Feketeszedres házi krémtúró

.

Úgy tűnik, hogy az emberiség egyre jobban kedveli a futószalagról származó ételeket. Egyre ritkábban akarunk mi magunk a tűzhely mögé állni. Miközben még soha nem volt ennyi időnk, mint manapság. Sokan már csak heti 35 órát dolgoznak, vagy - többnyire kényszerből - annyit sem. A sok szabadidőt mégis számítógépes játékokkal, mozival, tévénézéssel töltik. A legfontosabbat, a túléléshez szükségeset, a naponta elkerülhetetlent, ételeik elkészítését mérnökökre, technikusokra és kémikusokra hagyják. A németek csaknem 40 %-a már alig tud főzni. "Az elkövetkező generációkban már senki sem lesz, aki boldogan emlékezne édesanyja főztjére" - véli Wolfram Siebeck. "Az otthoni ízek, a gulyás és a palacsinta nem fognak létezni a holnap világában" - írja.

Németországban az elfogyasztott ételek 75 %-a ipari termék. Az USA-ban pedig 95 %-uk. Az amerikai középosztálybeli háztartások többségében már egyáltalán nem főznek. Az ételek, melyek a hazai tűzhelyeken készülnek, felkerülhetnének a "kihalással fenyegetett fajok" listájára.

A Breisgaumilch tejüzem (reklámszöveg: "természetesen Breisgaumilch") "swarzwaldi gyümölcsös krémtúrója" a címke szerint "markgráflerlandi cseresznyét" tartalmaz. Egy hirdetés azután részletesen elmagyarázza: "nem csak a tej, hanem a joghurtban és a krémtúróban található gyümölcs is szülőföldünkről származik. Gyümölcstermelőink Markgráf-Icrlandból származó eperrel és cseresznyével látnak el bennünket."
A címkén található apró betűs szövegek azonban kérdéseket vetnek fel: "aroma" szintén szerepel köztük. A termelők nem szállítottak volna eleget? Esetleg az aroma a tejízt utánozza? És mit jelent a védjegyen, hogy "garantáltan hazai termék"? Az "aroma" idillikus kis swarzwaldi laboratóriumból származik? Szorgalmas swarzwaldi talajbaktériumoktól, melyeket igyekvő freiburgi egyetemi biológusok génmanipuláltak?
Nem, mondja a Konstanzban található német-svájci gyümölcsfeldolgozó cég kereskedelmi vezetője, amely a "gyümölcskeveréket" a marktgráfler gyümölcsökből összekeveri a freiburgi tejüzem számára. Az aromára ugyan szüksége van (mert aroma nélkül olyan, mint az élet só nélkül), de ezt a szakmában jól ismert szállítótól, a Haarmann & Reimertől veszi. Hogy a gyári íz pontosan hogy készül, nem tudja. Egyet azonban tud: eprekből és cseresznyékből biztosan nem. Az ugyanis a belső használatra szánt szleng szerint FTNF (from the named fruit = a megnevezett gyümölcsből) lenne. Abban azonban teljesen biztos, hogy amit cége belekever, az nem "FTNF".

A mű-anyagok inkognitóban ínycsiklandoznak. Az aromahadjárat elkezdődött. Az ipari támadás gyakran rejtve közeledik, a fogyasztónak a tápláléka és gyakran a súlya is kisiklik felügyelete alól. Végezetül pedig elveszíti uralmát az érzékei fölött, s egyre nagyobb ízadagokra van szüksége, egyre erősebbekre, egyre keményebbekre. Az ember - anélkül hogy észrevenné - aromafüggővé válik.

(Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik - az ételek szép új világa)Figyelmeztetés: a képen látható gyümölcsös krémtúró ízfokozókat tartalmaz! Név szerint: egy csipet sót és némi cukrot. :) Nos, ez egy garantáltan aroma-mentes, garantáltan zalai feketeszederből készült és originale házi krémtúró. Bátran fogyasztható és valóban egészséges. Aki mégjobban ad a fittségre, cukor helyett mézzel készítse. És ezzel a finomsággal csatlakozom is á lá carte Kriszti VKF kiírásához. Remek téma.

