2009. április 15., szerda

Csirkemájnyárs házisonkába göngyölve


Bármid van, amire azt mondod, enyém, ne feledd hozzágondolni: kölcsön kaptam. Mert mindenedet az élettől kaptad, s mindenedet vissza is kell adnod.

(Gárdonyi Géza)


Ezt az ételt a böjt alatt készítettem, méghozzá ha jól rémlik a póréhagymás burgonyához. Én magában ettem akkor, a nyársakat a páromnak sütöttem mellé.
Valójában nagyon egyszerű, de igen finom és mutatós. Imádom a pálcikán sülteket. Azért is teszem fel most, mert már vannak a piacon finom friss zöldek: saláta, retek, újhagyma. És ez az egyszerű kis rablónyárs megkoronázhat egy friss tavaszi salátát is akár.

Hozzávalók:
csirkemáj,
majoránna,
őrölt bors,
házisonka,
só,
olaj.

A májakat fűszereztem és olajoztam, majd sonkaszeletekbe burkoltam. Kevés olajon teflonserpenyőben körbesütöttem. Ha van maradék főtt sonkánk, nyugodtan kockázhatjuk, és akkor felváltva húzzuk fel a nyársra a csirkemájjal, mert a máj pillanatok alatt átsül. A főtt sonka pedig finom ropogós kérget kap - isteni maradékfelhasználásként ez az étel.
Ha nagyobb adagot készítünk, sütőben is megsüthetjük. (Ha maradék sonkával kerül a sütőbe, akkor a májakat kicsit süssük elő, és a sütőben épp csak pirítsuk meg a nyársakat.)

2009. április 14., kedd

Tavaszi tojásos saláta


Rácsodálkozni.
Nap, mint nap
- egy retek piros színére
mint csodára,
harsogó roppanós lédússágára,
ízének csípős és erőteljes fanyarságára,
a pittypang sárgaözönére
hogy majd' a szemem vakítja,
ó, de elébb,
elébb
még meg is csiklandozza huncut kis szirmaival azt.

(d.)



Semmi extra, csak tavasz a tányéron. De épp ezért jó. Ajánlom húsvét utánra is, ha maradna főt tojás készleten, tökéletesen hasznosítható ebben az egyszerű salátában.

Hozzávalók 4 főre:
az öntethez:
1,5 dl kefír vagy joghurt vagy kultúra (író, vagyis vajkultúra),
1 teáskanál mustár,
só,
pici méz,
őrölt bors,
aprított petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál valamilyen finom salátaecet,
1 teáskanál olívaolaj,
1 mokkáskanál tökmagolaj.
A salátába:
1 nagy fej saláta leveleire szedve és kisebb darabokra tépkedve,
8-10 retek gerezdekre vágva,
1 csokor újhagyma zöldjével együtt,
4-5 főtt tojás kockákra vágva (vagy csak tálalásnál a saláta tetejére téve gerezdekben),
opcionálisan: medvehagyma levelek aprítva.

Az öntetet szép simára keverjük. A hozzávalókat egy tálba tesszük, és alaposan átforgatjuk az öntettel. Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk. Rozskenyérpirítóssal fenséges. Eccerű. Fincsi...
Tökéletes előételnek is, köretnek is, de önálló fogásnak is pl. vacsira.

Variációk húsvéti maradékokra



Ami igazán számít, az az intuíció.


(Albert Einstein)



Nem könnyű precízen megsaccolni az étel mennyiségét - főleg ha három napos ünnepről van szó, plussz vendégjárásról. Ezért általában mindig van egy kis maradék. Legalábbis nálam, mert nem szeretem, ha a vendégeim éhen maradnak. Inkább több legyen, mint kevés.
Viszont ha az ember kétszer-háromszor evett már valamiből, negyedszerre már nem igen kívánja ugyanazt, ugyanúgy megenni. Ezért íme néhány ötlet a maradékok felhasználására.


