Konyhaművészetünk szabadtéri gyakorlását illetően az első problémát a
tűzrakás szokta jelenteni. Van, amikor ez egyben az utolsó probléma is,
minthogy a többi gondot a helyszínre siető tűzoltók veszik le a
vállunkról, mely esetben annak kell örvendenünk, ha a tisztelt ünnepi
vendégkoszorú - darabra legalábbis - megvan, és esetleg annak, hogy csak
a házunk égett porig, holott ezzel az erővel háromszáz hektár erdőt is
felperzselhettünk volna.
(Váncsa István)
Megkívántam a gyrost. De olyan rettenet hőség volt, hogy egyszerűsítettem mindent. Süthetünk hozzá pitát, ha van merszünk bekapcsolni a sütőt, nekem most nem volt... így csak egyszerű laposkenyeret készítettem mellé. (Liszt, víz, só és olaj nélkül, száraz serpenyőben sütöttem a kenyereket.) Úgyhogy ez tulajdonképpen a török gyros, vagyis a dürüm. A húst sem sütőben készítettem, hanem serpenyőben. A sült krumpli pedig igazából dinsztelt krumpli: vagyis kevés olívaolajon pároltam fedő alatt, végül rápirítottam a fedő levétele után. A tzalziki pedig most nem görögjoghurtból, csak sima joghurt és kevés tejföl keverékével készült, kapor híjján friss mentával.
Gyros fűszerkeverék:
- 3 púpos evőkanál durvább szemű só
- 1 csapott evőkanál fokhagyma granulátum
- 1 csapott teáskanál pirospaprika (az enyémben bükkfán füstölt édes paprika van)
- 1 csapott teáskanál frissen őrölt bors
- 1,5 púpos evőkanál szárított szurokfű (oregano)
- 1/2 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- 1/2 csapott mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 1/2 mokkáskanál mozsárban porrá tört ánizsmag
- 1 mokkáskanál mozsárban porrá tört édesköménymag
A fűszerkeverékből fog maradni, mert ez legalább 3-4 kg húshoz elég cirka. El lehet tenni egy kis üvegcsébe, és bármikor felhasználható, mert csupa száraz fűszer van benne.
Én lapockát vettem, az nem annyira zsíros hús, viszont omlóspuhára tud sülni. Négy főre 80-90 dkg hús bőven elég a gyroshoz.
Tehát a húst két centiméter vastag szeletekre vágtam, megszórtam a fűszerkeverékkel, és egy evőkanál olívaolajon serpenyőben nagy lángon mindkét felére rápirítottam a szeleteknek. Majd felöntöttem annyi vízzel, ami a szeleteket félig ellepte, fedőt tettem a serpenyőre, és kis lángon puhára pároltam. Egy óra gőzölődés elég is neki. A végén levettem a fedőt és elforraltam az összes vizet a hús alól.
A gyrosba csak fel kell szeletelni a húsdarabokat, meglepően hasonló az eredetihez. Adjunk mellé paradicsomot, édes lilahagymát is.