Hozzávalók 4 pohárhoz:
25 dkg túró (lehet jóféle ricotta is),
2 dl tejszín,
25 dkg feketeszeder (lehet szederfagyümölcs is),
csipet só,
10 dkg porcukor,
1 csapott kanál vaníliás cukor vagy
1 teáskanál vanília-kivonat,
1 gerezd (1/8-ad citrom) citrom leve.
A szedret (4 szemet félreteszünk a díszítéshez), cukrot, sót, vaníliaeszenciát, citromlevet robotgépbe vagy turmixba tesszük és jó krémesre kikevertetjük a géppel. Felverünk 2 dl tejszínt jó kemény habbá, majd a szedres krémes túrót óvatosan a tejszínhabhoz keverjük. Poharakban, jól behűtve tálaljuk.
Bármilyen idénygyümölccsel készíthető - a ribizlit, málnát én átpaszíroznám mielőtt a túróhoz keverném, mert ezek a gyümölcsök túl magosak. Télen vagy fagyasztott gyümölccsel tudjuk elkészíteni, vagy a nyáron eltett finom házi lekvárokkal. És akkor cukor sem kell hozzá, csak a lekvárt adjuk a túróhoz, a többi ugyanaz.
Fogyaszthatjuk önálló ételként is, vagy akár desszertként is, de reggelire sem utolsó.
Ennek a fantasztikus ízű és színű gyümölcsnek nem csak élvezeti értéke van, hanem gyógyászati is. ITT találtam egy leírást arról, mi mindent tartalmaz a gyümölcs, illetve mire jó a leveléből készült tea - például vérnyomáscsökkentő.

Megjegyzések

Anazar üzenete…
Szeder, túró? Jöhet!!
Bianka üzenete…
Gyönyörű
Anikó üzenete…
Képzeld, még az egy hetes kánikulában készítettem hasonlót piros málnával, majd egyik nap fel is teszem, hogy ezek milyen finomak ezekkel a gyümikkel és a túróval, tejszínnel, egy leves után elég másodikként ebédre vagy vacsorára, imádom ezeket a könnyű desszerteket:-))))
Aleda üzenete…
A hideg futkosott a hátamon,olvasva ezt a cikket.Igyekszem minél több fajta gyümölcsöt eltenni,hogy legyen miből készítsek ilyen édességeket.
Gyönyörű és ínycsiklandozó a krémed.
chriesi üzenete…
Uhh hihetetlen jól néz ki!! Haha a legújabb trend, hogy azt írják a készételek dobozára, hogy nincs benne glutamát. Nem az nincs, cserébe van élesztőkivonat, ami ugyanazt a szerepet tölti be. Van itt Svájcban egy nagyon kedvelt "májkrém"szerű készítmény, aminek az első hozzávalója az élesztő. Májnak azt hiszem nyoma sincs benne. No akkor jó étvágyat.
duende üzenete…
Anazar: Küldöm, nyisd az ablakot! :)


Bianka: köszi


Anikó: mondom egyformák vagyunk... :)) Úgy ahogy mondod. Nyáridőben pont elég is egy ilyen finomság vacsira.


Aleda: ez egy egész könyv és roppant érdekes olvasmány. Épp a héten bukkantam rá én is - pont passzol a VKF-hez.
Tényleg hátborzongató az élelmiszer-ipar...
És köszönöm!


