2017. július 6., csütörtök

Zserbó-tiramisu

A Bazi nagy görög lagzi óta tudjuk, hogy a windex mindenre jó, és minden szó a görögből származik. Én ezt most plagizálom, nálam ugyanis minden desszert a tiramisuból származik. 😍 Ezer módon tudom variálni, mert szerintem ennél jobb édesség nincs is. Könnyű, légies, egyszerű és mennyei.



Ez most egy zserbó-tiramisu, életem párjának neve napjára készült.

Hozzávalók:
18 db olasz babapiskóta
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 nagyobb tojás
12 dkg porcukor
a kakaóhoz:
1 púpos evőkanál kakaópor (plusz a szóráshoz valamennyi)
1 púpos evőkanál kristálycukor
szűk 2,5 dl víz
a barackos réteghez:
35 dkg sárgabarack (tisztítva ennyi)
2 púposkás evőkanál porcukor (függ a barack édességétől is, kóstoljunk)
1 teáskanál citromlé
1-2 cl sárgabarack pálinka (ki mennyire alkovolosan szereti)
és a szóráshoz:
10 dkg durvára darált dió

Jó érett sárgabarackot vegyünk, ez fontos. Puha legyen és édes, lédús. Vágjuk apróra, cukrozzuk, adjunk hozzá pici citromlevet, hogy ne barnuljon be és kevés barackpálinkát, és hagyjuk állni.
Főzzünk kakaót a kakaóporból, cukorból és vízből csipet sóval: hagyjuk felforrni, majd kevergessük egy-két percig és zárjuk el. Hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukor felével, a fehérjéket pedig a cukor másik felével és csipet sóval. A sárgájához keverjük a mascarponét, majd ehhez óvatosan a fehérjehabot.
Rétegezzük a desszertet: alulra a kakaóba mártott babapiskóta fele jön (mindig lefelé tegyük a cukrozott felét a piskótáknak, így nem ereszti ki a folyadékot), rá a krém fele, erre a barackos réteg, rá a dió fele. Majd még egy réteg kakaóba mártott piskóta, és a krém másik fele. Megszórjuk kakaóporral és a maradék dióval.
Hűtőbe tesszük egy-két órára, s eztán nagy élvezettel elfogyasztjuk. (Közben újranézzük a Bazi nagy görög lagzit... 😀😏)

5 megjegyzés:

Anikó írta...

Isteni !!! Vittem, nálunk is sztárdesszert, csak én már soha nem tojással készítem, télen sem, nyáron meg pláne, hanem annyi ek. mézzel, ahány tojás kellene bele, semmi különbség nincs a két variáció között :-) Na majd ez a tiéd jön legközelebb és a nutellásra fáj még a fogam nagyon :-)

Anikó írta...

Ja, és épp a filmet is most ismételte meg valamelyik csatorna este, meg is néztem megint, ki tudja hanyadszor :-)

duende írta...

Na, nem is tudtam, hogy ismételték! Már vagy 10 éve nincs TV előfizetésünk. Azért nem fizetünk, hogy 10 percenként 20 perces reklámblokkokat nézhessünk... Az előfizetés szerintem csak akkor lenne korrekt, ha az előfizetők egyáltalán nem kapnának reklámokat a műsorokban. Úgyhogy nem fizetünk, ráadásul olyan gagyik a csatornák is, hogy ha fizetnének sem nézném egyiket sem. :))

Ugye? A tiramisu isteni. Én nem félek a nyers tojástól. De aki igen, az csinálhatja persze másképpen is, én is néha nem tojással, hanem tejszínhabbal dúsítom, de ez ritka. Imádom a tojásos desszerteket, a madártejet is, a creme brulee-t is, a zabaglone-t is pl. :) Jövő héten asszem jól behűtött madártejet csinálok majd.

Chef Viki írta...

Juj de nagyon jó!!!

A filmet imádom :-)

Nem eszik húst??? Nem baj, majd sütök neki egy kis bárányt :-))))))

duende írta...

Köszi Viki! :) Télleg fincsi vót! :)

Én is! :))))