2023. január 23., hétfő

Wonton leves

Rajongásom a hússal töltött kínai, japán gombócok (kínaiul jiǎozi, vagy japánul gjóza vagy gyoza) iránt töretlen. Gyakran készítem, és mivel a húslevesek iránt is hasonló rajongást érzek, egyértelmű, hogy a wonton az egyik kedvenc levesem, mikor is húslevesbe főzzük bele a gombócokat.
 
 

 
Hozzávalók az alapléhez:
  • 2 nagyobbacska csirkefarhát
  • 1 viszonylag kis fej vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • só, 10 szem egészbors
  • 1-2 szeletke gyömbér
  • és nálam, de ez opcionális: 5-6 darab szárított vargánya
  • 1 mokkáskanál vegeta (ritkán használom, gyakorlatilag csak húslevesbe, és abba is keveset, el is hagyható)
  • 2,5 liter víz
a gombócokhoz: 
  • 15 dkg darált csirkemell vagy sertéshús
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál világos szójaszósz
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál kínai főzőecet (nálam fehérborecet)
  • 1/2 szál újhagyma, annak is a zöldje
  • 1/2 gerezd reszelt fokhagyma (el is hagyható)
  • 20 dkg liszt
  • 19 dkg víz
vagy 
  • kész wonton vagy gyoza tészta (és akkor nem kell a liszt és víz)
a tálaláshoz:
  • pak choji vagy kínai kel vagy kelkáposzta vagy fodroskel vagy brokkoli 
  • jégcsapretek (nálam tarlórépa)
  • korianderlevelek, aki szereti, az újhagymának a zöldéből karikák, chilipehely

A tészta hozzávalóit összegyúrom, lefedem. Így, ahogy a videóban van.
Alaplét főzök a farhátakból a fenti hozzávalókkal, majd ha másfél óra múlva elkészült, átszűröm a levest. Ha túl zsíros lenne, a felesleges zsiradékot eltávolítom róla.
Közben 15 perc elteltével átgyúrom a tésztát. Lefedem, majd újabb 15 perc múlva átgyúrom, lefedem és 30-50 percig hagyom pihenni. Végül az olasz tésztagépemmel kinyújtom. Nekem 7 fokozata van a gépemnek, de csak az 5-ösig vékonyítom, mert ebben a tésztában nincs tojás, ha túl vékony, elázik a levesben. Olyan 8-szor 8-as, vagy 10-szer 10-es nagyságú négyzeteket vágok belőle, középre teszek a közben a fenti hozzávalókkal bekevert darált csirkemellből egy kiskanálnyit, és egyszerű batyukat formázok belőlük. Lásd a videót. Lehet tortellinire is formázni, ha az a szimpatikusabb. A gombócokat végül a forrásban lévő levesben kifőzzük. Körülbelül 5 perc elég is nekik. Vagy külön sós vízben főzzük ki, ha több a levesünk, mint amennyit megeszünk. A zöldségekkel ugyanígy járunk el: ha egyből meg is esszük, a levesben blansírozzuk őket, ha lesz maradék, akkor külön sós vízben.
Így tálaljuk: teszünk a tányérba pak chojt (nálam most kelkáposzta és tarlórépa csíkok vannak a levesben), tésztabagyukat és és alaplét. Megszórjuk újhagymazöld karikákkal, aki szereti friss korianderleveleket is tehet a tetejére és chilipelyhet is.
Tipp: az alaplét másból is főzhetjük, sertés vagy marha csontokból is. Ha nem ragaszkodunk az autentikussághoz, a tészta készülhet a szokásos módon is: tojással. Akkor viszont nyújtsuk egy fokkal vékonyabbra, mint a kínai tésztát.

Kakukkfüves csirkemájpástétom

Nincs is jobb a házi májpástétomnál, én mondom. 

