2011. január 12., szerda

Karamellás tej - gyerekkori ízek

.

Szemem elől vedd el
A tél-hideg tányért,
Etess szerelemmel,
Hogy ne legyek árnyék.

                                              (Nagy László, versrészlet)



Mindenkinek megvan a kedvenc tejes itala azt hiszem. Van aki a kakaót, van aki a tejet, van aki a tejeskávét, van aki a forró csokoládét és van aki a karamellás tejet szereti a legjobban. Emlékszem, megbódogúút lyánykoromban lehetett kapni zacskós változatban. Lehet hogy ma is van, nem figyeltem. Rajongtam érte, imádtam.
Egyébként ritkán iszom tejet. Nyáron szinte soha, de ilyenkor télen valahogy néha-néha rákívánok. A karamellás tej kis reszelt szerecsendióval vagy fahéjjal amolyan nagymamás-otthonos éjszakai álombaringató ital... Nincs nyűgös és fáradt gyerek, akit ezzel ne lehetne megnyugtatni. Elalvás előtt furcsa nosztalgikus hangulatba hoz - édes álmokat ígérve, olyan álmokat, mikor még hittünk a mesevilág kalandos és szépséges, mindig jóra forduló és láthatatlan, ám annál élőbb és létezőbb világában.
Ha vacsoraételként fogyasztom, akkor natúr roppanós kukoricapehellyel szeretem a legjobban. De nagyon finom puliszkával is, ha épp nincs otthon kukoricapehely.
Elkészítése roppant egyszerű, ám annál inkább variálható.

Hozzávalók 1 csészéhez:
2 púpos evőkanál kristálycukor,
2,5 dl tej (2,8-as vagy 3,5-ös).
Vagy: 2 evőkanál barna nádcukor,
2,5 dl tej.
Vagy: 2 evőkanál bármilyen cukor,
2 dl tej és 1/2 dl tejszín.
Ízesíthető:
őrölt szerecsendióval,
őrölt fahéjjal,
vaníliával,
kardamommaggal,
csillagánizzsal,
rózsavízzel,
narancsvirágvízzel,
mentával,
earl grey teával,
rummal,
konyakkal, whiskeyvel, kókuszlikőrrel,
stb.....

Egy nyeles kisábosban felolvasztom a cukrot egészen addig, míg mély borostyánszínt nem kap. Aztán felöntöm tejjel és addig kevergetem, míg a cukor újra elolvad benne. Vigyázzunk, mert mikor hozzáöntjük a tejet, nagyon bugyborékol és felcsap a gőz - álljunk biztonságos távolsága és a kezünket ne felejtsük a lábas felett!
Tejszínhabbal. Azzal is nagyon jó. Önmagában egy-két szelet kaláccsal, kenyérrel, bundáskenyérrel önálló vacsora. Tépkedhetünk bele száraz kenyeret, s ha a finom karamelles-vaníliás íz átjárta és felpuhította, a mennyországba kanalazhatjuk magunkat...
Ha alkoholos itallal ízesítjük, forrón fogyasztva úgy átmelegít, hogy az északi sark se lenne hideg hely. Ha pedig ugyanezt az italt behűtjük, egy finom karamelles likőrt kortyolgathatunk. Ím, gyerek és felnőtt is szeretheti.
Használhatjuk banán- alma- körteturmix alapnak is... no az még a holtakat is életre csókolja, s a szívüket szerelemre gyújtja...
Tudom, nem-recept. De megérdemel egy bejegyzést, mert. Mert ez olyan, hogy ha a világon a legkisebb helyet kéne megneveznem otthonként, az elférne egy csészében. Egy kis csészében, amiben karamellás tej van. Ez a Tejút végtelenje, s annak összes fénylő csillaga. Vannak ilyen otthon-ízek. Otthon illatok. Illatok... Amit a karamellás tejhez párosítanék, az a szantálfa illata lenne... Mesevilág ez. :)



.

10 megjegyzés:

Norka írta...

Nagyon kellemesen hangzik. Bár én sosem voltam oda érte, de azt hiszem kipróbálom mandulatejjel és datolyával. Tudom, ez nem olyan nosztalgikus íz, de szerintem finom lesz:)
Nagyon guszta a kép is!

Ritmus írta...

Megáll az eszem :DDD Kis apróságot is hogyan tudsz prezentálni, le a kalappal!!! Nagyon-nagyon tetszett!!! Élvezettel olvastam, pedig nem is szeretem, de ha te készíted, biztos megkóstolnám.. Politikusi pályán, vagy szóvivőin még nem gondolkodtál? :DDDDDDDDD

Ritmus írta...

Másnak is tetszett, a varázsfazék ezzel a képpel van fent a facebook-on!!

Pötipite írta...

Ez az igaz recept,ami több olyan hozzávalót is tartalmaz,ami egyedi,megfoghatatlan.Emlékek, illatok,érzések.Nekem a tejeskávé ilyen. :)

Mézeskalács írta...

Érdekes, gyerekkoromban utáltam a karamellás tejet, igaz csak a menzán kóstoltam körpoharas formában. Zacskós formában lehet kapni ma is, az már ízlik.
Felnőtt fejjel a férjemmel ittunk először forrón, frissen. Isteni volt! Mi a kapcsolatunk elejére szoktunk nosztalgiázni vele:)

duende írta...

Norka, biztosan úgy is fini lesz! :)


Ritmus: :)) Nem, nem gondolkodtam rajta. Ki nem állhatom a politikusokat... Az én természetemből hiányzik a képmutatás. Sőtebb. A diplomáciai érzék is. :)


Pötipite: bizony, sokszor egy falat étel vagy egy korty ital távoli tájakra repíti az embert. :)


Mézeskalács: akkor ez neked is egy hangulat és emlékidéző ital. :)

Névtelen írta...

Óda karamellás tejhez! :)
Így még jobban szeretem! :)

Beatrix

duende írta...

Beatrix: :)

Anikó írta...

Igazad van, én is mindig szerettem a zacskós változatot is, finom:-)))

duende írta...

:)) Bizony! :)