2019. november 2., szombat

Omlós vaddisznógerinc aszaltszilvás pecsenyeszósszal és ribizlizselével



Kaptunk egy kiló nagyon szép vaddisznógerincet egy kedves ismerősünktől. Tegnap este kivettem a fagyasztóból és felöntöttem csurig jó zsíros, 3,6%-os tejjel, abban olvadt ki. Jót tett neki, egyrészt hihetetlenül omlósra és porhanyósra sült, másrészt a vadhúsra jellemző - általam annyira nem kedvelt - erős íze is eltűnt. Egyébként ha vadpörköltet főzök, akkor is mindig előáztatom így a vadhúst.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg vaddisznókaraj csont nélkül
20 dkg mag nélküli aszalt szilva (az a krémes, nem túl száraz fajta)
1 közepes fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál mustár
1 púpos teáskanál magos mustár
3 teáskanál méz
1 dl száraz fehérbor
1 dl víz
1 mokkáskanál koriandermag
1 kis darabka fahéjrúd
2 babérlevél
5 szem szegfűbors
1 evőkanál világos szójaszósz
ribizlizselé

A húst kivettem a tejből, és kissé lemostam. Jól besóztam, borsoztam, megkentem a mustár, magos mustár, méz keverékével és kivajazott tepsibe tettem, amit kibéleltem a vastag karikákra vágott vöröshagymával, fokhagymagerezdekkel, aszalt szilvával és a fűszerekkel. Aláöntöttem a bort, a vizet és lefóliáztam, majd előmelegített, 170 fokos sütőben 2,5 órát sütöttem. Kivettem, a fahéjrúd és a szegfűborsok kivételével mindent átöntöttem egy kislábosba, és jól elturmixoltam. Az aszalt szilva remekül sűrít, csodás mártás lett belőle. Még fel is kellett higítanom körülbelül a duplájára vízzel. Ízesítettem szójaszósszal és sóval még. A képen látszik is, milyen sűrű, még higíthattam volna rajta igazából. Egyben főtt burgonyával - burgonyafánkkal lett volna az igazi, de most az epém nem szerette volna - és ribizlizselével tálaltam. A ribizlizselé elengedhetetlen hozzá, fantasztikusan kiegészítette a mártás ízét a fanyarságával. Ha nincs ribizlizselénk a kamrában, még málnalekvárral tudom elképzelni vagy meggylekvárral, mindkettővel isteni lenne.
Míg újra felforraltam a szószt, addig visszatettem full hőfokra a húst a sütőbe, hogy kissé meg is piruljon. Elég neki 10 perc.
Körete lehet még a rizs vagy az angolok kedvelte yorkshire pudding, vagy a burgonyafánk vagy burgonya krokett. Ha nincs vadhús, marhából is készíthető, de vadból jobb.



6 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Az én verziómban a vadhúshoz abszolúte illik a gyümölcsös íz, ám a receptedben én sokallom (tudom, hogy sokan vagyunk sokfélék:))
Valószínűleg kihagytam volna a szaftból az aszalt szilvát, viszont a ribizlizselét a világért se!

duende írta...

Először nem akartam beleturmixolni, de végül mégiscsak, és milyen jól tettem! Olyan lett a szilvától, mint egy jó barna mártás. Ráadásul nagyon jól sűrítette is, ma még volt egy adag, azt még higítottam is. Szóval soknak tűnik, de nem az, mert az aszalt szilvának nincs igazán jellegzetes íze, viszont teltséget adott a mártásnak, és mivel nem jellegzetes ízű, ezért a ribizlizselé nagyon kellett még hozzá. Finom volt. :)

Mikolai Erzsébet írta...

Kedves Duende ! Csontos, vagy csont nélküli karaj szükséges hozzá ? A képen ez 2 x 1 kg-os darab, és ahhoz adta meg a többi hozzávalót, vagy a fűszerek és más is 1 kg-hoz értendők ? Köszönöm a segítséget ! Szép estét ! Erzsébet

duende írta...

Kedves Erzsébet! Javítom a bejegyzést, köszönöm! :) Az egy kilogramm csont nélkül értendő. A képen kétszer fél kg-os darab van.

Nita írta...

Köszönöm szépen! :)

duende írta...

Nincs mit! :)