 


Meg az az igazság, hogy volt még egy 25 dkg-os ír vajam, amit karácsony előtt nem sokkal vettem, és már muszáj volt elhasználni. Enni önmagában már nemigen volt alkalmas, ezért tisztított vajat készítettem egyrészről, másrészről pedig belekerült a májkrémbe.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg csirkemáj letisztítva, lebenyeire szedve
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál ghí (tisztított vaj)
  • só, frissen őrölt bors, kakukkfű
  • 1 dl száraz vagy félszáraz könnyű, gyümölcsös fehérbor
  • 12 dkg vaj

a tetejére: 

  • 15 dkg vajból készített ghí
  • kakukkfűlevélkék

A kockákra vágott vöröshagymát a ghín kevés sóval megdinszteltem a szeletekre vágott fokhagymával együtt egy serpenyőben. Majd hozzáadtam a májat is, és nagy lángon megsütöttem folyamatos keverés mellett. Elég körülbelül 5-7 perc sütés, hogy ne keményedjen meg a máj, de azért átsüljön. Végül sóztam, borsoztam, körülbelül 1 teáskanálnyi kakukkfüvet is adtam hozzá, és felöntöttem a borral, amit szintén nagy lángon elsütöttem alóla. 

 


Áttettem a májat egy magasabb falú lábosba, és botmixerrel pürésítettem a sima vajjal. Egy tálba tettem, a tetejét szépen elsimítottam. Hűtőbe került úgy fél-egy órára, míg egészen lehűlt, aztán a kakukkfűlevélkékkel elkevert ghít szépen lassan a tetejére csurgattam. Újfent hűtőszekrénybe tettem, míg a ghí is megszilárdult rajta. Közben készítettem hozzá egy ecetes hagymát: a félkarikákra vágott vörös- és lilahagymára ízlés szerint ecetet tettem és sót, és jól átkevertem. Érdemes állni hagyni pár órára ezt is, és fogyasztás előtt kóstolni: elég ecet került-e rá, vagy só? Utólag pótolható, és nagyon jól illik a májpástétomhoz, akárcsak például egy rozskenyér pirítósként.


 

Tipp: ez a pástétom készíthető akár sertés- akár kacsa- vagy libazsírral is. Úgy is nagyon finom lesz. Illetve ha krémesebb, lágyabb állagot szeretnénk, kevés tejszínnel lazítható.

2023. január 21., szombat

Teljes kiörlésü rozsos vekni

Egész jó teljes kiőrlésű rozsos kenyeret sikerült sütnöm. Pihe-könnyű, lágy bélzet, ropogós héj, és nem morzsálódik. És nagyon jó ízű, a rozslisztnek köszönhetően.



Hozzávalók egy 70 dkg-os kenyérhez:
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
8 dkg fehér liszt
5 dkg sikér
2 csapott teáskanál só
2 cl olaj
1 tojás
1 mokkáskanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz
1 evőkanál tejszín
1 teáskanál köménymag
és ízlés szerint 2 evőkanálnyi magkeveréket is hozzáadhatunk
 
Géppel szépen kidagasztjuk, hagyjuk duplájára kelni, majd olajozott vagy lisztezett pulton kinyújtjuk, veknire formázzuk, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (lehet formába is). Hagyjuk kelni még 20-30 percig, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig sütjük alsó-felső sütéssel. A tepsit alulról a második rácsra tettem. 
(10 dkg kenyérben 36 ch van.)

2023. január 9., hétfő

Maradékhasznosítós savanyúkáposztalé leves

Abszolút maradékhasznosítós leves, emellett valami isteni finom. Erdélyben készítik elsősorban, és ahogy olvasgattam a recepteket, ahány ház, annyiféle káposztalé leves van. Ez most az én változatom.

 


Még december elején főztem füstölt csülköt. A levét leszűrtem, zsírtalanítottam, és eltettem a fagyasztóba. És készült nemrégen nagyanyám-féle toros káposzta is, így a savanyú káposztának a levét is megtartottam. (És milyen jól tettem...)

Hozzávalók hat főre egy 3 literes lábashoz:

  • 1,5 liter füstölt sonka- vagy csölökfőzőlé
  • 4 dl savanyúkáposzta lé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 közepes-nagyobbacska szál sárgarépa
  • 1 közepes szál fehérrépa
  • 3 evőkanál olaj vagy 1 púposabb evőkanál zsír
  • 7 dkg rizs
  • 40-50 dkg darált sertéshús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 púpos teáskanál szárított csombor (borsikafű)

Az apróra kockázott vöröshagymát, csíkokra vágott sárga- és fehérrépát pici sóval megdinszteltem a zsiradékon, majd felöntöttem a csülöklével. Adtam még hozzá annyi vizet, amennyivel majdnem tele lett a 3 literes fazekam, ez kb. egy liter volt.

