2010. március 10., szerda

Kiwikompót

.

Művészet-e a szeretet? Ha igen, akkor tudást és erőfeszítést igényel. Vagy kellemes érzés, amit megtapasztalni a vaksors műve, olyasmi, amibe az ember, ha szerencsés, beleesik? (…) Az emberek nagy többsége manapság kétségkívül az utóbbi nézetet vallja. Nem mintha nem volna nekik fontos a szeretet. Élnek-halnak érte; boldog és boldogtalan szerelmi történetek garmadáját nézik végig a moziban, a szerelemről szóló bárgyú dalok százait hallgatják meg – azt azonban jóformán senki sem hiszi, hogy szeretni meg kellene tanulnia.


.........................

Azért szeretünk valakit, mert fáradunk érte, és azért fáradunk érte, mert szeretjük.

(Erich Fromm)




Megeeent egy édes étel... A szokásos kompótmániám... Két édesség van, amit bármely évszakban reggel-délben-este-éjjel szívesen eszem. Az egyik a kompót, a másik a fagylalt. A sütik valahogy egyáltalán nem tudnak lázba hozni. De egy jó kompót!
Nagyon olcsón jutottam a kiwihez, 90 Ft volt egy olyan műanyag kosárkával. Abszolút nem volt puha, ideális kompótalapanyag.

Csupa zölddel fűszereztem: zöldcitrommal, zöld kardamommaggal és egy kevés mentatealevéllel.
A gyümölcsöket meghámoztam, mostam, karikákra vágtam és föltettem főni nagy lángon annyi vízben, amennyi ellepte. Egy csipet sóval, viszonylag sok cukorral, zöldcitrom levével-héjával (nem kell bele sok, mert a kiwi magában is savanykás), egy összetört kardamommaggal és pár levélke szárított mentával. Forrásig főztem nagy lángon, majd egyből hidegvízfürdőbe tettem a mosogatóba, majd a hűtőszekrénybe. Pár óra elteltével, hidegen fogyasztandó. Egyébként nagyon-nagyon finom - igazán üdítő, savanykás ízű. Még finomabb szerintem, mint az almakompót. (Pedig azt imádom.)

Influenziás lábadozóknak különösen ajánlom. :)

És hogy ne csak édesség legyen, megemlítem, hogy ma chili con carne-t főzök, frissen sült bagettel - most nem tortillával kivételesen.

11 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Influenzás lábadozóknak postáznál egy kis kompótot? :))

duende írta...

Máris küldöm! :))

Csibe írta...

De jó ötlet!...és milyen finom lehet!

duende írta...

Csibe, ajánlom szívből, tényleg nagyon finom!

Bodzás Vendégház írta...

Látom már, milyen ételkén próbálom ki a frissen vásárolt kardamomot...

Csibe írta...

Duende, a kardamommagot hol szerzed be?...már többször kerestem, eddig sikertelenül.

duende írta...

Bodzazsuzsa: ajánlok még egyet, a szárnyasoknál keresd, indiai rablónyárs néven. Isteni az is! Ja, és az italoknál a kardamomos török kávé.... :)) A kedvenc kávém! :)

Csibe, Petőfi utca, biobolt - Sok-sok fűszerük van, többek között sáfrányos szeklice is, zöld kardamommag is és még miegymás!(Csabiék ha ismered őket.)
De vigyázz. Én mindig egy-két dologért megyek be, aztán kijövök 2 nagy szatyor ez-meg-azzal! :)) Annyi jó dolog van...

Csibe írta...

Aranyos vagy, köszi! Igen ismerem :) tiszta lökött vagyok, hisz szoktam is ott vásárolni, de eddig a fűszerek kimaradtak...igaz, mióta nem dolgozom ritkán jutok el :)

duende írta...

Dehogy is vagy az! :)) Én is csak múltkorában bámultam meg a fűszeres polcukat, mert én sem kerestem náluk. De azóta sok fűszert ott veszek, mert nagyobb kiszerelés is, meg olcsóbb is.

videkek írta...

Kipróbáltam. Almakompót-imádóként kijelenthetem, legalábbis holtverseny. Isteni!!! Köszi ezt a receptet is!

duende írta...

:)) Ugye? Nekem is az egyik legkedvencebbem a kompótok közt. Olyan, mintha a Jóisten direkt kompótnak találta volna ki a kiwit! :)
És hát a kompót... A kedvenc édességem, egyszerűen imádom. Kevés jobb desszertet, nasit, husik mellévalóságot találtak ki a kompótnál.