Kalácsmaradék

Maradék kalács túróval:

2-3 dl tej, vaníliás cukor, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, vegyes vagy almakompót, kalács.
A felforralt tejben elkeverjük a vaníliás cukrot, és felitatjuk a kalácsszeletekkel. A túrót kikeverjük cukorral, tejföllel, citrom héjával, aztán egy tűzűlló tálba rétegezzük a túrókrémet és a tejes kalácsszeleteket, valamint a kompótot. Tíz percre forró sütőbe tesszük. Hidegen is nagyon finom., akár desszertnek, akár önálló vacsorának vagy reggelinek. (Planétás)

Tudom hogy a mákos gubát általában kifliből készítik, de szerintem maradék kalácsból is finom. Hozzávalói: maradék kalács (8 kiflinek megfelelően), 6 dl tej, 3 dkg vaj, vaníliás cukor, 15 dkg darált mák, reszelt citromhéj, 5 dkg porcukor (mert a kalács édesebb mint a sima kifli), 3 evőkanál méz.
A kalácsot kisebb darabokra vágjuk, a tejet a vajjal, vaníliás cukorrral felforraljuk, ráöntjük a szikkadt kalácsra, hagyjuk hogy feligya a tejet. A darált mákot a porcukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. A mákos keveréket a kalácsdarabokra szórjuk, kicsit rázogatjuk az edényt, hogy a mákos keverékből minden darabra jusson, aztán tűzálló tálba tesszük, mézzel meglocsoljuk, és forró sütőben enyhén átsütjük - forrón tálaljuk.

Készíthetünk belőle csócsamócsát is, ITT találod a link alatt.
Vagy angol kenyérpudingot.
Vagy ilyesmit csak pl. tejszínhabos-gyömölcsös tejberizst töltünk bele középre.
De a máglyarakás is jó ötlet.

Sonkamaradék


Sonkás kocka: Kifőzünk kockatésztát, a sonkát közben finomra, kicsi darabokra vágjuk. Tejfölt elkeverünk 1 vagy 2 tojássárgájával (mennyiségtől függően), borssal és a habbá vert tojásfehérjével. zzuk is ha szükséges. Mindezt óvatosan összekeverjük a tésztával, és egy kiolajozott tűzálló tálba terítjük. Sütőben szép piros-ropogósra sütjük, kockákat vágunk belőle, úgy tálaljuk. (Planétás)

Sajtos-túrós-sonkás rétes hozzávalói: 1 csomag mirelit vajastészta vagy rétestészta, 15 dkg tehéntúró, 20 dkg krémsajt, só, őrölt bors, 40 dkg parajlevél, 10 dkg kemény sajt, 10 dkg sonka.
A tehéntúrót összekeverjük a krémsajttal, sóval, borssal, henger alakúra formázzuk és hűtőbe tesszük. A parajleveleket megtisztítjuk és épp csak leforrázuk, majd lehűtjük. A vajas tésztát 2 mm-eresre nyújtjuk egyszer, majd elfordítva kétszer hajtogatjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A parajleveleket jól lecsepegtetjük, és szorosan bevonjuk vele a túrós-sajtos hengert. Ezt betekerjük a vékonyra szeletelt kemény sajttal, ezt pedig vékony sonkaszeletekkel (vagy darált sonkával) borítjuk be. A vajas tésztát 4 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és az egyik szélétől 2 cm-re ráhelyezzük a tölteléket. Megkenjük a kimaradt tésztacsíkot tojással és ráhajtjuk a tészta nagyobbik, maradék felét. Ami kimarad tészta, azt derejevágóval levágjuk, és csíkokat szelünk belőle. A tétest kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és a tésztacsíkokkal díszítjük, ismét megkenjük tojással. Előmelegített sütőben megsütjük. Felszeletelve tálaljuk, kiváló sörkorcsoja. (Planétás)

Sonkával töltött burgonyás gombóc tormás mártással

Sonkás töltött kifli: A főtt sonkát ledaráljuk, elkeverjük ugyanennyi reszelt olvadós sajttal, kevés tejföllel, pici vajjal, fűszerezzük őrölt borssal. Jó krémes legyen, de ne folyós. Félbevágott és a közepétől megszabadított kiflikbe töltjük, két végüket reszelt sajtba mártjuk és forró sütőbe 5-10 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Vigyázat: isteni finom, abbahagyhatatlan. A töltött kifli így néz ki. Maradék szikkadtabb kenyérre is kenhetjük, szendvicskrémnek - amit ugyanígy, sajttal megszórva finom ropogósra sütünk.