Közben elkészítettem a kolbász ízesítésű gombócoknak valót: a darált húst összekevertem alaposan a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. (Én egy fél tojást is adtam hozzá, mert előző napról maradt a panírozásból. De nem szükséges.) Mikor felforrt a leves, beletettem a szűrőben átmosott rizst is a lébe, majd úgy 5 perc múlva az addigra elkészített kis húsgombócokat is. Olyan mogyorónál nagyobb, de diónál kisebb méretű gombócokat gyártottam. Még főztem negyed órát, végül a káposzta levét is hozzáadtam. Hagytam hogy újra felforrjon, majd le is zártam a lángot, készen is volt.

Tipp: a sózással csínján bánjunk, mert általában a sonka vagy csülök leve is sós, és a káposztalé is.


Citromos álom

 A név találó. Habkönnyű, citromos, isteni. És gyorsan elkészíthető desszert.

Hozzávalók egy közepes méretű, magasabb falú tepsihez vagy tálhoz:

  • 1 nagy, 450 grammos tejföl
  • 4 dl hűtőhideg habtejszín
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 23 dkg porcukor átszitálva
  • 8 gramm zselatinpor (ez 2 kicsit púposkás teáskanálnak felel meg)
  • 1,5 dl hideg víz
  • csipet só
  • kb. 28-30 db babapiskóta (olasz cukrozott tetejű, amilyet a tiramisuhoz is használunk)

A zselatint elkeverjük a hideg vízzel, majd felforraljuk kevergetve, ha felforrt, lekapcsoljuk a gázt alatta.

A tejfölbe reszeljük az egyik citrom héját, majd kifacsarjuk mindkét citrom levét és azt is a tejfölbe keverjük a csipet sóval, és a porcukorral. Felverjük a tejszínt habbá. A tejfölös krémhez keverjük a zselatint. A tejszínhabot és a citromos krémet óvatosan összekeverjük.

Egy tepsibe vagy tálba krémet teszünk. Arra egy sor piskótát, megint krém, megint piskóta, végül még egy réteg krém.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhulhasson. Másnap szépen szeletelhető is akár, de kanállal galuskák is szaggathatók a sütiből, ha nem akarjuk flancosan tálalni.

Tipp: Ha még egyszerűbben és finomabban készítenénk, akkor a tejföl helyett használjunk 500 gramm mascarponét (a többi hozzávaló a recept szerint), és akkor zselatin nem kell. És még egy tipp: kóstoljuk a kész krémet. Ha szükségét érezzük, lehet még hozzáadni citromlét vagy csipet sót (kell bele, kihozza mind a citrom ízét, mind cukor édességét), vagy cukrot, ha úgy ítéljük. Akkor lesz finom, ha igazán citromos a krém, mert akkor nem csak a tejföl és tejszín ízét fogjuk érezni, hanem valóban egy álomfinom citromkrémet kóstolhatunk, ami olyan, mint egy isteni citromfagyi, csak nem jéghidegen. És végül a harmadik tipp: ahogy a felső képen is látszik, poharakba is rétegezhető.


2022. december 31., szombat

Gigantes plaki (paradicsomos sült óriás fehérbab)

Ez a sült paradicsomos bab a vegák, sőt vegánok kedvence lehet. Tömény umami íz, valami isteni. Tavaly Görögországban kaptunk ilyet egy étteremben, friss fehér kenyérrel, előételként. Sikerült tökéletesen olyanra elkészítenem, amilyet ott kóstoltam. :) Egyébként nem csak Görögországra jellemző ez a paradicsomos sült bab, hanem az egész Balkánra. Készítik az albánoknál is, szerbeknél is, makedónoknál is (tavče gravče), kisebb eltérésekkel. A macedónban, szerbben, albánban van paprika is.
 
 

 
Hozzávalók 4 főre előételként:
  • 40 dkg nagyszemű fehér bab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy babérlevél
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál oregano
  • 1 darabolt paradicsom konzerv
  • 1 kis fémdobozos sűrített paradicsom
  • 2 csapottabb teáskanál kristálycukor
 
Az óriás fehérbabot beáztatjuk 12 órára, majd nagyon enyhén sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. Az olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a sűrítettet is. Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, borssal, oreganoval, cukorral. Felforraljuk és főzzük 10 percig, majd hozzákeverjük a megfőtt babot is, és egy kevés főzőlét is adunk hozzá. Jó bőséges lében legyen a bab, de azt kalkuláljuk bele, hogy túl hosszú lé se legyen rajta, mert akkor nagyon sok ideig tart elsütni rajta.
Tegyük előmelegített, 200 fokos sütőbe alsó-felső sütésre, és addig süssük, míg a paradicsomos szaft nagyja szépen elsül róla, és besűrűsödik. Ez olyan bő egy óra lehet.
Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan keverjük át, és szobahőmérsékleten tálaljuk friss fehér kenyérrel.

2022. december 30., péntek

Extra ropogós-porhanyós snack falatok

 

Hozzávalók:
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 15 dkg hideg zsír
- 3 tojás sárgája
- 13 gr só (nálam parajdi)
- 1 kis poharas joghurt vagy kefír (15 dkg)
- 1 dl tej
- 1 zacskó sütőpor
A tetejére:
- 1 kisebb felvert tojás a kenéshez
- magok a szóráshoz: lenmag, szezámmag, tökmag, mák, köménymag, fekete köménymag
- vagy reszelt sajt
 
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a joghurtot, tejet és tésztává gyúrjuk. Akkor jó az állaga, ha kissé lágy, de elválik az edény falától és a kezünktől is. Nem kell túlságosan megdolgozni a tésztát, mert akkor nem lesz porhanyós, ha túlgyúrjuk.
Tegyük fél-egy órára hűtőszekrénybe folpacka csomagolva. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki négyzet alakúra és egy cm vastagságúra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésre.
A tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással, és vágjuk pizzavágóval 3-4 cm-szer 3-4 cm-es kockákra. Hagyjuk egyben a kinyújtott, darabolt tésztát a deszkán, és szórjuk meg soronként a tetejét a különféle magokkal. Tegyük tepsibe őket, majd a sütőbe alulról felfelé számolva a harmadik rácshelyre. Húsz percig süssük.
Ez a mennyiség pont kifér két nagy gáztepsire.
Nagyon porhanyós, ropogós és könnyű tészta. Mindenképpen süssétek meg ezt a mennyiséget - így is kevés lesz, mert szinte azonnal el fog tűnni, annyira jó. Nem a varázsgömböm mondja, hanem a tapasztalat. 🙂
Frissen sütve a legfinomabb, de másnap is jó. (Bár úgysem éri meg a másnapot...)
Ha minivirsliket vennétek, szerintem ezzel a tésztával be is lehet göngyölni, mert annyira könnyű és ropogós, porhanyós, mint a leveles tészta. Csak akkor én fele ilyen vastagra nyújtanám ki, csak maximum fél centisre, és olyan 8-szor 8 centis kockákra vágnám, a virslit pedig átlósan középre tenném, úgy göngyölném, és így guszta kis kifliket kapnék. Be is lehet a tészta belsejét kenni mustárral, ketchuppel, és göngyölés, tojáskenzécés után meg lehet szórni szezámmaggal.
Szerencsehozó malackát is lehet csinálni belőle. Kell két pogácsa szaggató: egy nagy és egy egészen kicsi kétszer. A nagy lesz a fej, a kicsi az orr, és mégegy kicsi félbevágva a fülek. Szemnek kell két szem bors. A nagyra tesszük a kicsit, elcsúsztatva lefelé, fölé jön a két szem bors szemnek, a másik kicsit félbevágjuk, ezek lesznek a fülek. Megkenjük tojással, és már sülhet is a malacka. :) 

2022. október 17., hétfő

Csirke alaplé olcsón

Maradjunk még kicsit az alapleveknél, húslevesnél.
Mostanában sok kínai főzős videót nézek, mert teljesen rákattantam az ázsiai konyhára. Remek trükkjeik és ételeik vannak. Így lett nekem nagyon egyszerű csirke-alaplém, bár nyugodtan nevezhetem húslevesnek is, mert az íze semmivel sem kevesebb vagy rosszabb, mint a mi húslevesünknek. 
 
