2015. február 3., kedd

Egyszerű gyöngybableves puliszkával


                                                  
                     és ajánlom magamnak: soha ne menj el idő előtt!
Az idő akkor jött el, amikor én-idegenek lesznek a történések, amelyek között élsz, s a gazemberek és bolondok birodalmában érzed magad. De ha elindultál, fontos, hogy könnyű szívvel és még könnyebb poggyásszal utazz!

(Popper Péter)



Most főztem először gyöngybabot. Eddig valahogy kimaradt. Egyszerű kis leveske böjti, mondhatnám. Könnyű is, mert bár laktató, nem igazán kalóriadús - így megfelel a 90 napos diétába is keményítőnapra.

Hozzávalók 4 főre:
30 dkg gyöngybab,
40 dkg vöröshagyma,
6 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olívaolaj (vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj),
1 babérlevél,
só,
ízlés szerint csilipehely,
2 teáskanál pirospaprika,
kevéske szárított csombor (borsikafű),
1 púpos teáskanál sűrített paradicsom,
levesbetétnek:
puliszka.

A gyöngybabot reggel főzés előtt beáztattam 2 órára.
A hagymát nem túl vékony félkarikákra vágtam, a fokhagymát pedig nagyon vékony szeletekre. Az olajon sóval megpároltam, alaposan. Levettem a tűzről, pirospaprikát kevertem hozzá, majd hozzáadtam a gyöngybabot is, fölengedtem vízzel, fűszereztem. Közben elkészítettem a polentát is. A végén kevertem csak hozzá a sűrített paradicsomot, mikor már a bab megpuhult. Ha előbb tennénk hozzá, a bab kemény maradna, soha nem puhulna be. Erre az egyre ügyeljünk.
És ennyi lenne. :)
Tipp: ha nem ennyire egyszerűen készítenénk, akkor szalonnát süthetünk ki az elején vagy kolbászkarikákat, és ezek zsírján süthetjük a hagymát, a pörcöt vagy kolbászkarikákat pedig a végén a leveshez keverhetjük.

10 megjegyzés:

Kavics írta...

Ó, csak nyelek nagyokat, imádom ezt a fajta babot (is) és a belőle készült levest is! Ideje hazamennem gyöngybabért, köszönöm Duende az emlékeztetőt! :-)

duende írta...

Kedves Kavics, nagyon szívesen! :)

Az amatőr hagyományörző írta...

Érdekes ,se rántás ,se habarás , olyan mint egy román paszuly csorba / csak ott sok zöldség is kerül bele / főleg hogy puliszka is van hozzá ! Ki kell próbáljam !

duende írta...

Kedves Hagyományörző, remélem ízlik majd! Egyébként a zöldségek is nagyon jók lennének bele, csak nekem épp mikor eszembe jutott, hogy levest ennék, nem volt itthon, csak a bab. :) Ezé' lett illen egyszerű a leveske. :D

Katalin írta...

nagyon ízlett

duende írta...

Kedves Katalin! Köszönöm! :)

Orsi írta...

Duende,van kedved játszani? A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek Téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

duende írta...

Köszi szépen, aranyos vagy, de kihagynám. :)

N.D. írta...

ma du. 4-kor Pál Feri előadás lesz a Deák Ferenc megyei könyvtárban. Én mennék ha otthon lennék. :) Ingyenes.

duende írta...

Köszi szépen, igen, tudom! :)