2011. október 23., vasárnap

Konyhai katasztrófák...

.

- Nem tudom - sóhajtottam. - Lehetetlennek tűnik.
- Mikor tartott ez vissza téged valamitől? - kérdezte.
- Igazad van - vigyorogtam.

(Dan Millman: Az elveszett évek)





Az idézet mindig kiindulópontja a tortasütéseimnek. Az arányom olyan 50%-os. Vagy teljes kudarc, vagy egész tűrhető végeredmény születik. Valahogy nálam sütikben nincs középút. Nos, ez a torta az első kategóriába esett. Totál kibuktam tőle... Pedig kedvenc tévés szakácsom receptje. Igaz, ő is minden adásban elmondja, hogy nem cukrász, nem tud sütni, ő főz, ő szakács. Na itt már gyanúval kellett volna élnem, de imádom a főztjét... Ami a tortájáról már nem mondható el. Pedig a sorozatban olyan gyönyörű volt! A tésztája egészen jól sikerült, azzal semmi baj nem volt. De a krém. Olyan híg lett, hogy bögréből kellett volna inni. Pedig ízre isteni, tömény olvadt csoki. Így hát zselatint tettem bele, mert sürgetett az idő, elfogyott a hozzávalóm, és bizony a finom olvadt csokoládéból egy pudingízű valami lett. A többieknek ízlett így is. Csak én kaptam délelőtt először dührohamot, aztán sírógörcsöt.
A krémet megtartom, de sokkal kevesebb tejszínnel fogom készíteni, és kis vajastészta-kosárkákba fogom önteni. A receptet majd akkor, a kosárkákkal együtt - ha leteszteltem, hogy tutttira jó-e.
Elpazaroltam 15 tojást (mert nincs liszt a piskótában), fél liter tejszínt, tíz deka vajat és fél kiló jó minőségű csokoládét. És három tálka friss, isteni málnát. Hát. A konyhában vannak katasztrófák is. Néhanapján.
Mondtam már hogy utálok sütni?! És a tortákat utálom a legjobban... Per pillanat. De mikor is tartott ez engem vissza bármitől is?! :))


22 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Kezet foghatunk, én is utálok tortát sütni. Na ,de hol terem a friss málna ilyenkor????

Petra írta...

Teljesen megértelek. Ne bosszankodj, a maga rusztikus megjelenésével szerintem nem rossz látvány. Szívesen meg is kóstoltam volna. A tökéletesített változatra majd vevő leszek. :))

duende írta...

Zsuzsa: lelkesen rázogatom a kezedet! :))
A málna kétszer szokott teremni. nyár eleje felé és másodszor ilyenkor ősszel.


Petra: köszönöm! :)
Oké. Megér még egy kísérletet, az isteni krém miatt.

Dina írta...

Hát én simán beteszteltem volna néhány szelettel!! :D És bizony jól néz ki, szóval ne tessék itt fanyalogni, hanem előadni úgy, hogy eleve autentikus, és én hinni fogok neked (benned)! :))

N.D. írta...

Szerintem ez a torta maga a tökély, egy álom. Én máris megkóstolnám. A tökéletes torta kirakatba való, nem pedig megenni. Nálunk ilyenkor azt mondják, nem baj, majd a gyerekek megeszik. A lényeg, hogy kihagytál egy hozzávalót a leírásból, a szeretet-et, pedig az látszik, hogy nagy adag van benne. :-)

duende írta...

Dina: :)))) Legközelebb Tőled rendelek, mert Te egy Művész vagy és sokkal jobban járna mindenki. :)


N.D.: Köszönöm, aranyos vagy nagyon. Szerencsére a gyerekek hálás közönség (meg a rokonyság is), így seperc el is fogyott és mindenkinek ízlett. Csak én tudtam, hogy ennek valójában sokkal finomabbnak kéne lennie... :)
Hát. Az tényleg volt benne, mert csak a hugom kisfia kedvéért álltam neki. És mert a csokitortát szereti, hát én kinéztem a legcsokisabb csokitortát. No majd legközelebb még sokkal-sokkal jobb lesz! :)
És köszönöm szépen.

Tálaló írta...

Szerintem is jól néz ki:))
És ha állagra nem is lett tökéletes,a málna és a csokoládé nagyon finom lehetett együtt.

Én is hasonlóan érzek a tortákkal kapcsolatban.Amit nemrég sütöttem jól sikerült,de épp a kudarctól való félelmemben olyat választottam amit egy nappal elötte kellett elkészíteni.Reggel az első dolgom volt remegő kézzel leszedni a formát.Sikerült és egybenmaradt.Őszintén szólva teljesen meglepődtem.S ráadásul nagyon finom volt.Szerintem angyalok fogták a kezem,mikor arra a tortára esett a választásom,s akkor is mikor készítettem...

De bebiztosítottam magam mert csináltam egy sütés nélküli tortát(sajttorta mintájára),s ott lapult a hűtőben.És mivel ez csokis volt,még a kereszfiamnak is kedveskedhettem,aki szintén csak csokisat "tud"enni édességből.

Mindenesetre tortát legközelebb is csak nagy levegővétellel,jeles alkalomból fogok sütni.

És annak a csokis krémnek a receptjéért én is feliratkozom:))

Anikó írta...

