A karfiolt nagyon szeretem. Már írtam egyszer arról, hogy nem is értem, miért nem főzzük főzeléknek, mikor tipikusan arra is tökéletes. Ez most egy másik, egyszerűbb változat, joghurttal. (Mert mióta először jártam Görögországban, azóta lecseréltem a tejfölt joghurtra. A tejfölt nem szeretem, ellenben a krémes, lágy joghurtot nagyon.) De akinek magyaros gyomra van, természetesen készítheti tejföllel is.
S aztán majd beszéljünk a rizsekről. A képen barna- és vörösrizs keveréke van egyébként.
Hozzávalók 2 főre:
1 kisebb-közepes fej karfiol (olyan 80 dkg körüli)
1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg kb.)
3 dkg vaj
só
1-2 dl víz
friss zölfűszerek, nálam most:
citromos kakukkfű és narancsos menta
kb. egy evőkanál liszt (nálam rizsliszt)
2-3 dl sűrű, krémes joghurt
1 csipet cukor, ha savanykásabb a joghurt s úgy érezzük, kell bele
A karfiolt tisztítsd meg a levelektől, mosd meg, és szedd kis rózsákra. A vöröshagymát kockázd apróra és a vajon kevés sóval üvegesedésig dinszteld. Add hozzá a karfiolrózsákat, önts alá kevés vizet, fűszerezd valamilyen zöldfűszerrel és fedd le. Kis lángon hagyd párolódni a zöldség puhulásáig. (Nem kell ellepnie a víznek a karfiolt, csak legyen alatta egy kevés, hogy meg tudjon puhulni.)
A karfiolhoz egyébként sokféle zöldfűszer illik: kakukkfű, tárkony, petrezselyemzöld, zsálya, borsika, menta, szurokfű, kapor, medvehagyma, metélőhagyma, újhagyma zöldje.
Amikor már puhák a rózsák, szórd meg kevés liszttel, keverd el alaposan. Vedd le a tűzről, és add hozzá a joghurtot is. Ha úgy érzed, pici cukorral kiegyensúlyozhatod az ízét.
Tálalhatod főzelékként valamilyen feltéttel: pörkölt, fasírt, sült kolbász, stb... De lehet mártása is natúr sült csirke- vagy pulykamellnek, halnak. De rizzsel is tökéletes, így olyan, mint az indiai szabjik.
Múltkorában vettem vörösrizst, mert mostanában barátkozom a rizsekkel. Utána is néztem a neten, és találtam egy jó kis rizsösszefoglalót.
"A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka.
Bár a gabonák között a legtöbb szénhidrátot tartalmazza, mégis diétásnak
lehet nevezni, mert egészségesebb a tésztánál. Több fajtája létezik. Több mint
40000 fajtája ismert.
Barna rizs
Legalább olyan tápláló étel, mint az anyatej. A barna rizs
rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is
gazdag. A vitaminok közül E- és B-vitaminban gazdag, sok-sok kalciumot,
cinket, folsavat találhatunk benne. Remek méregtelenítő, tisztítja a
beleket, és mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és
védelmet nyújt. Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az
idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is érdemes
fogyasztani.
Fehér rizs
A fehér rizs
egyik nagy előnye, hogy nagyon magas a proteintartalma, így a húsok
mellett az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. Nem véletlen hát a
csirke-rizs-saláta kombináció bármely sportolói, vagy alakformáló diéta
esetén. Számos jótékony hatása mellett érdemes kiemelni, hogy a rizs
koleszterinmentes, így azoknak, akiknek a koleszterinszintjükkel van
problémája, az egyik legjobb táplálék. Ezen kívül pedig segíti a
szervezet méregtelenítését úgy, hogy eltávolítja a szervezetből a káros
zsírokat.
Vörös rizs
A vörös rizst
800 éve fogyasztják és használják a különböző betegségek kezelésre, és
fehér társához hasonlóan, a vörös rizs szintén képes csökkenteni a
„rossz” LDL koleszterinszintet. Különleges színét a Monascus purpureus
élesztőgombának köszönheti. Egyik alkotóeleme, a monakolin K
gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb
forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek.
Jázmin rizs
Elszakadva a „színes” rizsektől a jázmin rizs a basmati rizs
egyik alfajtája. Enyhe jázmin illatú, hosszú szemű fehér rizs. Ez a
rizs rendelkezik a legmagasabb Glikémiás indexel. Konkrétan 109, ami a
tiszta glükóznál is több. Bár ez a rizs szintén bővelkedik A- és
B-vitaminba, és antioxidánsokat is tartalmaz, komoly
vércukor-ingadoztató hatása miatta fogyasztása nem mindenkinek ajánlott.
Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott
belőle készíteni.
Basmati rizs
A rizsek
között a legalacsonyabb glikémiás indexe (58). Ez azt jelenti, hogy a
szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a
véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat
tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és
az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig
segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
Vadrizs
A sötét színű vadrizs,
valójában nem is rizs, hanem egy fűféle termése, de mégis rizsként
használható. B-vitamin, niacin és riboflavin tartalma magas, ráadásul
teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes aminosavat. Élelmi
rost, fehérje- és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló. Íze igen
intenzív, ezért a leggyakrabban valamilyen rizsfajtával elkeverve
ajánlott fogyasztani."
A cikket a Wellnesscafén találtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése