2009. augusztus 4., kedd

Joghurtos pohárkrém



A kimondhatatlan túloldalán meleg meglepetés várja az embert. Ahogy a meghaláshoz nem lehet hozzászokni, ugyanúgy az újjászületés, az újra-keletkezés is mindig váratlan áldásként hat. Az ember azt érzi, hogy teljes egész, hogy szeretik és szívesen látják a világban. Végtére is megölhettek volna, de nem öltek meg. Megtapasztalom a kegyelmet. Bármilyen bűntudat vagy szégyen késztetett is rejtőzködésre, az mostanra kihamvadt, megbocsátást nyertem. Szeretet és Halál egy és ugyanaz a személy. Törékenynek és gyengének érzem magam, de biztonságban vagyok "Isten örök kezében".

A meghalás-halál (vagy nemlét)-újjászületés folyamata világszerte ismert mintát követ: ez a beavatás. A beavatás titka a dolog természete miatt sérthetetlen: nem lehet elárulni, mert nem lehet megfogalmazni.

(Feldmár András: Apró részletekben)





Egy könnyű és egyszerű desszert. Anno a Paprika TV-n láttam, utána pedig Napmátkánál is szembejött velem.

Ami kicsit bonyolultabb benne, a görög joghurt elkészítése. De az sem vészes. Nekem egy délután alatt kicsöpögött, pedig most 4 nagypoharas joghurtot sűrítettem.
A módszer a következő: egy mélyebb edényre tegyünk egy nagy szűrőt. A szűrőbe tegyünk egy vékony vászonanyagot. Öntsük a natúr johurtot a vásznas szűrőbe. Mindezt tegyük 6-8 órára hűtőbe. Az elkészült sűrű joghurtot aztán használhatjuk desszertekhez, különféle ételekbe: zalzikihez , illetve más sajtokkal elkeverve sós kenőkékhez - melyek pirítóssal, paprikával és paradicsommal fenséges finomak. Mind a görög, mind az arab, mind az indiai konyha használja úgy is ezt a sűrű joghurtot, mint ahogyan a magyar konyha a tejfölt. Tehát főtt, sült ételekhez is.

A pohár aljára tettem felkockázott őszibarackot (sárgadinnyével is finom), jól megcsurgattam mézzel, megszórtam durvára tört dióval, és a sűrű joghurtkrém került a tetejére.
Könnyű, üdítő.
Készíthetjük házi lekvárral is: egy réteg lekvát, egy réteg kekszmorzsa, egy réteg joghurt. Mutatós, egyszerű és finom.

Feta sütve

A hajnal áldott rózsaszín fényében ím felmerülök,
karom magasba tárva.
A tenger örök-isteni nyugalma hív felszökni már
a kéklő napvilágra.

De jaj, a föld lehelete mellembe zúdul, s összeráz
tetőtől talpig engem.
Nehéz a tenger, ó, Zeusz! s kibontott hajam, mint a kő,
visszahúz menthetetlen!

Jertek, szellők. Néreiszek, kapjatok el hónom alatt,
Glauké s Künothoé te.
Nem hittem, hogy ily hirtelen zsákmányul odahullok a
nap lángoló ölébe!
fordítása)




Fahéj és Feta oldalán bukkantam erre az ételre. Ez is a "tudtam, tudtam, csak nem sejtettem hogy ilyen finom" kategóriájába esett kóstolás után. Legrajongottabb nyári ételem eddig a jó csípős natúr lecsó volt. Ez a sült feta holtversenyben az élre került... Egyszerűsége ellenére elképesztően finom, mondhatni abbahagyhatatlan! Egészen más ízt produkál a hagyma-paradicsom-paprika kombináció, ha sül és nem fő.

Hozzávalók 2 főre:
  • 1 zacskós feta sajt (25 dkg),
  • 3-4 érett paradicsom,
  • 1 nagy paprika (lehetőleg kerti, nem fóliás),
  • 1 közepes fehér salátahagyma,
  • 1,5 dl extraszűz olívaolaj,
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • szurokfű- vagy bazsalikomlevelek,
  • olajbogyó (ez most ehte görög, isteni aszalt olajbogyó).

Egy jénai tál aljára szórtam a félkarikákra vágott hagymát, karikázott paradicsomot, paprikát. Fűszereztem kevés sóval (a feta sós, vigyázzunk), frissen őrölt borssal és friss szurokfűlevélkékkel meg némi szárítottal is. A bazsalikom is nagyon jó hozzá, főleg a friss levélkék. Erre került rá a szeletekre vágott feta, olajbogyók. Sok olívával meglocsoltam. Ne sajnáljuk, görögösen használjuk az olajat, vagyis: nagyon bőven!
Előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
Langyosan a legfinomabb, friss kenyérrel vagy kenyérlángossal, mert az olívaolaj átveszi az ízeket és elképesztően jóízű lesz. Csak tunkolod, tunkolod a kenyérrel, nem tudod abbahagyni. :)

2009. augusztus 3., hétfő

Pritaminpaprika cukkinivel töltve





A magány ellentétpárja nem az, hogy nem vagy egyedül. Hanem a meghitt közelség.

(Richard Bach)





A pritaminpaprikának egészen utolérhetetlen íze van. Ilyenkor szezonban mindennap eszem, ha tehetem. Ez a töltött szépség nagyon finomra sikerült. Milyen jó hogy a konyhai kísérleteknek néha egészen fergeteges a végeredménye.
Ez a kiváló töltelék akár paradicsomba, akár krumpliba, akár hagymába töltve tökéletes szerintem.


6-8 pritaminpaprikába való töltelék:

1 kisebb cukkini,
6-8 darab aszalt paradicsom,
12-15 szem olajbogyó,
1 közepes vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
1 szép hosszú kosszarv paprika (pfefferoni),
só,
frissen őrölt bors,
1 csokor petrezselyemlevél,
4 csapott evőkanálnyi zsemlemorzsa,
úgy érzésre parmezán (szárított is kiváló hozzá),
10-15 dkg reszelt trappista sajt.

A paprikáknak kalapot vágtam, a magházat eltávolítottam.
A cukkinit lereszeltem a reszelő vastagabb felével, amivel a tököt is szokás reszelni.
Olívaolajon üvegedésig pároltam az apró kockákra vágott vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd hozzátettem a cukkinit is. Sóztam, borsoztam, apróra vágott petrezselyemzöldet, olajbogyót, aszalt paradicsomot, kosszarvpaprikát is kevertem hozzá.
Mikor megpuhult a keverék, lezártam alatta a lángot. Zsemlemorzsát, parmezánt és reszelt sajtot kevertem még hozzá, aztán betöltöttem a paprikákba. Hőálló tálba sorakoztattam őket, olívaolajjal kicsit meglocsolgattam és előmelegített, forró sütőben megsütöttem.



.