A darabokra vágott főtt sonkát vegyíthetjük főtt burgonyával, zöldségfélékkel. A hozzávalókat tartármártással összekeverve kitűnő hideg salátát kapunk.

Elhasználhatjuk a főtt sonkát még pizzára téve, pirogba töltve, vagy vajastésztába rejtve.

A
sonkadarabokat tölthetjük túróval együtt palacsintába, bepanírozhatjuk, szép piros-ropogósra kisüthetjük és tormás mártással tálalhatjuk.

No és a ham and eggs az örök klásszikus...
És úgy jártam, hogy a kimért tej maradéka sűrű, igaz aludttejjé vált a hűtömben. Erről jutott eszembe, hogy prószatésztába is vághatunk sonkadarabkákat és így süthetjük meg. Vagy süthetünk sima prószát, a közepére halmozva sonkát, tojáskarikákat, tejfölös tormakrémet, aztán begöngyölhetjük.




Főtt tojás maradék

Készíthetünk belőle bármivel ízesített töltött tojást. A tojásokat félbevágjuk, a sárgákat kivesszük egy tálba. Villával összetörjük, vajat és tejfölt adunk hozzá egy keveset a krémes állagért. Ízesíthetjük olajos hallal, kaviárral, füstölt lazaccal, márványsajttal-dióval, májkrémmel, darált sonkával. Vagy hagyhatjuk csak natúran-krémesen. A töltött tojás felszolgálható így hidegen is, vagy vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatva megsüthető meleg ételnek is.

Meleg, brokkolis töltött tojás: 40 dkg megtísztított brokkoli, só, 5 dkg vaj, 4 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, darált főtt sonka, őrölt bors, parmezán, 10 dkg trappista sajt, 2 csapott evőkanál liszt, 4 dl tej.
A tojásokat félbevágjuk és vajjal-tejföllel-darált sonkával-őrölt borssal elkeverjük a sárgákat, majd visszatöltjük. Készítünk egy vajas-tejes mártást, vagyis besamel-mártást, amit reszelt parmezzánnal ízesítünk. Ezt öntjük a tojásokra, tetejüket megszórjuk valamilyen olvadós sajttal. Sütöben a sajt pirulásáig sütjük. Közben a brokkolit sós vízben puhára főzzük. A tojásokat a brokkolikörettel tálaljuk.

Egyszerű töltött tojás melegen: A félbevágott keménytojásokból eltávolítjuk a sárgákat egy tálba. Összedolgozzuk kevés vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlével, jó sok aprított petrezselyemzölddel, sóval, frissen őrölt borssal. Visszatöltjük a tojásokba a keveréket, és kivajazott jénaiba sorakoztatjuk őket. Tejföllel meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük és szép pirosra sütjük. Fejes salátával tálaljuk. Apróra vágott sonkadarabkákkal is dúsíthatjuk.

A
tojáspörkölt is nagyon finom, galuskával, fejes salátával.
Vagy készíthetünk
zöldfűszeres tojásragut is petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral: A keménytojásokat hat gerezdre vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük csontlével vagy vízzel (adjuk ekkor hozzá kevés ételízesítőt), forraljuk pár percig, aztán adjuk hozzá az aprított zöldfűszereket. Ízesítsük citromlével, pici cukorral, val, borssal, végül a tűzről levéve keverjünk hozzá egy tojássárgájával elkevert tejszínt. Azonnal, forrón öntsük le a tojásgerezdeket a mártással. Hajában sült vagy főtt burgonyával és fejes salátával tálaljuk.

A rakott krumpli is kiváló étel a főtt tojások elhasználására. Lásd ITT.
A kaszinótojás is egy klasszikus és nagyon egyszerű elkészíteni.

És még mindig van medvehagyma, íme egy tojáskrém ezzel a tavaszi zölddel.
De a tepertőkrémbe is sok tojás kell.

Nos, így hirtelen ennyi ötletem volt... A variációk száma azonban végtelen, de talán elindítottam a fantáziát, és akinek van maradéka, talál egy-két jó tippet itt.
Kellemes főzöcskézést! :)