Rongyoskifli

Visszakapcsolódnék még az előző bejegyzéshez, egy aktualitás okán. Tudjátok miért szeretem nézni a Harry Pottert? Mert nem csupa fiatal, agyonpalsztikázott, csontsovány "szépség" szerepel benne, hanem mindenféle korú, alkatú nő, férfi, gyerek. Abszolút üdítő látni ezt a sokszínűséget a műtétektől lárvává fagyott maszkok helyett, akik a hollywoodi fellegvárból özönlik el a látóterünket. De az apropót most Y. S. Laurent legújabb közfelháborodást kiváltó kollekciója, illetve annak fotói adják. Az egyébként minősíthetetlen és először szembeötlő, felháborító tartalmon túl: a fotókon a nők arca nem is látszik, csak arc részletek vannak. A teljes eltárgyiasítás, szexualizálás képei. Ezért az úgynevezett "kultúrán" és "művészeten" nagyon el kell gondolkodnunk. Hogy mit közvetít, mit és ki diktál. És hogy mindez érték-e? Vagy csak elmebetegek jól finanszírozott őrülete? A válasz számomra legalábbis, egyértelmű. 
Igazán még nem tökéletes a recept, ami miatt mégis megosztom, az a formázás szépsége. Nagyon tetszik ez a kis rongyos kifli. Vagy nem is rongyos, inkább olyan, mint egy dáma, suhogó, gazdagon ráncolt lepelbe burkolva. Bolti réteslapból tökéletes lenne, de nem volt itthon. Így magam készítettem a tésztát, de sodrófával nyújtottam, így nem lett olyan lehelet vékony. A tészta jó, így is ehető volt, de legközelebb vagy egy kevés élesztőt, vagy sütőport is teszek bele.
Hozzávalók 9 kiflihez:
25 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 ek. olaj
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukorA hozzávalókból jól kidolgozott tésztát készítünk, 9 db kis gombócot formázunk belőle, hagyjuk pihenni, s aztán nyújtjuk jó vékonyra és a tölteléke aztán bármi lehet. Édes, sós, kedvünk szerint. A videóban például egy lencsetöltelék van, én édes túrós kifliket csináltam.Megjegyzések

Anikó üzenete…
nemes egyszerűséggel szeretem ill. szeretném, és én meg dióval/mákkal tölteném jó mazsolásan. Szeretem túrósan is, de szilvalekvárral is el tudom képzelni, a keménnyel :-)
Csodásan néznek ki a kiflijeid :-)
duende üzenete…
Jaj, de jó hogy mondád Anikó! Legközelebb szilvalekvárral csinálom, és teszek bele élesztőt is, így majdnem olyan lesz, mint egy finom bukta! :) Csak szebb. :))

És a dió és máktöltelék is szuper ötlet! Köszi! :)
Névtelen üzenete…
szia, hogyan formaztad? a videona a csucskok is alahajtodtak, de a tied sokkal szebb, latvanyosabb!
Zsóka üzenete…
Hú de nagyon szépet alkottál. Gratulálni tudok csak. Nekem is kell sütnöm ilyet. :)
duende üzenete…
Köszi szépen Zsóka! Bolti réteslapból ajánlom, vagy ebbe a tésztába tegyél vagy 1 teáskanálnyi sütőport, vagy egy kevés élesztőt, porhanyósabb lesz, mint ahogy nekem elsőre sikerült. :)
Eszter Balogh üzenete…
Szívesebben hordanám a rongyoskifli -kollekciódat, mint azokat az YSL ruhákat :D
duende üzenete…
:D ugye? én is :))
Ildi üzenete…
Lányok, légyszi mutassatok linket vagy képet az említett "ruhakollekcióról". Nem találtam meg, pedig Duende felkeltette a figyelmem. ;-)
Ildi üzenete…
A lényeget majd kifelejtettem: a recept fenomenálisnak tûnik. Köszönöm, hogy leírtad. :-)
duende üzenete…
Kedves Ildi!

Erről van szó:
http://www.atv.hu/kulfold/20170331-eleg-volt-parizs-eltunteti-a-szexista-oriasplakatokat
http://24.hu/szorakozas/2017/03/07/oriasi-a-felhaborodas-az-ysl-pornos-reklamja-miatt/

Szívesen. Mármint a receptet! :) A kollekció szörnyű, szerintem.
Ildi üzenete…
Kösz a linket. Tényleg elszomorító. Hogy kétezertizenvalahányban még mindig itt tartunk..?
duende üzenete…
Nincs mit... Sajnos igen.