 


Végtelenül egyszerű: végy kettő darab farhátat, add hozzá egy kisebb vöröshagymának a felét, 3 nagyobb gerezd fokhagymát félbevágva (hámozni sem kell csak félbevágni), sózd, tegyél a lábosba még kb. 10 szem feketeborsot is, és öntsd fel 1,8 liter hideg vízzel. Forrás után pötyörögtetve főzd egy órácskát. Szűrd le, és kész. Használhatod hagyományos húslevesként is a levét, de főzhetsz bele vagy hozzá zöldségeket is, és természetesen tésztát. Megszórhatod újhagymazölddel, petrezselyem vagy korianderlevéllel, lehet belőle wonton leves (a levesbetét ilyenkor vékonytésztás batyuk darálhúsos töltelékkel), lehet belőle húsgombócleves, májgombócleves, maceszgombócleves, zöldborsó, karfiol, karalábéleves, avgolemono - vagyis citromos rizsleves, és még folytathatnám, mert úgy jártam, mint Forest Gamp katonatársa a folyosó súrolása közben a rákételek végeérhetetlen sorolásával.
Ha ázsiai levest csinálok belőle, akkor szoktam egy nagyon kevés szójaszószt, nagyon kevés cukrot és nagyon kevés fehérborecetet is, és egy szeletke gyömbért is beletenni az alaplébe.
Tehát. A farhát 90 Ft volt, a fél fej kicsi hagyma 5 dkg azaz 20 Ft, a fokhagyma 2 dkg vagyis 40 Ft, a bors mondjuk 10 Ft. Végeredményben van tehát 160 Ft-ból 1,7 l csirkehúslevesünk. Vagyis ha négy főre számolom, akkor 4,25 dl leves, azaz 40 Ft per adag. És macera sincs vele, mert csak mindent beleteszel a fazékba és mikor kész, lezárod.
Nagyon sokszor főzöm, mert sok zöldséges leveshez is remek alap, illetve ha olyan kedvem van, akkor esszük wontonnak vagy húsgombóclevesnek, vagy simán csak tésztával csontlevesnek. Rizottókhoz is tökéletes.
Külön ajánlom azoknak, akiknél a húslevesben főtt zöldségeknek nincs keletje, mert így nem kell sem kínban megenni, sem kidobni őket.
Ha túl zsírosnak találnátok a levest, egy konyhai papírtörlővel le lehet itatni a tetejéről a felesleges zsírt. De én szeretem az aranyló karikákat.

2022. augusztus 7., vasárnap

Tökbél "húsleves"

 


A képen látszólag egy tányér húsleves van. Pedig a látszat csal. 😊
Vettem pénteken két szép méretes tököt, gondolván a télre. Ma mikor megtisztítottam, akkor jutott eszembe, hogy olvastam régebben olyat, hogy tökbélből isteni hamis húslevest lehet főzni. Gondoltam kipróbálom, úgysem volt ötletem ma a levesre, és hát ott volt a sok tökbél, és amúgy sem dobunk ki semmit egy konyhában, ami hasznosítható. Így készült:
A tökbelet magostul feltettem főni vízben (a két töknek a belsejéhez 2,5 liter vizet adtam körülbelül), egy nagyobb fej félbevágott vöröshagymával és három duci gerezd szintén felezett fokhagymával. Sóztam, egészborsot is tettem bele, pár darab szárított vargányát és kevés kurkumát a színe végett (meg mert nagyon egészséges). Forrás után hagytam kis lángon pötyögni egy órát, aztán jó sűrű szűrőn átszűrtem. Közben tisztítottam sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, daraboltam és beletettem őket az alaplébe. Addig főztem, míg megpuhultak. Végül ízesítettem a kész levest két evőkanál világos szójaszósszal, egy mokkáskanálnyi fehérborecettel. Külön főztem ki a cérnametéltet, ahogy a húsleveshez is szokás. Csináltam chiliolajat is, és tálalásnál megpötyögtettem vele a levest, amibe még friss zellerzöldeket is tettem. Így el lehet használni, mostanában mindenhol hatalmas zölddel lehet venni a zellert. Na szóval. Isteni finom, és tényleg nagyon hajaz az igazi húslevesre. A recept nem kőbe vésett, úgy készítsétek, ahogy a húslevest amúgy is szoktátok.