Egyébként ne higgye,
Tristan úr, hogy én a magam nevében beszélek. Ne becsüljön túl. Vegye
tudomásul, hogy ez színtiszta hermineutika.
Hermina néni szakácsnőnk és
házvezetőnőnk. A konyhában, főzési szünetben, de azalatt is, míg a
húsleve fő, nyilvánosan elmélkedik. Én, miután a Véda-vitákat, Buddhát
a magasztost, a talmudistákat, a platóni akadémiát, a skolasztikus
Párizst, sőt Königsberget és Sills-Mariát kijártam, beiratkoztam hozzá, s
jelenleg a hermineutikát tanulmányozom. Óriási nyereséggel. Unom azt,
hogy eredeti legyek. Nincs olcsóbb dolog, mint az eredetiség.
Tanítványnak lenni érdekesebb.
Hermina néni régebben a vulgáris
gondolkozás híve volt. Az még az ostrom előtti időbe esett. A pletykát
kedvelte, és annak szabad kézből való exegézisével foglalkozott. Azóta
több idegen nyelvet megtanult, könyvtáram nagy részét elolvasta, és azt
hiszem, iskolát készül alapítani. Mikor azt kérdezték tőle, a vastag és
nehéz könyveket miképpen értette meg, a főzőkanalat fölemelte, és így
válaszolt: a szakácskönyvet ismerem, és tudom, hogy több mint
húszezerféle tésztát sütnek. De ha jól megnézem, kitűnik, hogy ennyi
nincs. Legfeljebb százhúsz. A többi csak arányokban vagy töltelékben
vagy formában különbözik. Mikor még jobban odafigyeltem, láttam, hogy
alapanyag szerint százhúsz tésztáról szó sem lehet. Megszámoltam, nem
volt több, mint huszonhat. Még ez is sok. Még elemibb alapra tértem, s
akkor kitűnt, hogy nincs több, csak hét. A helyzet a modern tudományban
is ez. Csak hét könyv van, amit alaposan el kell olvasni.* A többi csak
abban különbözik, hogy az egyik tekercs, a másik kifli, a harmadik
táska, túróval vagy dióval vagy mákkal töltve. Tulajdonképpen fél év
alatt kitanultam. A többi szemfényvesztés -
(Hamvas Béla: Karnevál)
* Nektek melyik az a hét könyv?
📚😏
A szeptember a vérbarack hónapja. Legalábbis én kineveztem annak. (Vámpírok egyenlőre kíméljenek, várakozzanak halloweenig, ha kérhetem.)
Mindig
veszek ilyenkor a piacon, nagyon szeretem. Gyönyörű szín, különleges íz.
Magbaváló, keményebben frissen kompótnak, télre befőttnek tökéletes, puhábban enni
vagy dzsemnek eltéve pazar.
Volt tegnapról finom, sűrű, gazdag karfiolleves maradékom, ahhoz készítettem ezt a smarnit vérbarackkal,
Chili & Vanília receptje alapján.
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg túró
2 nagyon púpos evőkanál sűrű, 25 %-os tejföl
(kb. 5-6 dkg)
7 dkg sima liszt
3 dkg kukoricaliszt
4 nagy tojás
1 csapott mokkáskanál só
7 dkg porcukor
vanília (por, vagy kivonat)
1 púpos evőkanál mazsola
4 dkg vaj
a barackhoz:
6 db vérbarack
2 púpos evőkanál kristálycukor
1 csipet só
1/2 dl száraz rozé
1 szem szegfűszeg
vaníliapor
(vagy kivonat)
1 dl víz
A barackfőzéssel kezdjük. *
Begyújtottam a sütőt 200 fokra. A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját kikevertem kézi habverővel a cukor 2/3-ával, vaníliával. Hozzáadtam a túrót és a tejfölt, és botmixerrel simára mixeltem. (Az eredeti receptben krémes túró van, de a környéken ilyet nem kapni, ezért választottam ezt a megoldást, teljesen jól működött.)
A tojásfehérjéket felvertem jó habosra, a végén hozzáadtam a cukor maradékát is, és tényleg nagyon krémesre verettem a robotgéppel. A liszteket összekevertem a sóval egyetemben, majd összekevertem a tejfölös-túrós tojássárgájákkal, végül hozzákevertem a mazsolát is. A felvert fehérjének kb. a harmadával fellazítottam a kikevert túrós masszát, a többi habot már óvatosan kevertem bele, hogy levegős maradjon. A tepsit kivajaztam, beleöntöttem a tésztát, és pirulásig sütöttem, ami kb. 10-15 perc. Amikor kivettem, kisebb galuskákra szaggattam és a felfőzött barackkal tálaltam, porcukorral kissé meghintve.
* A barackokat meghámoztam, vékonyabb gerezdekre vágtam. Feltettem főni a cukorral, borral, vízzel, vaníliával, sóval, szegfűszeggel. Hagytam erősen forrni cirka 5 percig, majd hidegvízfürdőbe tettem, s aztán a hűtőbe. A friss, meleg smarnit a behűtött barackkal tálaltam.
(Legközelebb azt hiszem, nem turmixolom el a túrót mert így nem érződött ki. Simán tejjel ugyanilyen lett volna... csak pazarlás (pazóólás, ahogy nagyanyikám mondaná), drága a túró, tejfel. Szóval legközelebb normále túró, plusz tej. Ha mán egyszer túrós smarni, én szeretem kiérezni. Úgyhogy ez nem a végleges verzió.)