Frédi-Béni szelet (joghurtban sült bőrös nagy combszelet)
.
Néha van a hentesnél Frédi-Béni husi. Azért nevezem így, mert nekem e két kőkorszaki szaki jut eszembe róla... Nagy combszelet, keresztben elvágva, kis csontdarabkával. Konkrétan ez a szelet 1 egész kilogramm volt.
A comb önmagában nagyon száraz tud lenni. Főleg egyben, sütőben sütve. Szaftosítani kell, ami nálam vaj és joghurt használatát jelenti. A bepácolt hús így olyan porhanyós és finom lesz, mint mondjuk a csülök. Fel sem ismernéd, hogy combot falatozol. Legalább 12 órát volt a pácban, csak utána sütöttem. Nagyon finom egy könnyű salátakörettel, vagy újkrumplival. Vagy mindkettővel.
A fűszereket és mustárt összekevertem a joghurttal, majd rákentem ezt a joghurtos pácot a combszeletre. Lefedtem és hűtőben hagytam állni minimum 12 órát. Sütés előtt alaposan sóztam a hússzeletet. Egy tepsit kivajaztam jól, szeletelt vörös- és fokhagymát tettem a hússzelet alá és a tetejére, plussz vajdarabokat is a tetejére. Aláöntöttem 2 dl vizet, lefedtem alufóliával és közepes, előmelegített sütőben sütöttem 2 órán át. Majd levettem a fóliát és pirosodásig hagytam még sülni.
- Vilma! Tudod hogy hőzöngök, ha nem gőzölög a csülök mikor lecsücsülök!
Tested kecses, te gyenge nő, szemed kerek, mint serpenyő.
- Képzeld, Frédi mi történt ma énvelem!
- Ezt majd később életem, előbb jöjjön az élelem.
(Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki, Romhányi rímei)
A comb önmagában nagyon száraz tud lenni. Főleg egyben, sütőben sütve. Szaftosítani kell, ami nálam vaj és joghurt használatát jelenti. A bepácolt hús így olyan porhanyós és finom lesz, mint mondjuk a csülök. Fel sem ismernéd, hogy combot falatozol. Legalább 12 órát volt a pácban, csak utána sütöttem. Nagyon finom egy könnyű salátakörettel, vagy újkrumplival. Vagy mindkettővel.
Hozzávalók 3 főre:
2 dl joghurt,
1 evőkanál mustár,
mozsárban frissen tört mustármag és édesköménymag,
sok majoránna,
frissen őrölt bors,
fokhagymagranulátum.
Plussz: fokhagymagerzdek (ha valakinek nincs granulátumja 3-4 db.),
1 közepes fej vöröshagyma,
5-8 dkg vaj a sütéshez.
A fűszereket és mustárt összekevertem a joghurttal, majd rákentem ezt a joghurtos pácot a combszeletre. Lefedtem és hűtőben hagytam állni minimum 12 órát. Sütés előtt alaposan sóztam a hússzeletet. Egy tepsit kivajaztam jól, szeletelt vörös- és fokhagymát tettem a hússzelet alá és a tetejére, plussz vajdarabokat is a tetejére. Aláöntöttem 2 dl vizet, lefedtem alufóliával és közepes, előmelegített sütőben sütöttem 2 órán át. Majd levettem a fóliát és pirosodásig hagytam még sülni.
Megjegyzések
Amúgy minden rendben?Nekem már hiányoztál!
Grillen szoktunk mi is sütni, a férfiak örülnek is nagyon. :)
Tálaló: Köszi szépen. :) Kérdésedet is: igen, minden. Sőt. Egyre jobban! :) Csak a blogolást hanyagolom.
Thrini: igen, grillen is nagyon jó tud lenni. Sajna, itt a tetőtérben csak a sütőt gyújthatom be. :))
Zsuzsi: :)) Akkor nem csak én asszociálok a Frédi és Bénire erről a hússzeletről. :)
Azt hiszem ez lesz a következő a listán! Köszi az ötletet! ☺
Már naponta többször is belestem:-)
Puszik: Ildikó