Foszlós kalács


Gyermekkoromnak szép emléke,
Köszöntelek, húsvét vasárnap!
Száll a szívemre égi béke
Ünnepén a Feltámadásnak.

(Benedek Elek)




Kelnek a kalácsok... :) Eddig nem igazán volt pontos receptem a foszlós kalácsra, mindig érzésre készítettem. Most lemértem mindent pontosan. Géppel dagasztottam egyébként, idén először.
Ez a mennyiség szerintem éppenpont jó - öt lábosban kelesztettem - ennyi kalács húsvétkor szerintem simán elfogy, pláne négy, öt, hat tagú családoknál.


Hozzávalók:
  • 1 kg fehér liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5,5-6 dl tej (attól függ, a liszt mennyit vesz fel, én 5,5 dl-rel készítettem)
  • 1/2 csapott mokkáskanál só
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • a kenéshez felvert egész tojás.

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval és cukorral, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, sárgájákat. Dagasztjuk, míg szép simává válik, majd az olvasztott vajat is beletéve tovább dagasztjuk, míg a tészta felveszi a vajat és szép simává és hólyagossá válik.
Hagyjuk duplájára kelni, majd formázzuk. Én két lábost béleltem ki szilikonos sütőpapírral, megteszi tökéletesen tortaforma helyett. (Csak arra vigyázzunk, hogy fémfülű edényt használjunk, vagy tortaformát.)
Lehet fonott kalácsnak is készíteni, lehet formába is tenni.
Formázás után megkenjük a tetejét a felvert tojással, hagyjuk még kelni, majd előmelegített, kb. 170 - 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.
Ez a kalács ennyi cukorral olyan épphogy-édes. Készíthető édesebbre is, vagy akár sósan is, épp csak egy teáskanálnyi cukorral, akkor olyan szendvicskenyér-ízű lesz. Fűszerezhető is vaníliával, ánizzsal, mazsolával, citromhéjjal - bármivel. Csodás könnyű és foszlós. Olyan magas lett, mint egy panettone. :)) (Még jó hogy a sütőpapírból meglehtős'magas peremet hagytam körben.)





Azért is jó formába tenni ezt a tésztát, mert annyira könnyű, annyira lágy, hogy így megtartja a formáját. Sajnos lusta vótam, és a belsejéről nem csináltam fotót, pedig...


Van egy másik receptem is, egy egyszerűbb:
35 dkg liszt (ebből 5 dkg nálam félfogós)
0,5 dl víz
4 gr szárított élesztő
2 dl tejszín vagy (2,8-as vagy 3,5-ös tej - minél zsírosabb, annál jobb)
1/2 tojás
1/2 mokkáskanál só
2-3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint, ki milyen édesen szereti)
1/2 tojás a lekenéshezű

A szárított élesztőt feloldom a vízben, 1/2 evőkanál liszttel elkeverem és hagyom állni, míg az élesztő dolgozni kezd, ez kb. 10-15 perc. Aztán mindent egy tálba teszek és vagy géppel, vagy kézzel szép sima, hólyagos tésztává dagasztom. Duplára kelesztem, majd hat darabba vágom, hosszú rudakat sodrok és megfonom. Hagyom kelni, íg a sütő bemelegszik, lekenem a tojással és mehet sülni 25-30 perce olyan 180 fokos sütőben.

Megjegyzések