..
- Elnézést! Hol vagyok, kérem?
- Mióta itt vagyok, én is jónéhányszor eltűnődtem ezen... és arra a következtetésre jutottam, hogy félúton vagyunk a világvége és a nagy semmi között.
- Á. És az hol van a térképen?
- Eltévedt?
- Nem. Csak nem tudom, hol vagyok.
(Miért éppen Alaszka?)
Hozzávalók 2 főre:
35 dkg csicsóka,
1 kis fej vöröshagyma (5 dkg),
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
só,
frissen reszelt szerecsendió,
citromos kakukfű,
1 cl száraz fehérbor,
olívaolaj,
pirított kenyérkockák.
Aki selymesebben szereti:
1 dl tejszín.
A meghámozott csicsókát föltettem vízben főni az apró kockákra vágott vörös- és fokhagymával, sóval, szerecsendióval, citromos kakukkfűvel. Főztem 20 percig, majd kevés borral savanykásabbá tettem (mert a csicsóka elég édes önmagában) és végül botmixerrel krémesítettem. Tálaláskor olívaolajjal meglocsoltam, pirított kenyérkockákkal dúsítottam.
Aki krémesebb állagra-ízre vágyik, fél-egy decinyi tejszínt is hozzáönthet a végén. Én nem tettem bele, így is tökéletes volt.
Ha ünnepi levesnek készítenénk, tejszínt mindenképpen javaslok bele, és lehet gazdagítani frissen sült apró rákkal vagy garnélával, szerintem nagyon jól illene hozzá. Ha nincs citromos kakukkfüvünk, reszelt citromhéjjal és citromlével (a fehérbor helyett) is ízesíthetjük!
De a pirított házisonka is különlegessé tenné, mint levesbetét.
12 megjegyzés:
Sok zöldségből készítek krémlevest,de a csicsóka még nem jutott eszembe.
A múltkor mérgelődtem,mert nálunk a piacon 500 ft-ért akarták adni kilóját(talán az itteni árus is eltévedt:egyedül nála volt,gondolta megkéri az árát).Én tavalyról úgy emlékeztem,hogy hasonló árban van a krumplival.Legalábbis Szegeden annyiért vettem.Ha kapok elfogadható áron levesnek is kipróbálom:))
Mondom én, hogy nagyon bírtátok volna egymást apuval!! Igazi csicsóka-fan volt! :))
Remek lehetett!:)
szeretem, van is otthon és már illő lenne felhasználni :)
Tálaló: én meg csak krémlevesnek eszem meg igazából. Nálunk 250 és 400 forint között van az ára, attól függ melyik árustól veszed.
Így levesként szerintem nagyon finom. Ha nincs citromos kakukkfüved, reszelt citromhéjjal lehetne helyettesíteni és kevés rendes kakukkfűvel.
Padparadsa: én annyira nem vagyok rajongója, csak megeszem ezt is. :)
Kata: így tényleg finom. Lehet rá sonkát, kolbászt is sütni, sőt. Szerintem sült rákkal lenne a legjobb! Be is írom a receptbe.
Kinga: akkor eljött az ideje! :)
Évek óta nem, erre ma éppen vette csicsókát, meg is van a mai levesötlet, köszi! :)
:)
Én elhiszem, hogy így is finom, tudod, elvagyok hús nélkül is egy ideig:))
Éééés Isten éltessen!:)))
Kata: de aranyos vagy! :) Nagyon szépen köszönöm :) és viszont kívánom: Isten éltessen Téged, erőben-egészségben-szerelemben! :)
Köszönöm én is:)
Köszönet az "alaszkás" idézetért! :-D
Niki
:)) Szívesen. :) Én kötelező "olvasmánnyá" teném. :)
Megjegyzés küldése