(Halmai Tamás)
Először is szeretném mindenkinek megköszönni a részvételt a közvélemény-kutatásban. Tehát: köszönöm a szavazatokat! :)
A kérdés ez volt: Megvásárolnál egy olyan szakácskönyvet, ami a blogról válogatott recepteket tartalmazza?
És a válaszok:
Nem, semmiképpen. Fölösleges pénzkiadás. Itt is elolvashatom. Eredmény: 23%.
Attól függ. Ha jó válogatás, akkor igen. Eredmény: 53%.
Mindenképpen. Jobban kedvelem a könyveket, mint a számítógépet. Eredmény: 22%.
És egy nemrecept. Csak ötlet. Mostanában sok ilyen egyszerű desszertet (reggelit-vacsorát) készítek, mert kell a hely a spájzban az idei lekvároknak és más finomságoknak is, és kellenek üres üvegek is. A készletet bővíteni nemigen tudom (és nem is akarom), mert a hely nem tágítható, vagyis adott keretek között kell maradnom.
Tudjátok, a boltokban rengetegféle gyümölcsjoghurt kapható. Vannak kevertek is és vannak az elegánsabb, külön kis tégelyekben kettéválasztottak is, amiknél a nagyobb rekeszben joghurt van, a kicsiben pedig nem más, mint valamilyen gyümölcslekvár. Csakhogy a boltiak tutira nem csak gyümölcsöt, cukrot és lekvárt tartalmaznak. És még jó drágák is...
Egy ilyen desszertet otthon elkészíteni 10 perc (sincs), és olyan szépséges és finomságos, hogy akár vendégeknek is feltálalható. És tutira örömködni fognak és odalesznek érte. :)
Az egyszerűbben csak lekvár van alul, rajta pedig egy réteg natúr joghurt. Néha keverem a sima joghurtot a sűrű görög joghurttal, amit otthon is előállíthatunk: csak vékony vászonanyagba tesszük a joghurtot, azt egy szűrőbe, azt egy lábosra és betesszük a hűtőbe. 12-24 óra alatt kicsöpög és végül egy jó sűrű görög joghurtot kapunk. Amit édességekhez is, de sós ételekhez is felhasználhatunk: zalzikihez és más dolgokhoz.
Ha bonyolítom a desszertet, akkor valamilyen kekszet még összetörök a mozsaramban, és így három rétegesre készítem: lekvár, joghurt, kekszmorzsa. Mesésfinom és nagyon egyszerű. Igazi nyári kánikulaédesség, mert hűsít, könnyű és gyümölcsös. Friss gyümölcsből készített gyümölcsöntettel is műxik: tedd fel főni a megtisztított gyümit cukorral, csipet sóval, citromlével esetleg fűszerekkel és főzd, míg levet enged, majd még addig, míg besűrűsödik. Vagy csak addig főzd, míg levet enged és a fűszerek íze belekerül, majd sűrítsd kevés étkezési keményítővel szószos-lekváros állagúra. Hűtsd le, és használd fel a fenti pohárdesszerthez, vagy bármilyen egyszerű piskóta, galette, torta vagy fagyi önteteként.
Az asszony pohárba csak lekvárt és joghurtot tett. A vendégek úgy tudták, egy bonyolult, sokáig készítendő desszertet esznek. (A postás meg. Nem is csengetett...)