Chriesi: igen, a könyv is épp ezt taglalja. Ráírják hogy természetes vagy természetes aroma, ez annyiban igaz, hogy a fűrészpor is természetes: mert pl. az eperaroma abból készül...
Köszi szépen!
Delish üzenete…
eppen ugyanezt keszitettem tegnap csak suru joghurttal, nem tejszinnel :) a szeder pedig az erdobol. nagyon jol nez ki a Tied is!
trollanyu üzenete…
Hihetetlenül csodaszép:) és a színe valami fergeteges. Sajnos ez a szomorú igazság, nem tudom az én fiaim találnak-e majd olyan lányt aki még tud és szeret főzni:(
Szemirámisz üzenete…
Nagyon lehangoló az a cikk, leginkább azért, mert nagyon is igaz. Az ember naponta szembesül ezzel. :((
Még szerencse, hogy utána ott a klassz kis recepted, ami rögtön jókedvre derített. A képek, mint mindig, most is nagyon szépek!
duende üzenete…
Delish: hú, az nagyon finom lehetett, igazi erdei szederrel... Meg a sűrű joghurt... Nagyon szeretem. :)


Trollanyu: ne is mondd... És itt Magyarországon még valamivel jobb a helyzet - de a fiatalabb ismerőseim (nők) ahogy most végig gondolom, már egyáltalán nem tudnak főzni. Csak egy-két kivétel van, a zöme teljes analfabéta a konyhában. Tényleg döbbenetes. Miért is?
A legszomorúbb az, hogy mi nők szívtuk meg a legjobban - bocs a ronda kifejezésért, de ez a legtalálóbb. Most már sokunk kénytelen itthon maradni, mert nincs munkahely. Tehát: ellátjuk a családot, rendben tartjuk a lakást, stb... Ez is munka, méghozzá nem is napi 8 órás. De ilyenért egy nő sem kap fizetést - ez semmi, nem számít, le is húzhatjuk magunkat a WC-n a nagy munkaerőpiaci harcban - ezért nem vállalják a nők az otthon maradást, főzést, stb. -t - mert nem jár érte fizetés, aztán később nyugdíj sem. Mehetünk (én biztosan) majd a híd alá. Hát nagyon ráb@sztunk, és még finoman fogalmaztam.... :(
Valójában az, hogy nem tudunk sé akarunk főzni, az már csak egy tünet, egy nagyon beteg társadalom tünete - és még bírnám fejtegetni tovább, de most nem teszem...
Hát igen, valami eszméletlen színe van! :))

Köszi szépen Szemirámisz, lásd egyel feljebb. Igen, minden a feje tetején áll. :(
barbette főz üzenete…
Én is olvastam már pdf változatban fent van a net-en. Szörnyű!

DEEEE! Amit készítettél az csodálatos és biztos nagyon finom is.A szeder nálunk is nagyon bejön.
duende üzenete…
Barbette: hát bizony az...
Köszönöm szépen, tényleg finom volt. :)
Piroska üzenete…
Szomorú ez a nemszeretem főzés! Én szeretek főzőcskézni, s a fiam is érdeklődik a "tudományom" iránt.Egyetemista és SZERET enni, de a kedvencét meg is főzi!
A befőzés a mindenem.Ilyenkor konzervgyár a konyhám, de ami készül itt az mind garantáltan gyümölcsből és zöldségből van.
Nagyon jó ötlet a recepted.Nálunk most rengeteg a szeder, de már unjuk, így azért még biztosan kelendő lesz!
duende üzenete…
Kdves Piroska!

Ezt jó olvasni! :) Én is szeretek befőzni, a spájzom idén annyira tele van, hogy üveghiánnyal küzdök... :))
Köszönöm szépen!
Anikó üzenete…
Duende, ha most volt az elmúlt napokban a névnapod, "Duende" nap, akkor nagyon sok boldogságot, egészséget kívánok, ha nem most tartottad akkor is ugyanezeket kívánom:-)))))))))))))))))))
duende üzenete…
Nagyon szépen köszönöm Anikó! Igen, most volt Duende nap. :) Aranyos vagy nagyon, hogy gondoltál rám! :)