- Mit jelent az, hogy „visszaadni az elfogyasztott húst”? - kérdezett rá azonnal.
- A pusztai emberek az életük folyamán elfogyasztott húsért hány és
hány élőlényt ölnek meg! És ezzel bűnt követnek el! - válaszolta az
öreg. - Haláluk után viszont a saját húsukat adják vissza a pusztának,
mert ez így igazságos. Így nem szenved a lélek, és felszállhat Tengribe.
(Jiang Rong: Farkastotem)
Mióta van dagasztós masinám, imádok kelt tésztákat csinálni. Ma
kipróbáltam a gőzgombócot, mert muflont készítettem mártással. A muflont
egy barátnőm hozta, én megcsináltam. A receptet nem írtam le, mert
húst általában exhas készítek, de nagyjából valahogy így volt: a húst
hagytam egy éjszakára tejben ázni. Másnap leöblítettem és tepsibe tettem
tetemes mennyiségű nagy karikákra vágott vöröshagyma, vagy 7 gerezd
fokhagyma társaságában. Került még bele egy félmaréknyi szárított
vargánya, amit beáztattam és az áztatóvízzel együtt tettem a husihoz.
Babérlevél, szegfűbors, bors, gombapor, friss rozmaring, száraz
vörösbor, só, pici méz, kevés sűrített paradicsom és viszonylag sok víz
került még a tepsibe. No és rengeteg vaj. Lefóliáztam és nagyon lassú
tűzön 5-6 órán át pároltam. Végül a fűszereket eltávolítottam, a
visszamaradt szaftot mindenestől turmixoltam, aztán át is szűrtem.
Tejszínnel behabartam, málna-ribizli lekvárt is kínáltam hozzá.
No de a gőzgombócot akartam igazából leírni.
Hozzávalók 3-4 főre (háromra biztosan, négyre akkor, ha nem köretes a társaság):
- 25 dkg liszt (az enyémben 20 dkg fehér és 5 dkg teljes kiőrlésű liszt van)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 - 1,2 dl langyos tej (attól függ, mennyit vesz fel a liszt)
- 2 gr só
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 evőkanál olaj
- pici só.
A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, hagyjuk duplájára kelni, majd
átgyúrjuk, és kis gombócokat készítünk a tésztából. Én 8-ba vágtam.
Hagyjuk kelni, majd egy nagy, magas falú lábosba vagy serpenyőbe kevés
tejet öntünk, picit sózzuk, olajat vagy vajat adunk bele, és mikor forr,
beletesszük a kis gombócokat. Lefedve nagyon kis lángon hagyjuk főni
cirka 30 percig. A tetejét nem szabad levenni közben, mert összeesnek a
gombócok. Amikor kész, hagyjuk fedő alatt hűlni, és mikor langyos,
szeleteljük és tálaljuk. Itt találtam a receptet, köszönetem érte.
Fontos: ha a raguval együtt készítettem volna a gőzgombócot, akkor nem
külön főztem volna, hanem a kész ragu tetejére sorakoztatom. Ezekben a
gombócokban az a jó, hogy egy tálban elkészül a ragu is, a köret is.
Ráadásul, ha a ragu tetején gőzölődnek, beszívják a finom
ízeket-illatokat is. Gőzgombócot készíthetünk pirított zsemlekockásan
is, vagy burgonyásan is. Készíthető sütőporosan is, élesztő helyett. A
variációk száma végtelen.