magánügy, rendben egy csomó fontos helyen ne lehessen dohányozni, de szórakozóhelyeken miért nem lehet egy helyiség, ahol igen,ebből következik az összes többi hülyeség sajnos:-)))))

Névtelen írta...

Azt gondolom, h eltelt kb. 20 év a rendszerváltás óta, és hová jutott az ország? Lényegében mentünk egy kört, és ugyanott tartunk, ahonnan elindultunk. Kórházak, iskolák központi irányítás alá vétele, stb. Mondjuk én a KISZ-titkárok gyülekezetétől mást nem is vártam:)
Recept kipróbálandók között, köszi!

Névtelen írta...

Kedves Duende!

Ez tényleg szarpofozás a javából, senkinek sem jó..

Átmeneti megoldásként javasolnám a füldugó használatát. (gyógyszertárban Szundi, vagy DM-ben Ohropax). Aludni KELL.

Üdvözöl és szép álmokat kíván: egy Rajongód

duende írta...

Tálaló: hát a károkozás mértékéről a kocsmárosokat meg vendéglősöket kell majd megkérdezni úgy fél év múlva. Meg szállodáaokat meg színházakat és egyebeket. Valószínűleg elég sokukat és nagyon rosszul fogja érinteni a törvény. Az, hogy egyénileg ki mit és hogyan nem tart be, más kérdés.

Ma elkészítem, veszek kultúrát hozzá. :)


Anikó: köszi az együttérzést. :)
Ez negatív diszkrimináció. Mert az indokaik alapján ugyanígy be kéne tiltani az összes autót, mert nagyon káros az üzemanyagkibocátás (véleményem szerint sokkal károsabb a ciginél), a gyárakat is b kéne zárni, ne pöfékeljenek annyi szenynezőanyagot, az összes mobilállomást és telefont mert az is nagyon káros és soroljam még?! Nem beszélve a cigiken lévő negítív feliratokról - mert az színtiszta feketemágia és negatív agykontroll és többet árt mint a dohányzás. És még csak fogalmuk sincs, milyen káros. Vagy van, de akkor aki kitalálta, annak nagyon rossz karmája lesz, mert sok embernek árt vele tudatosan.


Névtelen: egyetértek. Mint a szocializmusban, csak létbiztonság nélkül.


:)) A füldugó még sosem jutott eszembe, köszi a tippet kedves Ismeretlen. :)
Bár arra gondoltam, legközelebb kihívom a zajártalommérőket...

Roza írta...

A Paprikában tényleg csomószor használnak "krémfrest", de sosem tudtam, mit kezdjek vele. Illetve nélküle:) Most megoldódik a probléma, én is kipróbálhatom:) Köszi:)

duende írta...

Kedves Róza, nagyon szívesen! :)

Névtelen írta...

Szia !
Köszi a receptet. Ki fogom próbálni.
Stockholmban ahol élek van ugyan minden féle savanyított tej, még tejföl is, de az levet enged ha meleg ételbe rakom.

Crème fraiche van 5%-kostól, tehát sovány minöségben, egész 35%´-kosig, ami nagyon zsíros és természetesen nagyon finom. :)
Pláne friss kenyérre kenve´és megszórva piros paprilávál és pici sóval.
//Éva

duende írta...

Kedves Éva! Nagyon szívesen! :) Remélem jó a recept, mert nálunk meg krémfress nincs, legalábbis én nem járok multiba, ott lehet hogy van. Szóval én még nem próbáltam, de házi joghurtot már csináltam hasonló módszerrel, és házi ricottát is, szóval ennek is működnie kell. :)
Sűríteni meg úgy lehet, hogy hűtőben kicsöpögteted. (Lábos, rá egy nagy szűrő, bele egy vékony vászonanyag, abba a krémfess és hagyod egy éjszakát csepegni.)