2024. június 27., csütörtök

Darált húsos cukkini

Cukkinis, könnyű, nyárias, finom, és extra gyorsan készen van.

 


Hozzávalók 6 főre: 

  • 1,2 kg cukkini (piciből ennyi, ha magos, akkor mag nélkül)
  • 80 dkg darált hús (marha, vagy marha-sertés vegyesen)
  • 2 evőkanál szemne (tisztított vaj) vagy sima vaj
  • 5-6 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 4-5 szem mozsárban összetört szegfűbors
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • A tálaláshoz: rizs, natúr joghurt. 

A megmosott cukkinit 2-3 milliméter vékonyra karikáztam. A darált húst a vajon és egy teáskanálnyi olívaolajon a fűszerekkel addig pirítottam, míg zsírjára sült, aztán hozzáadtam a cukkinikarikákat is, amivel még 8-10 percig együtt pároltam. Tálalás előtt a húst meglocsoltam bőven még olívaolajjal és a fél citrom levével. A tányérra szedtem főtt rizst, ráhalmoztam a cukkinis ragut és még meglocsoltam natúr joghurttal. Langyosan a legfinomabb.

2024. május 22., szerda

Bodza lekvár

Na, hát pontos receptem nincs, ez egy kísérlet volt, és igencsak jól végződött. Elképesztően igazi bodzaíze van, nagyon finom. 

 


Úgy 15 bodzavirágot beáztattam 2,5 liter vízbe 24 órára. Három tényleg nagyon nagy almát megpucoltam, és a reszelő tökreszelő részén lereszeltem, a levét alaposan kinyomkodtam. Az almahúst egy lábosba tettem, és hozzáadtam 2 citrom levét, valamint felöntöttem 1-1,2 liter leszűrt bodzalével. Fölforraltam, forrás után még 10 percig főztem, aztán botmixerrel simára turmixoltam. Egy citrom héját is belereszeltem, kb. 40-50 dkg kristálycukorhoz hozzákevertem 2 csomag Haas 3:1-es lekvárzselésítőt, és így adtam a leturmixolt almás bodzaléhez. Kb. fél csapott mokkáskanálnyi sót is tettem a lekvárba, mert felerősíti az ízeket. Újra felforraltam, forrás után még 10 percig főztem, majd csírátlanított üvegekbe töltöttem, és szárazdunsztba tettem 24 órára. Mikor már a cukorral együtt forrt, megkóstoltam, kell-e még bele cukor vagy citromlé vagy só, és ami hiányzott, pótoltam, mielőtt lezártam volna alatta a lángot. Nyolc erős pistás kis üvegnyi lekvár lett belőle. Nagyon üdítő, friss, citromos-bodzás ízű, az alma egyáltalán nem érződik benne, csak a bodza.

2024. május 21., kedd

Sajtos stangli

Két hete már sütöttem egy adagot, és valami fergeteges finom volt. Viszont 35 dkg lisztből beterítette a nagytepsimet, teljesen összenőttek, szóval sok volt egy tepsihez ennyi liszt.  



Most kimértem, mennyi liszt az arányos 6 darabhoz: 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl víz, 1 teáskanál kristálycukor, 2 cl olaj, 1 szép nagy tojásnak a 3/4-e, 1 csapott teáskanál sikér (el is hagyható), 1 csapott teáskanál só (5 gr.). Mindent a robotgép táljába tettem és szépen kidagasztattam a géppel, majd hagytam duplára kelni. Aztán olajozott pulton hat darabba vágtam, gombócoltam a darabokat. Hagytam letakarva pihenni 15 percet, aztán kinyújtottam a tepsi hosszúságára téglalap alakúra (a rövid oldal kb. 1/3-a lett a hosszúnak). Feltekertem és hagytam a tepsin kelni letakarva. Mikor kétszer akkorák lettek a stanglik, megkentem a maradék kihagyott, vízzel kissé higított tojással, és megszórtam bőven reszelt sajttal. Előmelegített 180 fkos sütőben sütöttem 15 percig alsó-felsőn, majd még 7 percre följebb tettem, alulról a 3. rácsra, hogy a teteje szépen megpiruljon.