Duende az én legfinomabb ízű sütijeim a legrondább kinézetűek a világon.
Van amikor ki tudja miért minden összejön, ill. semmi sem sikerül, már menet közben érzem a kezemben, ez nem lesz jó. Amikor a legjobban erőlködöm, a legjobban akarok valamit, de nagyon, na akkor tutira elszúrom. Volt, hogy ki is dobtam a végeredményt mielőtt a család meglátta volna, olyan szörnyű volt. Mert ha megtudják hetekig cikiznek vele, és emlegetik.
Volt olyan, hogy vendégeknek sütöttem almáspitét, századszorra, mindig finom és jól sikerül, na akkor nyers maradt félig a töltelék,harsogott a reszelt alma a fogunk alatt, a tészta szétesett, majdnem sületlen volt. Én szégyenkeztem, ciki volt nagyon.
Amikor pedig épp csak összedobok valamit, oda sem figyelve, hányavetin, nos akkor sikerül a legjobban. Ki érti ezt????
Na az én kedvem sem megy el ezektől, édes istenem ez van, legközelebb újra nekiállok:-)))

M@rti írta...

A kép alapján meg nem mondanám, hogy ez éppen egy rontott példány. Nagyon szép (maga a fénykép is).
Jogosult vagy a "Bevállaltam"-díjra.
Nálam (is) átveheted!
http://izek-tortak-allatfajtak.blogspot.com/2011/10/bevallalod-bakik-es-ami-kimaradt.html

duende írta...

Tálaló: Köszi szépen! :) Egyébként az eredeti is ilyen rusztikus, szóval a küllemén nem látszik hogy nem az igazi. Csak én tudtam.
Na én is, csak jeles alkalmakra, nagy levegővétellel. :)) Kikísérletezem a csokikrémet, mert az tényleg isteni volt. Csak nagyon híg. De ízre... mennyei (lett vóna).
Az a kis tortád nagyon jól sikerült! :)


Anikó: na, amiket leírtál, nekem is nagyon ismerősek... :)) Dehát, tudod, azt szokták mondani, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik! És így is van. A konyhában meg pláne. Abszolút olyan terület, ahogy a gyakorlat teszi a mestert, no meg a csillagok állása sem mindegy és persze szerencse is kell mindenhez, szóval igencsak nevezhetjük ezen tevékenységet (mármint a főzést-sütést) alkimista tevékenységnek. Minden esetre, ha sikerül aranyat csinálnom, azt is megosztom. :)) Ne csak a varázslóműhely robbantásáról olvassatok. :)

duende írta...

Kedves M@rti! Nagyon szépen köszönöm! :) A díjat is, a dícséretet is. :)

Névtelen írta...

Duende! Tudod volt az a Chokito reklám, hogy ronda, de finom! :) Pedig ez a torta nem is olyan ronda! :))) Nyugi! sztem még a profik is szoktak rontani. Itt jegyzem meg, hogy szedtem én már kanállal össze az "összerogyott" tortát a konyhapultomról! :)))

duende írta...

Ancsika: köszi. :))
Hát nálam torták terén elég rossz az arány. :))
Tényleg nem szeretek sütni, valószínűleg ezt a tóóták is érzik...

Nelli írta...

Duende!Szerintem nagyon jól néz ki ez a torta, semmi gond vele!:-)Én pl. a kép alapján találtam ide!:-)

Ani írta...

Mitől lenne ronda??!! Sokkal jobban néz ki, mint a tortás blogokon a dinóka, otóka, meg nyunyóka és egyéb giccses förmedvények. (Na azért azt a temetői számgyertyát én lekaptam volna fotózás előtt.)Különben ha csak úgy megláttam volna egy képet (persze a gyertyák nélkül), azt gondoltam volna angol, karácsonyi torta country style-ban. Ja, és már bocs, de sztárszakácsként nyilvántartott emberkék sem csinálnak jobbat! Sőt..néha inkább sírnivalót!

duende írta...

Nelli: köszi szépen, igazán vígasztaló vagy! :)

Teakert: :))) Köszi! :)
Hát sírtam is. A dühroham után. :) Látványosnak látványos volt, csak a krém lett nagyon eltolva. Majd legközelebb.

Barbi konyhája írta...

Petrával egyetértek, olyan rusztikus lett! ;D
Különben semmi baja, miért kell felhívni rá a figyelmet, hogy nem sikerült? A kutya se vette volna észre! Amúgy én is ilyen őszinte vagyok! Bizony ennék belőle!!! :)))

duende írta...

Barbi: mer' kamureceptet nem szeretek feltenni. Meg rosszat sem. :)
Egész tűrhető volt, de nem az igazi. Mondjuk seperc elfogyott. :)

Padparadsa írta...

Naaa...! Tessék...!
Csak annyit fűznék hozzá, hogy SZERINTEM csodaszép lett!
Ja és örülök, hogy a dühroham és a sírógörcs közé egy kis röhögcsélés is belefért... ;))

duende írta...

Padparadsa: köszi! :))
Én is, jó kis hullámvasútos napom volt. :))

Dina írta...

Teakert! Ezen a dinóka, otóka, meg nyunyóka szövegen vonyítva felröhögtem, hát hatalmas!! :DDD Szóval rádkerestem, és a blogod láttán ott is maradtam egy jó időt, ha megengeded, követnélek! :DDD Behalok! :DDD

Ani írta...

Javasolhatnék egy kis magne B6-ot tortasütés előtt?:)))
Köszi Dina, csak a tényt tártam fel...Kövessen kérem...de azért a sötétben figyeljen hova lép utánam!:DDD